Darbe aydınlatılsın! | " /> Darbe aydınlatılsın! | "/>

En Sıcak Konular

Savcı Aydın: Darbe aydınlatılsın!

4 Haziran 2008 08:12 tsi
Savcı Aydın: Darbe aydınlatılsın!
  
Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait 'darbe günlükleri' Yargıtay'a taşınıyor. 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' adlı darbe girişimlerini yayınlayan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkındaki davanın savcısı dosyayı temyize

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonucunda Görmüş'ün beraat ettiğini; ancak soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddedildiğini vurgulayan Savcı Süleyman Aydın, günlüklerin gerçek olup olmadığının incelenmesini ve darbe girişimiyle ilgili tanıkların dinlenilmesini istedi. Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı'na müracaat eden savcı, mahkemenin verdiği kararın yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Anayasa ve Türk Ceza Kanunu uyarınca Alper Görmüş'ün ispat hakkı bulunduğunu kaydeden savcı, günlüklerin gerçek sahibinin kim olduğu ve darbe teşebbüsünün aydınlığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Başsavcılığın yaptırdığı bilirkişi incelemesi sonucunda günlüklerin Örnek'in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki bilgisayarından alındı-ğı tespit edilmişti.

Darbe günlüklerini yayınladığı gerekçesiyle 'iftira' ve 'neşren hakaret' suçlamasıyla yargılanan Alper Görmüş, mahkemenin verdiği beraat kararından memnun olmamıştı. Görmüş, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin açıklayacağı gerekçeli kararın ardından darbe teşebbüsünde bulunan komutanların yargılanması için dilekçe vereceğini açıklamıştı. Görmüş, kararı beklerken mahkeme savcısının, soruşturmanın genişletilmesi için kararı temyiz ettiği ortaya çıktı. Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı'na sunulmak üzere hazırladığı temyiz dilekçesinde, Anayasa'nın 39. maddesi ve Türk Ceza Kanunu'nun 127. maddesine dikkat çeken Savcı Süleyman Aydın, sanık sıfatıyla yargılanan Görmüş'e ispat hakkı verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Savcı Aydın, yargılama sürecinde 'yapılan haberin hukuka uygun kabul edilmesi için gerçek olması gerekir' hükmü gereğince soruşturmanın genişletilmesini istediğini; ancak mahkemenin kabul etmediğini hatırlattı. Aydın, ayrıca mahkemenin, haberin en önemli delili kabul edilen günlüklerin bulunduğu CD'ler hakkında polis tarafından hazırlanan teknik raporları dikkate almadığına işaret etti. Beraat kararının usule ve yasalara aykırı olduğunu savunan Aydın, sanığın suç kastının tespitinden önce ispat hakkı verilerek günlüklerin ve CD raporlarının incelenmesi gerektiğine değindi. Savcı, eksik inceleme yapan mahkemenin beraat kararının bozulmasını istedi.

Mahkeme, gerekçeli kararı açıkladı

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, beraat kararıyla ilgili gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Genelkurmay Başkanlığı'na yazdığı yazıya, hukukî anlamda gerçek, somut ve tutarlı bilgi ve belge bulunmadığından herhangi bir işlem yapılmadığı şeklinde cevap verildiğini hatırlattı. Gerekçeli kararda, suça konu yazının alıntı yapıldığı belirtilen günlüğün Özden Örnek tarafından kaleme alınıp alınmadığı, yargılaması yapılan suçların oluşup oluşmayacağını etkilemeyeceği belirtilerek, iftira suçunun oluşması için hukuka aykırı fiil isnat edilen kişinin bunu işlemediğinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Mahkemenin gerekçeli kararını açıklamasının ardından Alper Görmüş'ün avukatı Ümit Kardaş da temyiz dilekçesini tamamladı. Dilekçede, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe teşebbüsünde bulunduğu belirtilen emekli Oramiral Özden Örnek hakkında 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası gerektiren 'anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs' suçundan soruşturma açıldığı hatırlatıldı. Dilekçede, 19 Nisan 2007'de açılan soruşturmanın yetkisizlik kararıyla Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı'na gönderildiğine dikkat çekildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da bu konudaki bir suç duyurusunu aynı şekilde yetkisizlik kararıyla askerî savcılığa gönderdiğini belirten Kardaş, sonuç olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından 'somut belge' bulunmadığı için 4 kuvvet komutanı (Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Aytaç Yalman, Şener Eruygur) hakkında soruşturma izni verilmediğini anlattı. Emekli paşaların işlediği suçun sivil mahkemeleri ilgilendirdiğini savunan Kardaş, müvekkilini yargılayan mahkeme tarafından Alper Görmüş'e ispat hakkı verilmesini talep etti. Günlüklerin içeriğiyle ilgili işlem yapılmasıın isteyen Kardaş, darbe iddiasının ispat edilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Ümit Kardaş, yargılama sürecinde darbe girişiminden bilgisi olduğunu söylediği Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gazeteciler Hasan Cemal, Şamil Tayyar, Aslı Aydıntaşbaş, Enis Berberoğlu ve Murat Yetkin'in tanık sıfatıyla dinlenmesini istedi.


'Sarıkız ve Ayışığı darbeleri yapılacaktı'
Nokta Dergisi'nin kapatılmasıyla sonuçlanan haber, Nokta Dergisi'nin 22. sayısında yayınlanmıştı. Emekli Deniz Kuvvetleri komutanlarından Oramiral Özden Örnek'e ait olduğunu belirtilen günlüğe göre, Türkiye'nin 2004 yılında 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' kod adlı iki darbe atlattığı yazılmıştı. Günlükte özel çalışma, muhtıra, eylem planı ve darbeyle sonuçlanması planlanan siyasi çalışmaların bir yıla yayılan dökümü bulunuyordu. Habere konu olan günlükteki çarpıcı notlar arasında dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün karşı duruşuna rağmen dört kuvvet komutanının hazırladığı 'Sarıkız' adı verilen darbe planı dikkat çekiyordu.

Habere göre Örnek, günlüğüne 22 Eylül 2003'te "Ortalıkta sezdiğim kadarı ile JANGENK (Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur) kışkırtıcı rol oynuyor." notunu düşmüştü. Örnek Paşa, günlüğün ortaya çıkmasının ardından Star Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Her görevimde günlük faaliyetlerimi bilgisayara şifreli not ettim. Ama canımın yanacağını bildiğimden, üniformayı çıkarmadan hemen önce bunları sildirdim." diyerek günlüğü kabul etmişti. Ardından yargıya başvuran Örnek, kendisine iftira ve hakaret edildiğini ileri sürerek şikayetçi olmuştu. Görmüş ise duruşmalarda yayınladıkları belgelerin gerçek ve Oramiral Örnek'e ait olduğunu vurgularken sanık sandalyesinde asıl, darbecilerin oturması gerektiğini savunmuştu.
 
zaman



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs