En Sıcak Konular

Babacan: Türk demokrasisi sınavdan geçti

4 Haziran 2008 22:52 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türk demokrasisinin geçen yıl bir sınavdan geçtiğini ve bu sınavdan demokrasisini güçlendirerek çıktığını, Türkiye'nin bu yıl da önündeki demokratik sınavı geçeceğine güvendiğini söyledi.

Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Washington'da düzenlenen öğle yemeğinde konuşan Ali Babacan, Türkiye'nin genel ekonomik durumuyla ilgili bilgi verdi.
 
Hazineden sorumlu devlet bakanlığı yaptığı dönemdeki deneyimlerine dayanarak, güven olduğu zaman ekonomik politikaların bunu izleyeceğini vurgulayan Babacan, "güven olmazsa, iş yapmanın da zor" olduğunu belirtti.
 
Zaman zaman bu konuda kimi zorluklarla karşılaşıldığını ifade eden Babacan, geçen yıl Türkiye'nin bir demokrasi sınavından geçtiğini ve bu sınavdan Türk demokrasisinin güçlenerek çıktığını belirtirken, Türk halkının demokrasiyi seçtiğini, bunun geçen yılki seçimlerle de perçinlendiğini kaydetti.
 
Bu yıl demokrasiyi bekleyen başka sınavlar olduğunu belirten Babacan, "Türkiye'nin, bu demokrasi sınavını da geçeceğine güveniyorum" dedi.
 
Türkiye'de özgür bir tartışma bulunduğunu, insanların açıkça ne isteyip istemediğini ifade edebildiğini anlatan Babacan, "Önemli olan uzun dönemde demokrasi kültürünün oturmasıdır. Türk halkının güçlendiğini hissetmesidir. Bu böyle olduğu sürece ülkemizin geleceğine güvenebiliriz" diye konuştu.
 
Kıbrıs'taki gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Babacan, mümkün olan en kısa zamanda, tam müzakerelerin başlamasını desteklediklerini söyledi.
 
Babacan, "Elbette biz iyimseriz ve Kıbrıs'ta iki lidere de başarı diliyoruz" dedi. Babacan, Kuzey Kıbrıs'ın, çözümde istekli davranması ve 2004'te Annan Planı'na "evet" oyu vermesine karşın izolasyonun sürdüğüne işaret etti.
 
Babacan, bu kez de müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda "bunun sonuçları olması gerektiğini", aksi takdirde, Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye üye olduğu bir ortamda, Kıbrıslı Türklere yönelik tutumun "adil olmayacağını" kaydetti.
 
Kıbrıs'ta yeni çözüm ortamından cesaretlendiklerini belirten Babacan, bu sürecin başarıya ulaşması için Türkiye'nin, elinden gelen her türlü desteği vereceğini dile getirdi.
 
ABD ile Türkiye'nin Ortadoğu'daki enerji hedeflerinin çok benzer olduğuna da işaret eden Babacan, Türkiye'nin bölgede izlediği etkin politikadan örnekler verdi. Babacan, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacminin artırılması gerektiğini, daha fazla diyalog ve işadamları için fırsat yaratılmasının yerinde olacağını sözlerine ekledi.
 
BABACAN'IN WASHINGTON TEMASLARI
 
Washington temaslarını sürdüren Ali Babacan'ın, nükleer enerji konusunda işbirliği yapmak üzere ABD şirketlerini Türkiye'ye davet ettiği öğrenildi.

ABD Enerji Bakanı Sam Bodman ile biraraya gelen Ali Babacan'ın, görüşmede "enerji üreten ve tüketenler arasındaki bir bölgede" bulunan Türkiye'nin konumunu değerlendirdiği, dünyanın enerji kaynaklarının yüzde 70'inin Türkiye'nin bölgesinde bulunduğuna işaret ettiği belirtildi.

Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin önemine işaret eden Babacan, Irak doğalgaz ve petrol kaynaklarının, dünyaya, özellikle de Avrupa'ya ulaşmasında Türkiye'nin önemli rolü bulunduğunu da Bodman ile görüşmesinde iletti ve Türkiye'nin ABD ile, Irak enerji kaynaklarının Avrupa'ya taşınmasında işbirliğini geliştirme isteğini iletti.
 
Bodman'ın da Türkiye'nin Irak'ta enerji bağlamındaki rolünün önemine işaret ettiği ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda işbirliği konularını gündeme getirdiği öğrenildi.

ABD Hazine Bakanı ile de görüştü

Babacan'ın, Bodman'dan sonra gerçekleşen ABD Hazine Bakanı Henry Paulson
ile görüşmesinde ise 2002'den bu yana Türkiye'deki ekonomik reform süreci ve özelleştirmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu ve Paulson'ın da, Türkiye'yi yakından izlediğini belirttiği öğrenildi.

Babacan, görüşmede Türkiye'de mortgage piyasasına ilişkin bilgi verirken, iki bakan, Türkiye ile ABD'deki mortgage kurallarını karşılaştırdı.

Paulson'ın görüşmede, serbest piyasa ekonomisi olan Türkiye'yi bir "başarı öyküsü" olarak gördüğünü söylediği ve Türkiye'ye daha fazla ABD yatırımı gelmesi gerektiği görüşünü ifade ederek, Babacan'a, "bu konuda yapabileceğimiz birşeyler var mı?" sorusunu yönelttiği öğrenildi.

cnnturk



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs