En Sıcak Konular

Putin, Erdoğan'ı Rusya'ya davet etti

5 Haziran 2008 09:22 tsi
Rusya Başbakanı Viladimir Putin, enerji konularını görüşmek için Başbakan Erdoğan'ı Rusya'ya davet etti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülke hükümet başkanlarının tarım ürünlerine getirilen yasağın kaldırılması ve enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde gerçekleşen görüşmede Putin Erdoğan'ı Rusya'ya davet etti.

Rusya başbakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye tarafının talebi üzerine gerçekleşen görüşme ile ilgili şu bilgilere yer verildi: "İki ülke ekonomik ve ticari ilişkileri farklı boyutları ele alındı. Gıda konusunda son dönemde yaşanan sorunun çözümü ve enerji alanında işbirliği görüşüldü. Taraflar görüşmelerin bakanlar ve uzman seviyesinde devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardı. Putin, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı da Rusya'ya davet etti."

Rusya, Türkiye'den ithal edilen beş kalem (domates, patlıcan, patates, üzüm ve limon) tarım ürününde sağlık açısından zararlı maddeler bulunduğu gerekçesi ile 7 Haziran'dan itibaren yasak getirme kararı almıştı. Cihan Haber Ajansı'na krizle ilgili özel açıklamada bulunan Rusya Bitki Karantina Komisyonu (Rosselhoznadzor) sözcüsü Aleksey Alekseyenko, sorunun kısa sürede çözüleceğine inandığını kaydederek, "On günlük bir zaman dilimini kapsayabilir. Moskova'da Türkiye Tarım Bakanlığı yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Müzakere için ön anlaşma sağlandı. İyimserim. İki taraf da sorunu çözmeye niyetli." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye, 7 Haziran'da yasağın uygulamaya konulmadan bir anlaşma sağlanması için çabalarını sürdürüyor. Erdoğan'ın Putin'i telefonla aramasının ardından Tarım Bakanlığı yetkililerin Moskova'ya gelmesi bekleniyor.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, 3 yıl önce yaşanan domates krizinde Moskova'ya gelerek Rusya Tarım Bakanı Aleksey Gordeyev ile görüşmüş ve sorunu çözüme kavuşturmuştu. Eker'in ziyaretinden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak sorunun çözümü konusunda müzakerede bulunmuştu. Dört ay boyunca devam eden kriz üreticiyi hayli zor durumda bırakmıştı. Türkiye'den gelen ürünlerde 'Akdeniz sineği' olarak adlandırılan zararlıların bulunması nedeni ile yasak getirilmiş, Moskova'da domates fiyatları 8-10 doları bulurken, Türk üreticileri ellerinde kalan mal nedeni ile 300 milyon dolar zarara uğramıştı.

dunyabulteni



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs