En Sıcak Konular

AİHM, zorunlu din dersini görüştü

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün yapılan duruşmada, Türkiye'de zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine itiraz ile ilgili başvuruyu görüştü.

Yaklaşık iki saat süren duruşmada, Türk hükümetinin avukatı, "zorunlu derslerin AİHM içtihatına uygun olduğunu" belirtirken, başvuru sahibinin avukatı, "zorunlu derslerin laiklik ilkesine aykırı olduğu görüşünü" dile getirdi.

Türk hükümeti adına savunma yapan avukat Münci Özmen, AİHM içtihatına göre eğitimi düzenlemenin devletin yetki ve sorumluluğu altında olduğunu söyledi.

Özmen, "yasaların ailelere, kurumsal eğitimi çökertme hakkı tanımadığını" kaydetti. Başvuru sahibinin avukatı Kazım Genç, Türkiye'deki uygulamanın laiklik ilkesine tamamen aykırı olduğunu belirtti ve laiklik ilkesi gereği devletin din dersi veremeyeceğini, sadece din derslerini gözetim ve denetim altında tutabileceğini ifade etti.

Duruşmayı izleyen CHP milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, basına yaptığı açıklamada, "bu davanın, sadece Alevilerin davası olarak değil, demokrasi ve laiklik davası olarak görülmesi gerektiğini" söyledi. Gülçiçek, Türkiye'deki zorunlu derslerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu savundu.

Duruşmayı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen Alevi dernek ve federasyonlarına üye çok sayıda Türk vatandaşı izledi. Başvuru sahibinin ve Türk hükümetinin avukatlarının görüşlerini dinleyen AİHM, davayla ilgili kararını ileri bir tarihte verecek.

Alevi inancını benimseyen Hasan Zengin isimli vatandaş, AİHM'ye 2004 yılında yaptığı başvuruda, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiği" görüşünü savunmuştu.

Hasan Zengin, Türkiye'deki mahkemelere yaptığı başvuruda, 7. sınıfta okuyan kızı Eylem Zengin'in, din ve ahlak derslerinden muaf olmasını talep etmiş, ancak bir sonuç alamamıştı.

Zengin, Türk mahkemelerine yaptığı başvuruda, Türkiye'de verilen zorunlu din ve ahlak derslerinin, laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunmuş ve derslerde öğretilen Sünni İslam eğitiminin tarafsız olmadığı görüşünü dile getirmişti.

Türkiye'de Anayasa'nın 24. maddesinin 21. bölümü uyarınca ilköğretimdeki çocukların, din ve ahlak derslerine girmesinin zorunlu kılındığını belirten Zengin, AİHM'ye yaptığı başvuruda, "Türkiye'de din ve ahlak dersi öğretim biçiminin, kızının din özgürlüğüne ve ebeveyn olarak çocuğuna kendi inançlarına göre din dersi öğretilmesi güvencesine aykırı olduğu" görüşünü savunmuştu.

AA



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs