Darbe girişimini ispatlayacağım! | " /> Darbe girişimini ispatlayacağım! | "/>

En Sıcak Konular

Görmüş: Darbe girişimini ispatlayacağım!

5 Haziran 2008 09:06 tsi
Görmüş: Darbe girişimini ispatlayacağım! Nokta Dergisi'nin eski yayın yönetmeni Alper Görmüş, yargılamanın yeniden yapılması halinde darbe iddialarını ispatlayacağını, bu durumda komutanların yargılanacağını söyledi.

'Darbe günlükleri'ni yayınladığı grekçesiyle yargılandığı davada beraat eden Alper Görmüş, savcı Süleyman Aydın'ın kararı temyiz etmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. 'Darbe günlükleri ispatlansın soruşturma genişletilsin' diyen savcı Aydın'ın görüşünü destekleyen Görmüş, "Yargıtay tarafından hukuk zemini açılırsa darbe girişimini ispatlayacağım." dedi. Görmüş, haberini ispatladığı ve mahkemenin bu yönde karar vermesi halinde darbe girişiminde bulunan kuvvet komutanlarının yargılanmasının önünde hiçbir engelin kalmayacağını savundu.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in bilgisayarından çıkan darbe günlüklerini yayınladığı gerekçesiyle 'iftira' ve 'neşren hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat eden Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, kendisine ispat hakkı verilmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Görmüş, "Başından beri davanın basit bir iftira ve hakaret davası olarak görülemeyeceğini söylüyordum. Bunun kamusal önemi olduğunu ortaya attığımız iddia için ispat hakkı verilmesini istiyordum. Bu hukuk zemini beraat kararıyla tıkanmıştı." ifadelerini kullandı. Günlüklerde geçen darbe girişimi iddialarını ispatlamak için hukuk zemininin açık göründüğünü belirten Görmüş, şunları kaydetti: "Yargıtay davanın görülmesine karar verirse taleplerimizi yineleyeceğiz. Tanıkların çağrılmasını isteyeceğiz. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla darbe günlüklerinin gerçekliği konusunda hazırlanan emniyet raporunun da istenmesini talep edeceğiz."

Komutanlar yargılanabilir

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında, kendisine son sözü sorulduğunda 'Haberimiz doğrudur, bunu ömrüm boyunca savunacağım.' dediğini hatırlatan gazeteci Görmüş, yeniden yargılama yapılırsa darbe günlüklerinin gerçekliğini ortaya koyacağını söyledi. "Bana bu yol açılır, taleplerimiz yerine getirilir ve mahkeme sonunda 'evet günlükler Özden Örnek'in bilgisayarından çıkmıştır, onun kalemindendir bu sabittir' diye bir karara ulaşırsa amacımıza ulaşmış olacağız." şeklinde konuşan Görmüş, şöyle konuştu: "Mahkeme böyle karar verirse bu aşamadan sonra adı geçen kuvvet komutanlarının yargılanması önündeki bütün engelller kalkar. Daha doğrusu artık bu darbe girişimlerinin yargılanması önünde hiçbir şey duramaz. Ama o noktaya gider mi? diye sorarsanız benim görüşüm Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bakış açısı Yargıtay'da da devam ederse çok fazla ümitlenmeye gerek yok."


Şamil Tayyar: Türkiye bu hesaplaşmayı yapmalı
Gazeteci Şamil Tayyar, savcının temyiz başvurusunu ve soruşturmanın genişletilmesi talebini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Darbe teşebbüsünün aydınlatılması gerektiğini savunan Tayyar, "Çünkü hesap vermeyenler sonraki süreçlerde daha cüretkâr olabiliyor." diye konuştu. Türkiye'nin darbe teşebbüsleriyle hesaplaşmadan geleceği dizayn edemeyeceğini belirten Tayyar, böylece sandıktan yeni çıkanların hesabı Genelkurmay, Anayasa Mahkemesi ya da Yargıtay üzerinden görmeleri alışkanlıklarının engelleneceğine dikkat çekti. Ergenekon isimli kitabında günlük ile ilgili iddialara geniş yer veren Şamil Tayyar şöyle konuştu: "Günlüklerde çok açık isimler, bilgiler ve iddialar ortaya konuluyor. Bu kadar ağır iddilara rağmen hiçbir isim ortaya çıkıp cevap vermedi. Bu iddiaların mutlaka aydınlığa kavuşturulması lazım. Genekurmay Başkanlığı keşke bunun önünü açsaydı. Ülkeye büyük hizmet etmiş olurdu. Somut delil olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermemesi yanlış oldu."
 
zaman



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs