En Sıcak Konular

Milli Piyango ile ilgilenen yabancılar

20 Şubat 2008 18:52 tsi
Milli Piyango ile ilgilenen yabancılar Erken seçimler ve cumhurbaşkanlığı süreciyle duraklayan özelleştirme süreci Milli Piyango ile kaldığı yerden devam edecek. Zarardaki Merrill Lynch de talipler listesinde... İşte talipliler:

Dört yıldır gündemde olan şans oyunlarının işletme hakkının özelleştirilmesine ilişkin süreç mayıs ayında başlayacak.

Bir ay içerisinde şartnamesi hazırlanacak Milli Piyango'da yerli yatırımcılar başta olmak üzere dünyanın önde gelen firmaları yarışacak. Bu konuda ilk somut adımı uluslararası yatırım ve danışmanlık firması Merrill Lynch attı. Amerika'da yaşanan son mortgage krizinden ciddi anlamda etkilenen ve 7,8 milyar dolar zarar açıklayan bankanın yetkilileri, Ankara'ya gelerek hem kendileri hem de müşterileri için özelleştirme ile yakından ilgilendikleri mesajını verdi.

Spor tahmin oyunu İddaa'yı da işleten Yunan Intralot, bir diğer istekli alıcı. İddaa'nın da ortaklarından birisi olan Yunanlı şirketin üst yöneticisi (CEO) Constantinos Antonopoulos, geçen ay Milli Piyango ile ilgilendiklerini açıklamıştı. Antonopoulos, Intralot'un 40 ülkede faaliyet gösterdiğini ve dünyanın en büyük şans oyunları özel şirketi olduğunu belirterek, "Yeni bir ihale olduğunda kazanma konusunda iyimseriz. Hükümet Milli Piyango'yu özelleştirme niyetini açıkladı. Bu özelleştirme ile Milli Piyango'nun lisans ve tüm operasyonları özel bir konsorsiyuma devredilecek. Eğer bu gerçekleşirse Milli Piyango özelleştirmesi ile ilgileniyoruz." açıklamasında bulunmuştu. Süreci yakından izleyen uzmanlara göre yarıştaki rekabeti sektörün önde gelen firmaları Gtech Lottomatica (İtalya-ABD) ile Scientific Games (ABD) artıracak. Bu firmalar da ihale için idare ile görüştü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 10'a yakın firmanın şartname almasını beklerken ihale sürecinde yarışın 3-4 firma arasında geçmesi bekleniyor. Her yıl cirosunu artıran Milli Piyango, önceki yıl 1,1 milyar dolar olan hasılatını geçen yıl 1,3 milyar dolara çıkardı. İdare, ikramiyeleri dağıttıktan sonra kârının bir kısmını kamu kuruluşlarına aktarıyor. Bu doğrultuda Milli Piyangon'un özelleştirilmesi sırasında da kamu paylarını garanti altında alan özel bir düzenleme yapılacak. Şans oyunlarının özelleştirilmesinde, lisans süresinin en fazla 10 yıl olması öngörülüyor. Milli Piyango, yıl sonuna kadar 'hasılat paylaşımı' veya '10 yıla kadar lisans devri' yöntemlerinden biriyle özelleştirilecek. Milli Piyangon'un özelleştirilmesi için biri yerli, biri de yabancı olmak üzere 2 danışman firma çalışıyor. Ernst Young Kurumsal Finansan Danışmanlık AŞ yerli firma, Qlot Consulting AB ise yabancı danışman firma olarak özelleştirmeye yönelik fizibilite çalışmasında bulunuyor.

On yıllık lisans süresi ile özelleştirilmesi beklenen Milli Piyango'da bu süre zarfında şans oyunlarının dünya genelinde dikkat edilen kurumsal sorumluluk ve sosyal sorumluluk ilkeleri geçerli olacak.

18 yaşın altındakilere oyun yasak

İhale şartnamesine Avrupa ve Dünya Piyangolar Birliği nezdinde kabul görmüş ve üye ülkelerin de uyması istenen standartlar eklenecek. Buna göre şans oyunlarını özel bir şirket işletse de aşağıdaki kurallara uymak zorunda olacak: "Talih oyunları, 18 yaş altındakilere oynatılamayacak, oyunlarda aşırı reklam ve özendirmeden kaçınılacak, oyunları oynatma sıklığı, bağımlılık yaratacak derecede aşırı olmayacak, kişinin ruh sağlığını bozacak şekilde yönlendirme yapılamayacak."

Milli Piyango ile ilgilenen yabancı firmalar:

Camelot (İngiltere)
Cirsa (İspanya)
Essnet-Tattersall's (İsveç-Avustralya)
Gtech Lottomatica (İtalya-ABD)
Intralot (Yunanistan)
Opap (Yunanistan)
Pan Malassian (Malezya)
Scientific Games (ABD)
Sisal (İtalya)

Zaman
 

 



Bu haber 221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,439 µs