En Sıcak Konular

"AB Türkiye'ye çifte standart uyguluyor"

0 0 0000 00:00 tsi
TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''Türkiye'deki AB desteğinin düşmesinin nedeni AB'nin Türkiye'ye uyguladığı çifte standart. Asla akla hayale gelmeyen konuların, ilerleme raporlarına girdiğini görüyoruz. Yani Avrupa bize, 'ölümü gösterip, hastalığa razı olun' d

TBMM Başkanı Arınç bugün AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli ile biraraya geldi.
 
İkilinin görüşmesinde Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlar, AB sürecine Türk kamuoyu desteğinin azalması ve TCK'nın 301'inci maddesi gündeme geldi.
 
Rehn'e, 'Türkiye'deki çalışmalarının iyi niyet temelli olduğunu gördüklerini, ancak çalışmaları esnasında can sıkıcı durumlarla karşılaştığını duyduklarını' ifade eden TBMM Başkanı Arınç, bunların bir kısmının iç politik nedenlerle yaşandığını ama bir kısmının da kamuoyunun haklı tepkisinden kaynaklandığın söyledi.
 
Arınç, özellikle Avrupa Parlamentosu'nda onaylanan son İlerleme Raporu'nun Türkiye'de çok tartışıldığını ve tepki gördüğünü belirtti ve ''zira raporda, AB kriterlerinin dışında bir çok siyasi talep de var. Gösterilen tepkilerinin nedeni, kriterlerde olmayan bu siyasi tepkilerdir'' dedi.
 
Bülent Arınç, Türk halkının 2002 seçimlerinde Meclis'teki bütün partileri tasfiye ettiğini, bunların yerine 2 partinin geldiğini ifade ederek, şu andaki Meclis'in, AB hedefini birinci öncelik olarak gündemine aldığını vurguladı.
 
Arınç, ''son 40 yıldır yapılamayan bütün reformlar, 3 yıl içinde gerçekleştirildi. Bu reformlar, AB hedefi, toplumda öylesine kabul gördü ki üyelik sürecine verilen destek anketlerde yüzde 70'in üstüne çıktı'' diye konuştu.
 
Avrupa'ya eleştiri
 
Arınç, şimdi anketlerde AB'ye olan desteğin azaldığını gördüklerini belirtti ve bunda AB'nin de hataları olduğunu söyledi.
 
TBMM Başkanı, ''biz parlamento olarak kendimize bakıyoruz, 'nerede hata yaptık?' diye. Hükümet, kendisine bakıyor, aynı soruyu soruyor. Ama biz kendimizde bir hata göremiyoruz" dedi.
 
AB'ye de eleştiriler yönelten Arınç, "Türkiye'deki AB desteğinin düşmesinin nedeninin, AB'nin Türkiye'nin üyeliğine uyguladığı çifte standart olduğunu görüyoruz. Avrupa Parlamentosundan her gün farklı bir ses duyuyoruz. Asla akla hayale gelmeyen konuların, ilerleme raporlarına girdiğini görüyoruz. Siyasi taleplerin gerçek kritermiş gibi önümüze konduğunu görüyoruz. Yani Avrupa bize, 'ölümü gösterip, hastalığa razı olun' diyor. İşte bütün anketlerde desteği düşüren mesele budur" diye konuştu.
 
Arınç görüşmede Rehn'e yapılan haksızlıklara ilişkin iki örnek verdi.
 
301'inci madde:
TBMM Başkanı Arınç, Rehn'e, "Sayın Rehn, bu konular artık bizi çok yordu. Size iki örnek vereceğim. AB'nin kendisine bakmadan Türkiye'den her şeyi talep edebileceğini gösteren iki örnek... TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesini veya kaldırılmasını istiyorsunuz. Şimdi size diyorum ki Hollanda'ya, Fransa ve İsviçre'ye bakın. Hollanda da Ermeni soykırımını inkar ettiği için Türk kökenli siyasetçilerin politika yapmaları engellendi. Fransa'da soykırımı reddetmek suçtur. Burada bir çelişki vardır. Avrupa'da olan bir şeyin, Türkiye'de olmasına karşı çıkıyorsunuz.'' dedi.
 
Azınlıklar:
İkinci konunun, dini azınlıkların vakıflarla ilgili taleplerinin karşılanmasının istenmesi olduğunu ifade eden Arınç, şöyle konuştu:
 
''Şimdi AB üyesi Yunanistan'a bir bakın. Yunanistan'da aynı haklar bulunmuyor. Orada bulunan Türk kökenli azınlıkların vakıfları aynı haklara sahip değiller. Oradaki Türkler aynı taleplerde bulunuyorlar ama Yunanistan bunu reddediyor. Şimdi Yunanistan'ın reddettiği bir şeyi bizim kabul etmemizi istiyorsunuz. İşte Sayın Rehn, bizim AB'ye olan inancımızı ve güvenimizi etkileyen çifte standart davranışlar bunlardır. Halkımızın hevesini ve heyecanını kırmayın.
 
Türkiye, meclisi ve hükümeti ile AB'ye tam üye olmak için üzerine düşen her şeyi yapmaya kararlıdır ve bu konuda hiçbir mazeret üretmeyecektir. Ancak bundan sonra yapacağımız tüm reformlar ve yasalar, AB'ye üye olacak diğer ülkelere uygulanan kriterlerin aynısı olacaktır. Ne bir fazla ne bir eksik''
 
Rehn: "Sinirlere hakim olmak lazım"
 
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de, Arınç'a, AB'nin görüşlerini, olumlu ya da olumsuz, aktarmanın görevinin bir parçası olduğunu söyledi.
 
Rehn, ''üyelik süreciyle ilgili Türkiye'de insanların sinirlerine hakim olması gerekir. Sorunları konuşarak halletmek gerekir. Herkesin sakin ve sağduyulu hareket etmesi ve diyalog içinde olması gerekir. Aksi takdirde problemleri çözemeyiz ve ilerleyemeyiz'' dedi.
 
Rehn, yıllık raporun 8 kasımda yayınlanacağını, bunun; objektif, adil ve doğru bir rapor olması için Türkiye'de olduğunu ifade ederek, ''sizin başkanlığınızdaki Meclisin gerçekleştirdiği reformların, bu raporda takdir edildiğini göreceksiniz'' diye konuştu.
 
Ancak eksikliklerin olduğunun da görüleceğini söyleyen Rehn, parlamento ve hükümetin, kendilerine yardımcı olmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Rehn, ''Elimize ne kadar çok malzeme verirseniz, biz o kadar güzel rapor yazarız'' dedi. 
 
"301'inci madde değişikliği, kuvvetli mesaj olacak"
 
Gündemdeki konulara da değinen Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer ile din ve ifade özgürlüğü konularında AB ile aynı düzeyde ve aynı biçimde hareket etmenin önemli olduğunu konuştuklarını söyledi.
 
Rehn, ''eğer TCK'nın 301'inci maddesi değişirse, raporumuzda çok kuvvetli bir mesaj olacaktır. Bu konuda, AB ile aynı düşündüğünüzü göstermiş olacaksınız'' diye konuştu.
 
Ankara Protokolü'ne de değinen Rehn, ''bu yıl içinde bu protokolle ilgili bazı adımların atılmasını bekliyoruz'' dedi.

CNNTurk



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs