En Sıcak Konular

''Asker K.Irak'ta 2 ay kalacak!''

25 Şubat 2008 08:00 tsi
''Asker K.Irak'ta 2 ay kalacak!'' Askerin Kuzey Irak'ta iki ay daha kalacağı görüşünü dile getiren Ercan Çitlioğlu "Tampon bölge oluşmaz ancak bazı birlikler bırakılabilir" diyor..

Ecevit Kılıç'ın röportajı:

Asker nisan sonuna kadar K. Irak'ta kalır

* Operasyonun zamanlamasına ne diyorsunuz? Ben baharda beklemiyordum. Operasyondan iki gün önce bir televizyonun haber programında bana operasyonun ne zaman olabileceğini sordular, "Bugünlerde" dedim.

* Neden bahar beklenmedi? İki temel nedeni var. Birincisi PKK, kış aylarında özellikle de kar yağdığı zaman eylem koyabilme kapasitesine ve kırsal alanda hareket edebilme yeteneğine sahip değil. Bu konuda hem eğitimleri hem de yeterli donanımları yok. Türk Silahlı Kuvvetleri ise her tür mevsim koşulunda hareket icra edecek kabiliyete sahip. Hem eğitimleri hem de donanımları var. Olaya buradan baktığımızda bir tarafın zafiyeti diğer tarafın üstünlüğüne dönüşüyor. Buna artı olarak hava bombardımanlarında PKK'nın eğitim ve lojistik desteğinin büyük bir kısmı tahrip edildi. Hem moral ve hem de psikolojik çöküntüye uğradılar. PKK'yı vurmak için en uygun zamandı.

ÜÇ HAFTASI ÇATIŞMALI

* Asker, Kuzey Irak'ta ne kadar kalacak? Ne kadar kalması gerekiyorsa o kadar kalacaktır. Süresini tahmin etmek zor.

* TSK'nın iki hafta sonra döneceklerine dair açıklama ve görüşler var... Bunun bir bilgiye dayandığını sanmıyorum. Çünkü çatışmalı bir operasyon. Olaylar sizin düşündüğünüzün dışında da gerçekleşebilir. Benim kişisel tahminim dönüş tarihi nisan sonu. Bu da demek oluyor ki operasyon iki ay sürecek. Ama bu iki ayın tamamı çatışmalarla geçmeyecek, üç haftasının çatışmalı olacağını düşünüyorum. Daha sonra operasyondan kurtulan PKK'lıların Türkiye'ye sızma noktalarında bazı birlikler bırakılacaktır. Bu birlikler bir süre daha kalır. Çünkü harekâtın temel amacı sadece Kuzey Irak'taki PKK varlığını sonlandırmak değil. Aynı zamanda Kuzey Irak ile Türkiye'deki PKK'lıların arasındaki iletişim ve irtibatı keserek, iki tarafı izole etmektir. Çünkü sızmalar ve geçişler sürüyor. Bunların arasındaki iletişimi kestiğinizde bir bütünü iki parçaya ayırmış olursunuz. Bu sizin mücadelenizi daha rahat hale getirir. Şu an Türkiye'nin içinde de PKK'ya operasyon var. Bunun iki ayrı hedefe eşzamanlı bir operasyon olduğunu düşündüğünüzde birbirinden koparma taktiğinin uygulamaya konduğunu görürsünüz.

MUTLAK YOK OLACAK HEDEF

* Tampon bölge oluşturulacağı konuşuluyor... Sanmıyorum. PKK'lıların geçiş noktalarında alan hâkimiyeti ve kontrolü sağlamak için bazı birliklerin bırakılacağını düşünüyorum. Bizim 1993'ten beri Irak'ta bir tank birliğimiz var. Özel Kuvvetlere mensup birliklerimiz de var. Bunlar çoğaltılarak bırakılabilir.

* Operasyonun askeri niteliğine dair hangi ayrıntılar sizin dikkatinizi çekiyor? Bu operasyonun geçmiştekilerden farkı var. Bu bizim askeri literatürde "Ortak operasyon" dediğimiz ve hem Hava hem de Kara Kuvvetleri'nin ayrıca Kara Kuvvetleri'nin de muhtelif birliklerinin; komando, topçu, zırhlı kullanıldığı bir operasyon. En önemlisi bu operasyonda hedefleri ele geçirmekle görevlendirilen birliklerin geçmişten farklı olarak Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburları olduğunu görüyoruz. Özel Kuvvetler bundan önceki sınır ötesi operasyonlarda tim bazında görev yapıyordu. Ama bu operasyona tüm ağırlığıyla katıldı. Operasyonun kilit görevlerinin Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburlarına verildiğini görüyoruz. Çünkü Türkiye'de silahlı kuvvetlere baktığımızda en elit birlikler Özel Kuvvetler'dir. İkinci sırada Jandarma Özel Harekât taburları, üçüncü sırada ise komando tugayları yer alır. Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât taburları sadece subay ve astsubaylardan oluşuyor. Jandarma Özel Harekât'taki askerler çok iyi eğitimli ve kendi inisiyatifiyle hareket edebilme yeteneğini kazanabilmiş birliklerdir. Hem Özel Kuvvetler hem de Jandarma Özel Harekât'ın geniş ölçüde görev alması önceden belirlenmiş bazı noktalar bulunduğu ve bu noktalardaki hedeflerin mutlak olarak yok edileceği anlamına gelir.

