En Sıcak Konular

TV'lerde ombudsman dönemi başlıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Televizyon Yayıncıları Derneğinin, televizyon kanallarında özdenetim kurulmasını amaçlayan “İzleyici Temsilcisi” uygulaması bugün başlatıldı.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, Hyatt Regency Otelde düzenlenen basın toplantısında pek çok TV kanalının halkın yayınlarla ilgili beklentilerini kurdukları “call center” gibi sistemlerle topladığını anımsattı. Akman, “Bugün özellikle basın özgürlüğümüzü korumak, yayıncılar üzerinde kamunun baskısını asgariye indirmek amacıyla ombudsmanlık (izleyici temsilciliği) anlamına gelecek bir oluşumun startını veriyoruz” diye konuştu.

Zahid Akman, yeni kurulacak yapı ile halkın beklentilerinin hem RTÜK hem de yayıncı kuruluş tarafından daha fazla dikkate alınmasının sağlanacağını anlattı. Akman, yeni kurulacak yapıyla, halk adına yayıncı kuruluşlarında temsilcilik yapacak kişilerin belirleneceğini de dile getirerek, bu yapının oluşmasına en büyük emeği TV kuruluşlarının verdiğini ifade etti.

Ombudsmanlık (İzleyici Temsilciliği) yapısının yararlarına dikkat çeken Akman, böylece denetim görevini tek başına RTÜK'ün değil, yayıncıların ve izleyicilerin de yapacağını söyledi.

Akman, denetim konusunda daha önce yapılan çalışmalara işaret ederek, bunların akıllı işaret uygulaması ve medya okuryazarlığı olduğunu hatırlattı.

Yeni kurulacak denetim mekanizmasının basın özgürlüğü açısından önemli bir ayağının da yayın kuruluşlarının kendi içlerinde, kendi şartlarında bir kurum oluşturmaları olduğunu anlatan Akman, bu yeni yapının, bütünlük içerisinde halkın beklenti ve istekleri ile medya etiğinin de dikkate alındığı bir yaklaşımla oluşacağını kaydetti.

Akman, böylece RTÜK'ün denetimine ihtiyaç kalmadığını, kurumların özdenetimlerini gerçekleştireceklerini belirterek, “Bu başlangıç, ülkemizde basın özgürlüğünün korunması noktasında son derece büyük bir adımdır” dedi.

Bu yapının, Türkiye'de denetimin bazı kurum ve kişilerce değil, herkes tarafından yapılması gereken önemli bir çalışma olduğunun tescili olduğunu kaydeden Akman, yapının aynı zamanda RTÜK ile yayıncı kuruluşlar arasındaki diyaloğun da meyvesi olduğunu anlattı. Akman, ombudsmanlık sisteminin ulusal televizyonların ardından bölgesel ve yerel televizyonlar ile radyolarda da uygulanacağını söyledi.

Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu da, izleyici temsilciliğinin sorumlu yayıncılığın bir gereği olduğunu kaydederek, bu yapının aynı zamanda müşteri memnuniyetinin ölçülmesinde de araç olacağını söyledi.
Bu yeni sistemin RTÜK'ü cezalandıran, yasaklayan bir kurum olmaktan da çıkaracağını ifade eden Çolakoğlu, RTÜK ile olumlu diyaloğun sonucu olarak ombudsmanlık sisteminin kurulması çalışmalarının yapıldığını anlattı.

Çolakoğlu, TV kurumlarının deneyimli, halkın saygınlığını kazanmış, sorumluluk taşıyacak kişileri izleyici temsilcisi olarak seçeceğini de belirterek, halktan e-posta, mektup veya telefonla gelen şikayet ya da beklentilerin ele alınacağını kaydetti.

“Televizyonların izleyici temsilcileri bir ay içinde belli olacak” diyen Çolakoğlu, bazı kanalların temsilcilerini belirlediğini, kısa bir süre sonra uygulamalara başlanacağını anlattı.

Çolakoğlu, gelecek izleyici şikayetlerinin RTÜK tarafından yaptırımı olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine, böyle bir yaptırımın söz konusu olamadığını dile getirerek, izleyici sorunlarıyla artık yayıncı kuruluşların ilgileneceğini söyledi.

Basın toplantısına, RTÜK üyelerinin yanı sıra bazı TV kanallarının yöneticileri de katıldı.

TV yayıncılığında özdenetimi amaçlayan “İzleyici Temsilciği”nin gönüllü bir uygulama olacağı belirtildi.
İzleyici temsilcileri, yüksek öğrenim görmüş, yayıncılıkta en az 7 yıl fiili çalışma yapmış kişilerden seçilecek.
Ulusal televizyon kanalları tarafından görevlendirilecek olan izleyici temsilcileri, izleyicilerin şikayetlerini alabilmek için gerekli altyapıyı kuracak.

Temsilciler, kendilerine kurumu ve RTÜK aracılığıyla ulaşan izleyici şikayetlerini değerlendirecek ve bunlardan cevaplandırılması gerekenleri cevaplandıracak. Temsilciler, televizyon kanallarında yapılan yayınlara cevap niteliği taşıyan izleyici başvurularının RTÜK Yasası'na uygun biçimde yayımlanmasını sağlayacak.

İzleyici temsilcileri, RTÜK tarafından kendilerine ulaştırılacak forma uygun olarak aylık raporlar tanzim edecek ve bu raporlar daha sonra kanal yönetimi tarafından RTÜK'e ulaştırılacak.

İzleyici temsilcilerine, televizyon kanallarının izleyici başvuruları için düzenli olarak yayınlayacakları adres, telefon numarası ve elektronik posta adreslerinden ulaşılacak.

Hürriyet



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs