En Sıcak Konular

Jandarma, Dink Komisyonu’na ifade vermedi

3 Nisan 2008 19:27 tsi
Komisyon, jandarma görevlilerini dinlemek istedi. Komutanlık, Anayasa’nın ‘görülmekte olan dava hakkında soru sorulamayacağı’ hükmünü anımsatarak, mahkemeye görüş sordu. Yanıt gelmeyince personel gitmedi

Jandarma Genel Komutanlığı, TBMM Hrant Dink Cinayetini İnceleme Alt Komisyonu’nun, jandarma görevlilerini dinleme çağrısına, “topu mahkemeye atarak” yanıt verdi. Personelini TBMM’ye göndermekte bir sakınca olup olmadığını Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne bir yazıyla soran Jandarma Genel Komutanlığı, Anayasa’nın 138. maddesinde “görülmekte olan dava hakkında soru sorulamayacağı ve açıklama yapılamayacağı” hükmünü anımsattı.
TBMM Hrant Dink Cinayetini İnceleme Alt Komisyonu, dün Trabzon İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Astsubay Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır, Jandarma Başçavuş Cevat Eser ile Bursa İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Yüzbaşı Metin Yılmaz ve Bursa İl Jandarma Bölge Komutanlığı emrinde görevli Albay Ali Öz’ü dinlemek için toplandı.

Bugün dinleneceklerdi

Ancak Jandarma Genel Komutanlığı’nda gelen “Personelimizi gönderip gönderemeyeceğimiz konusunu mahkemeye sorduk” yazısı üzerine şaşkınlık yaşandı. Dinleme çağrısı yapılanlar hakkında gelmediklerine ilişkin tutanak tutuldu.
Alt Komisyon Başkanı Mehmet Ocaktan, toplantıda Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği 1 Nisan 2008 tarihli yazıyı okudu. Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Anayasa’nın ‘mahkemelerin bağımsızlığı’ başlıklı 138. maddesinin 3. fıkrasında yer alan ‘görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya beyanda bulunamaz’ hükmü karşısında halen mahkemenizde görülmekte olan davayı etkileyip etkilemeyeceği hususu dikkate alınarak, tanık personelin, adı geçen komisyona bu aşamada gönderilip gönderilemeyeceği konusunda bir sakınca bulunup bulunmadığının ivedi olarak bildirilmesini arz ederim.”
Ocaktan, kendilerinin 27 Mart 2008’de İçişleri Bakanlığı’na söz konusu jandarma görevlilerini dinlemek için çağrı yazısı gönderdiğini, acil olduğu gerekçesiyle de faks yolunun tercih edildiğini anımsattı. Toplantıda, mahkemenin Jandarma Genel Komutanlığı’nın yazısına yanıt verip vermeyeceği tartışma konusu oldu.

‘Mahkemeye soruldu

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki jandarma personeli hakkında yargılamanın halen devam ettiği hatırlatılarak, tanık personelin Alt Komisyon’a gönderilmesinin bir sakınca yaratıp yaratmayacağı hususunun ilgili mahkemeye yazılı olarak sorulduğu, aynı zamanda Alt Komisyon Başkanı’na da yazılı ve sözlü bilgi verildiği bildirildi. Alınacak cevaba göre, gerekli işlemin yapılacağı duyuruldu.

İkinci yazı

Toplantıda, jandarma görevlilerini dinleme sürecinin belirsizliğe itilerek incelemenin belirsizliğe itilebileceği değerlendirmesi yapıldı. Komisyon bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı’na, “Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin ne karar verdiği ve söz konusu kişilere yeniden dinleme çağrısı” yapılması konusunda ikinci bir yazı göndermeyi kararlaştırdı.
Bir komisyon üyesi, Milliyet’e, “Trabzon’daki mahkemenin kararı sorulacak. Jandarma görevlilerinin yeniden dinlenmesi için çağrıda bulunulacak” dedi. Ocaktan, yaşanan gelişmeleri yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Milliyet



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,280 µs