Mesud Barzani bitecek DTP ise hırçınlaşacak

* Amerika'dan tam destek geldi. Daha önce "Operasyona karşılık veririz" diyen Barzani'den ciddi bir tepki gelmedi. Bunları nasıl okuyorsunuz? Amerika'nın bundan üç ay önceki Irak ve Kuzey Irak politikası ile bugün uyguladığı politika arasında çok ciddi fark var. Önce hava harekâtına karşı çıkmaması, istihbaratı paylaşması, ardından kara harekâtına da karşı çıkmaması önemli. Bu tutum değişikliğinin nedeni bence sorunuzun ikinci bölümünün yanıtı. Yöresel anlamda Kürtlerin lideri Mesud Barzani'dir. Çünkü Celal Talabani'nin cumhurbaşkanı olması nedeniyle Kuzey Irak üzerindeki otoritesini bir anlamda Barzani'ye devretti. Barzani sadece kendi bölgesindeki değil, dünyadaki tüm Kürtlerin liderliğine oynuyorsa bu kişinin bir gün gelip kontrolden çıkabileceği gerçekliği ortaya çıkar. Amerika'nın Barzani'de görmeye başladığı bu. Amerika Barzani'nin kontrolden çıktığını Kerkük meselesinde gördü. Bununla birlikte Barzani'yi tasfiye etme süreci başladı. Talabani önümüzdeki süreçte güçlenecektir.

GENÇ BİRİ ÇIKACAK
Barzani'nin yerine Talabani değil de Barzani aşiretinden genç, Batı eğitimli ve çağdaş biri lider olarak çıkacaktır. Örneğin Neçirvan Barzani. Ki öyle de olacaktır. Bu operasyondan sonra halkı Barzani'nin söylemlerini sorgulayacaktır: "Hani Türk askeri buraya girerse cehenneme çevirecektin. Hani bir Türk askerinin girmesine izin vermezdin, operasyona karşı koyardın." Bu operasyonla Mesud Barzani'nin liderliği sorgulanmaya başlandı ve Kürt devleti hayalini devletin vizyonuna dönüştürmediği için bu operasyondan sonra artık Kürt halkının lideri olarak kalamayacaktır.

* Peki sizce operasyonun Türkiye'ye yansıması nasıl olacaktır? DTP hırçınlaşacak, PKK ise silahlı gücünü kaybettikçe yığınları tahrik edecektir. Önümüzdeki günlerde DTP'nin öncülüğünde PKK'nın yönlendirmesiyle Güneydoğu'da yığınsal bazı gösteriler ve olaylar olabilir. Önümüzdeki günler gergin ve tehlikeli olacaktır.

Sosyal uygulamalar hayat bulmalı

*Daha önce de 24 operasyon yapıldı. Terörü bitirme noktasında çok fayda sağladığı söylenemez. Bu kez sonuç ne olur? Her operasyonun askeri anlamda mutlaka bir faydası olmuştur. Güvenlik güçleri teröristle, devlet terörizmle mücadele eder. Terörizmle mücadelede ise etkin olunmamıştır. Terörizmle mücadele güvenlik görevlilerinin görevi değildir. Devletin diğer kurumlarının eşgüdüm içinde uygulaması gereken bir mücadele konseptidir bu. Ekonomik önlemler alacaksınız. Sosyal ve kültürel açılımlar yapacaksınız. Şu operasyondan sonra bunların yapılması aciliyet kazanmıştır.

*Böyle bir uygulamanın ipuçları var mı? Ben devletin bu konuda bir planlaması olmadığını algılıyorum. Uygulamaya konulmadığı için. Çok geç kalındı, operasyonla eşzamanlı olmalıydı. Örgüte insan kaynağının kesilmesi, dağılma sürecinin hızlandırılması için bunların uygulamaya konması gerekirken hâlâ bir hareketlilik yok. Sorun siyasi değil sosyal. Çocukların ve annelerin eğitimi çok önemli. Bu eğitim bu tür hareketlerin minimize edilmesinde çok büyük önem taşır. İkincisi oradaki çocukları sokaktan kurtaracaksınız.

sabah



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs