En Sıcak Konular

Bush'un gizli Irak planı ortaya çıktı

5 Haziran 2008 12:06 tsi
İngiliz Independent gazetesi, ABD'nin Irak yönetimiyle müzakere etitği gizli anlaşmanın detaylarını açıkladı.

Üzerinde görüşmelerin devam ettiği anlaşma, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin sonucuna bakılmaksızın, Irak'taki işgal güçlerinin süresiz olarak bu ülkede kalmasını öngörüyor.

Independent'ın 'Amerika'nın Irak'ı kontrol altında tutmak için gizli planı' başlığıyla verdiği haberde, ABD Başkanı George Bush'un 50 askeri üs, Irak hava sahasının kontrolü ve tüm Amerikan askerleri ile özel güvenlik görevlileri için yasal dokunulmazlık istediği belirtildi.

Haberde, 'Bağdat'ta müzakere edilmekte olan gizli bir anlaşma, Kasım'daki başkanlık seçiminin sonucu ne olursa olsun, Amerika'nın Irak'ı işgalini kalıcı hale getirecek. Henüz imzaları tamamlanmayan anlaşmanın, Irak siyasetinde bomba etkisi yapma ihtimali yüksek' sözlerine yer verildi.

Iraklı yetkililerin, bu anlaşmanın, Irak'ın Ortadoğu'daki konumunu istikrarsızlaştıracağı ve ülkelerinde sonu gelmeyecek bir çatışmanın temellerini atacağından korktuğunu belirten Independent, 'Anlaşma ABD içinde de siyasi kriz çıkarmaya aday. Irak'taki Amerikan varlığını kalıcı hale getirmek, Barack Obama'nın seçilmesi durumunda Irak'tan asker çekme vaadinin de altını oyuyor' dedi.

Anlaşmanın zamanlamasının, Cumhuriyetçi aday John McCain'in de işine yarayacağı belirtiliyor. ABD'nin Irak'ya 'zeferin eşiğinde' olduğunu öne süren McCain, Demokrat rakibi Barack Obama'nın Irak'taki ABD askerlerini erken çekerek zafer ihtimalini tehlikeye atacağını öne sürüyor.

ABD TALEPLERİ GİZLİ TUTULDU

Irak içinde ve dışında son aylarda hararetli tartışmalara yol açan anlaşmanın detaylarının şimdiye kadar gizli tutulduğunu belirten Independent, ABD'nin bu taleplerinin Ireak siyasetinde deprem etkisi yapacağını yazdı.

Gazeteye konuşan Iraklı bir politikacı da, 'Anlaşma egemenliğimizin korkunç bir ihlali olacak. Eğer imzalanırsa, ABD'nin maşası olarak görülen Irak hükümeti de meşruiyetini kaybedecek' dedi.

Gözlemciler, Iraklı bakanların, ülkenin egemenliğini sınırlandıracak her türlü anlaşmanın reddedileceğini söylemelerine karşın, ABD desteği olmaksızın ayakta kalamayacaklarını bildikleri için sonunda imzalamak zorunda kalacaklarını belirtiliyor.

Özellikle Şii lider Mukteda Sadr'ın muhalefeti nedeniyle Irak hükümetinin, anlaşma üzerindeki müzakereleri ertelemeye çalıştığı ancak ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin imza için bastırdığı belirtiliyor. Independet'a göre ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker da, anlaşmanın imzalanması için yoğun temaslarda bulunuyor.

star



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs