En Sıcak Konular

İsrail’e işgalin bedeli ağır oldu

5 Haziran 2008 13:57 tsi
İsrail’e işgalin bedeli ağır oldu
Filistinlilere yönelik askeri operasyonlar ve ayrımcı duvarın İsrail’e maliyeti milyar dolarla ifade ediliyor. Ayrıca işgal, İsrail’i dünyanın en sevimsiz ülkelerinden biri haline getirdi.

Bu sorunlar, EDFA İsrail Eşitlik ve Sosyal Adalet Kurumu’nun hazırladığı ‘İşgalin Bedeli’ adlı raporda, Filistin topraklarındaki işgalin İsrail’e ödettiği bedelin genel hatlarını temsil ediyor.

İsrail gazetelerinde de yayınlanan raporda, İsrail’in son 20 sene içerisinde sosyal, ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda ağır bir bedel ödediği ifade edildi.

Filistinlilerle olan çatışma, İsrail’in boğazında bir kılçık haline geldiğinin belirtildiği raporda “İşgal, iktisadi kalkınmayı engelledi, askeri operasyonlar bütçe üzerinde büyük bir yük haline geldi, işgal İsrail’in imajını bozdu, ordusunu yordu, siyasi bölünmelere yol açtı, İsrail’in gelecekteki varlığını tehdit etti ve halen de ediyor.

Araştırma, İsrail hükümetinin işgale rağmen ekonomik kalkınmanın sağlanıldığı yönündeki iddiaları reddederken son 20 yılda kalkınmanın başka ülkelerle kıyaslandığında %43 oranında gerilediğini kaydetti. Raporun verdiği örneklerde, dünya ekonomisi son 20 yılda %67, ABD ekonomisi %68, AB’nin Batı ülkeleri kanadı %68, doğu ülkeleri kanadı %167, Körfez ülkeleri %174, Çin %195, Hindistan ise %139 kalkınma oranına sahip olmuş.

Askeri maliyet

Raporda İsrail’de fakirliğin giderek arttığı, bunun en temel nedeninin işgal olduğu belirtilirken, İsrail’de her beş aileden birinin fakirlik sınırının altında yaşadığı, 70’li yıllarda ise bu rakamın %10 civarlarında olduğu belirtildi.

Araştırmada ayrıca, sosyal güvenlik alanına ayrılan fonların dramatik bir şekilde düşüş gösterdiği belirtilirken, çocuk yardımı ücretinin %45, işsizlik oranının %47, orta gelirli vatandaşlara verilen yardımların %25 oranında gerilediği ifade edildi.

İsrail’in imajının yerle bir olması

Araştırmada İsrail işgalinin siyasi maliyetini de yer verilmiş. Buna göre, Filistinlilerin topraklarını işgal etmesi yüzünden İsrail’in imajının yerle bir olduğunun belirtildiği raporda, hükümetlerinin kurulması ve yıkılması konusunda Filistin sorununa ilişkin tutumun aradan geçen uzun yıllara rağmen halen belirleyici olduğu dile getiriliyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Sosyal ve siyasi meseleler siyasi partilerin gündemine girmiyor. Hâlbuki bütün siyaset bilimcilerin ittifakıyla sosyal ve siyasi meseleler, tarafların ayrışmasına yol açan hususlardır. Sağ ve sol buna göre belirlenir. Ancak İsrail’de siyaset, Filistin sorunu çevresinde dönüyor.”

Geniş bir kadro tarafından hazırlanan rapor, işgalin İsrail’in imajını geri dönülemeyecek bir şekilde mahvettiğini belirtirken, bu siyasetlerin İsrail’i dünya kamuoyunda yalnızlaştırdığını bildirdi.

BBC’nin geçtiğimiz sene yaptığı bir ankette İsrail, dünyanın en sevilmeyen ülkeler sıralamasında birinci gelmiş, Avrupalıların %59’u İsrail’in dünya barışına tehdit teşkil ettiğini kaydetmişti.

Fransa’da yapılan başka bir ankette ise, Fransızların yarısının İsrail’e karşı olumsuz duygular beslediği ortaya çıkmıştı.

Timetürk



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs