En Sıcak Konular

İşte başörtülüleri alan üniversiteler

25 Şubat 2008 12:20 tsi
25 Şubat 2008 11:54Bazı üniversiteler başörtülü öğrencileri içeri almadılar, ancak bazı üniversitelerde, hem kampüse hem derslere girdiler. İşte başörtünün serbest olduğu yerler.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından bazı üniversiteler başörtülü öğrencileri derse aldı.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) başörtülü öğrencilere kapılarını açtı. Başörtülü öğrenciler hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmadan kampüse girdi. Bazı öğrenciler ise perukla gelmeyi tecih etti.

SAÜ'nün uygulaması öğrencileri mutlu etti. SAÜ'nün başörtülü öğrencilerinden Feyza Düzenli, üniversitenin kendilerine kapıları açmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Düzenli duygularını şöyle dile getirdi: "Başı açık arkadaşların arasında bizi hastalıklıymış gibi ayırmaları çok üzücü bir şeydi. Önceden kampüse girişte kimliğe değil, türbanlı öğrencilerin girip girmediğine bakıyorlardı. Bu gün sadece kimliğime bakıldı. Normal bir öğrenci gibi okula girmeme izin verildi. Umarım derslerde sorun çıkmaz. Aşırı heyecanlıyım. Bu tarif edilmez bir duygu. Yaşamayan anlayamaz. çok mutluyum."

Bası açık öğrenciler de başörtülü öğrenci arkadaşlarına destek verdi. Bu arada bir başörtülü öğrenci ise Mehmetçiğin Kuzey Irak'ta şehit olurken bu tartışmaları doğru bulmadığını söyledi. Bazı öğrenciler ise hocaların tavrından çekindiğini söyledi. Bir öğrenci, 'hocanın başörtüsüne olumsuz bakması sebebiyle' onun dersine peruklu gireceğini dile getirdi.

KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Kayseri Erciyes Üniversitesinde, sabah saatlerinde fakülte binalarına gelen başörtülü öğrenciler, başörtüsünü çıkarmadan derse girdiler. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından, Erciyes Üniversitesinde yasa uygulanarak, başörtülü öğrenciler derse girmeye başladı. Sabah saatlerinde üniversite kampusun de bulunan Nuri Cıngıllıoğlu Fen Edebiyat Fakültesi ile Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu'na gelen başörtülü öğrenciler, sınıflarına kadar gittiler. Daha önce, fakülte binasının giriş kapısında başlarını açarak içeri giren öğrenciler, düzenlemeyle başörtülü olarak okula girme özgürlüğüne kavuştu. Fen-Edebiyat Fakültesi ve Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu binalarının giriş kapısında sürekli görev alan güvenlik görevlilerinin bugün yer almaması ise dikkat çekti. Öğrencilerde güvenlik görevlisinin olmamasını şaşkınlıkla karşıladılar.

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Yozgat Bozok Üniversitesi, başörtülü öğrencilerin de diğer öğrenciler gibi derslere girebilmelerine imkan tanıyan kanuni düzenlemeye uyuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelerde başörtüsüne özgürlük tanıyan yasayı onaylamasının ardından Yozgat Bozok Üniversitesi'nde öğrenciler başörtüleriyle derslere girmeye başladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, kanunlara uymak zorunda olduklarını belirterek öğrencilerin başörtüleriyle derslere girmelerinde bir engelin olmadığını söyledi.

HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmasıyla ilgili yasa değişikliğini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylanmasının ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ)başörtülü öğrencilere kapılarını açtı. Sabah, rektörlük girişinde güvenlik elamanlarına herhangi bir talimat gelmediği için üniversiteye gelen başı kapalı öğrenciler başları açtırılarak içeri alındı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan'ın üniversitelere türbanla girilebilmesi için yeni bir düzenlemeye gerek olmadığını duyurması ile Mustafa Kemal Üniversitesi'nde de yasağın kalması yönündeki uygulamaya uyuldu. Ancak sabah yaklaşık 2 saat süren yasak daha sonra rektörlükten güvenlikçilere gelen talimatla başörtülü kızlar üniversiteye başlarını açmadan girdi. Başörtülü kızların kimi üniversite girişinde kimi zaman tereddütlü bekleyişi gözlenirken kimilerinin de direk güvenlikçilere yönelip başı kapalı girip girmeyeceklerini sorup içeri girmeleri dikkat çekti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Şerafettin Canda toplantıda olduğu için görüşmeyi kabul etmedi.

Aktif haber



Bu haber 1,386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs