En Sıcak Konular

Ekonomide kıyamet kopacak!

20 Şubat 2008 15:16 tsi
Unakıtan, Mart ayında Avrupa bankalarının zararını açıklamasıyla 'kızılca kıyamet kopacak' dedi.Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'de başlayan mortgage krizinin etkilerinin mart ayında Avrupa bankalarının zararlarını açıklamasıyla devam edeceğini söyled

Yaşanacak durumu, 'kızılca kıyamet kopacak' diye anlatan Unakıtan, Türkiye ekonomisi için ise 'Paniğe gerek yok; korkulacak bir durum sözkonusu değil. Bizde ödenmeyen kredi ve borç yok' dedi.

Bakan Unakıtan, , Hesap Uzmanları Vakfı'nın Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi'nde düzenlediği 'Global Finans Piyasaları ve Türkiye Ekonomisi' konulu panele katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Unakıtan, ABD'de geçen yaz başlayan mortgage krizinin dünya piyasalarına etkilerini değerlendirdi. ABD'nin GSMH'nın 14 trilyon dolar olmasına karşın, verilen mortgage kredilerinin 11 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Unakıtan, bu kredilerinin önemli bir bölümünün geri dönüşü zor olan kimselere verildiğini kaydetti. Unakıtan, bu kredilerin bazılarının dönmemesi üzerine krizin başladığını belirterek, 'Şimdi önlem üzerine önlem alıyorlar. Sonuçta bankalar zarar açıklıyorlar. Yani bir toz dumandır gidiyor. Avrupa bankaları da o kredilerin bazılarını fonlamış. Şimdi bankalar zararlarını açıkladıkça 'eyvah ne olacak' diyorlar. O zararların da ne kadar olduğunu kimse bilmiyor. Belirsizlik var. Avrupa bankalarını herhalde mart ayında zararlarını açıklayacaklar. Orada bir kızılca kıyamet kopacak' dedi.

Küresel piyasalarda yaşanan bu dalgalanma ve krizler karşısında Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduğunu savunan Unakıtan, 'Dışarıda bir toz duman var onlardan etkilenmemek mümkün değil. Bu tür krizlerden en az şekilde etkilenmesi için ülke riski düşük olması gerekir. Yani bünye sağlamsa hastalık seni etkilemez' diye konuştu.

Unakıtan, Türkiye'de geri ödenmesi yapılamayan mortgage veya borcun olmadığını belirterek, 'Paniğe gerek yok; korkulacak bir durum yok. Bu yıl Türkiye hiç özelleştirme yapmazsa bile 10 milyar dolar girişini garantilemiş durumda. İşte Migros'tan gelen para, işte falan arazinin parası fişman yatırımdan gelecek para. Türkiye ekonomisi güçlendikçe dışarıdan gelen para artacaktır' dedi.

Bütçe açıklarındaki düşüşe de değinen Unakıtan, 'Ocak ayı bütçe sonuçları iyi. Bu performans böyle devam ederse yılsonunda bütçe açığında iyi bir sonuç alırız. Artık bütçe açıklarını tarihe gömdük' şeklinde konuştu.

İnternet haber



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,532 µs