silah satıcısı’ olur mu? | " /> silah satıcısı’ olur mu? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ‘silah satıcısı’ olur mu?

25 Şubat 2008 15:23 tsi
Türkiye ‘silah satıcısı’ olur mu? Türkiye bugüne kadar ordusunun ihtiyaçlarını hep öz kaynaklarından karşılamanın yollarını aradı. Doğrusu da buydu. Ancak aynı zamanda ‘savunma sanayii’ ürünleri ihraç etmeyi de düşündü. Çünkü buradan gelen kaynak yine öz ihtiyaçlara büyük dest

Dünyada savunma sanayii ticareti en karlı ve büyük maddi olanakların başını çekiyor. Bu alanda önde giden ülkeler, sadece kendi silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçlarını geliştirmekle kalmıyor, ekonomilerinin tamamına elle tutulur katkılar yaratıyorlar.

Türkiye ise bu arenada hep ve öncelikle kendi ordusunun ihtiyaçlarını yine kendi kaynakları ile karşılamanın yollarını aradı. Bu sadece ekonomik bir gerek değil aynı zamanda milli güvenlik sorunuydu.

Çok bilinen söylemle, silahlı kuvvet teknolojisi bağımlı ülkeler, mutlak güvenlikten söz edemezdi. Bu doğru uzun zamandır Türkiye tarafından biliniyor. Böylece bir yandan ihtiyaçlar dışarı mümkün olduğunda az açılarak giderilmeye çalışılırken, öte yandan savunma sanayii ürünleri dışarıya satılmaya çalışılıyor.

Aşama!

Ve bugün gelinen nokta da artık Türk savunma sanayii dünyanın "en hızlı gelişen ve dış pazarlara açılan" sanayileri arasında yer alıyor. Elbette her sorun aşılmış değil. Ancak örneğin Hürriyet Gazetesi’nin bir haberine göre, “Aviation Weekly, Jane’s Defence Weekly ve Defense News” gibi yabancı savunma sanayi kaynakları, Türkiye’nin ciddi bir rakip olmaya başladığını söylüyor.

Gerçekten de ihracat pazarı, Orta Doğu’dan, Afrika’ya Avrupa’dan da Uzak Doğu’ya doğru genişletiliyor. Kaldı ki özel şirketler de bu alanda ciddi adımlar atıyor. Bu özel şirketler, yurt dışına özgün savunma sanayi ürünleri ihraç etmeye başladılar.

Şu an çeşitli alanlarda 39 firma dışarıya özgün Türk savunma ürünleri satıyor ve pazarlıyor. Bunların içinde Aselsan, kaideye monteli stinger, 9600 frekans atlamalı telsiz, Roketsan 122 mm’lik Çok Namlulu Roketatar, Yonca-Onuk Ani Müdahale Botu, Havelsan Simülatör ve Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası, Otokar ise Cobra gibi belli başlı ihraç ürünleriyle tanınıyorlar.

Yukarıda belirttiğimiz uzman savunma haber kaynakları Türkiye’nin önümüzdeki üç yıl içinde 1.5 milyar dolarlık bir Pazar payına erişeceğini iddia ediyorlar. Çok mu? Değil. Ama başlanğıç için hiç de fena değil!



Bu haber 1,326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs