En Sıcak Konular

'Kuvvetler ayrılığı ihlal edildi'

5 Haziran 2008 19:47 tsi
HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararıyla ilgili olarak, “Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilmiş, demokratik rejimin özü zedele

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, kararı “toplumsal talebi dışlayıcı ve yasakçı bir tutumun devamı” olarak değerlendirdi. Kararın “toplumda var olan ve tırmandırılan gerginliklerin devamı niteliğinde olduğunu” savunan Uslu, “Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilmiş, demokratik rejimin özü zedelenmiştir” görüşünü ifade etti.

AB ülkeleri de dahil dünyanın hiçbir ülkesinin üniversitelerinde Türkiye'dekine benzer bir başörtüsü yasağı bulunmadığını kaydeden Uslu, üniversitelerde başörtü serbestisi konusunda toplumda ve Parlamento'da genel bir kabul bulunduğunu savundu.

“Yükseköğrenimde genç kızların başörtüsü nedeni ile eğitimden ve pozitif ilimler almaktan alıkonulmasının apaçık bir cinsiyet ayrımcılığı ve eğitim hakkından mahrum bırakılma anlamına geldiği” görüşünü öne süren Uslu açıklamasında şu hususlara yer verdi:

“Yüksek Mahkeme toplumun beklentisi ve çağın gereklerini görmezden gelerek, dışlayıcı ve yasaklayıcı bir tutumu sürdürmekle kalmamış hem yürütmeyi durdurma kararı ile hem de şekil yerine esastan inceleme kararı ile Anayasa'nın 148. maddesinin kendisine vermediği bir yetkiyi kullanmıştır.

Anayasamıza göre, Anayasa değişikliklerinin esas yönünden yargısal denetimi olamaz. Zoraki yorumlarla şekil denetiminin ötesine geçilmiştir. Karar bu haliyle hukuki olmaktan çok siyasal bir yorum niteliğindedir. Hukuku ve hukuk devletini koruması gereken bir Kurum hukuk devleti ilkesini çiğnemiştir. Tıpkı 367 kararında olduğu gibi bu karar da tarafsızlık ve hukuka uygunluk bakımından çok daha tartışılır hale gelmiştir.”

Anayasanın dört temel ilkesinin; laik, demokratik, sosyal, hukuk devletine dayandığını vurgulayan Uslu, “Toplumumuzun da bu ilkelerle hiçbir sorunu bulunmamaktadır. Ancak yapay kaygı ve vehimlerden üretilmiş ideolojik bir pozisyon almak, özgürlük açılımlarına karşı rejim tartışmaları başlatmak, akılcılık ve bilimsellikten uzak bir tavırdır” dedi.

Türkiye'nin tarihi bir fırsatı yine kaçırdığını ifade eden Uslu, “demokrasiden, demokratik açılımlardan ve özgürlüklerin genişlemesinden yana bir fırsatın ıskalandığını, dışlayıcı ve yasaklayıcı bir tutumun devamından yana tercihte bulunulduğunu” kaydetti.

Yeni Şafak



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs