En Sıcak Konular

Babacan ile görüşen Rice: PKK düşmandır

6 Haziran 2008 09:57 tsi
Dışişleri Bakanı Babacan ile Rice, son gelişmeleri ve iki ülke aearsındaki ilişkileri ele aldı.

ABD'deki resmi temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Babacan, öğle saatlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı binasında ABD'li meslektaşı Condoleezza Rice ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rice, Babacan ile daha önce birkaç kez biraraya gelme fırsatı bulduğunu belirterek, Babacan'ın ABD Dışişleri Bakanlığı'na ilk kez geldiğini ve bu ziyaretten de memnun olduğunu söyledi.

İki ülkenin ortak değerlere ve çıkarlara sahip olduğunu söyleyen Rice, Babacan ile çok çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Irak, Ortadoğu, Lübnan, Türkiye'nin iç reformlarını sürdürmesinin önemi, ABD'nin de destek verdiği Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmelerinde oynadığı etkin rolü konuştuklarını söyleyen Rice, bir çok konuyu daha görüşme fırsatını bulamadıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise Rice ile görüşmesinin olumlu geçtiğini söyleyerek Türkiye ve ABD'nin müttefik ve dost iki ülke olduğunu, bölgede ve dünyada demokrasi, insan hakları, serbest pazar ekonomisini içeren benzer değerlerde ilerlediklerini belirtti.

İki ülke arasındaki politik ve ekonomik ilişkilerin kuvvetlendiğini söyleyen Babacan, "Irak'ta özellikle terörist gruplara karşı yürüttüğümüz işbirliği oldukça başarılı şekilde devam etmektedir. Irak'ın istikrarı bölgemiz için son derece önemlidir, Irak'ın siyasi birliği, toprak bütünlüğü Ortadoğu için önemli bir konudur. Ortadoğu'daki başka sorunlu bölgeler hakkında da konuştuk. Türkiye, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine tam destek vermektedir. Annapolis Konferansı'nda ABD'nin barış çabalarının arkasında olduk. Suriye ile İsrail arasındaki görüşmeler yeniden başladı ve görüşmelerin sonucunun beklenenden daha iyi olmasını umuyoruz. Ayrıca ABD, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine kuvvetli destek vermektedir. Ayrıca yeni bir iyimser anlayış hakim olan Kıbrıs konusunu da görüştük ve ABD'nin bu konuda verdiği destekten dolayı da oldukça memnunuz. Ortadoğu'da olsun, Balkanlarda olsun, Afganistan'da olsun ABD ile yakın işbirliği halindeyiz, birçok kriz bölgesinde benzer hedeflere sahibiz" dedi.

ORTADOĞU BARIŞI

Suriye ile İsrail arasındaki barış görüşmelerine ABD'den beklenen desteğin gelip gelmediği ile ilgili sorulan soruya cevap veren Babacan, ABD'nin barış görüşmelerine destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu, ABD'nin desteği konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. Arap ülkelerinden ve Avrupa'dan da destek geldiğini söyleyen Babacan, Annapolis Konferansı'nda ABD'nin öncülük ettiği Ortadoğu barışını desteklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK operasyonları hakkında sorulan bir soru üzerine ise, "Irak'taki ABD ordusuyla yakın işbirliği içinde askeri operasyonlar yapıyoruz, ordularımız arasındaki istihbarat devam ediyor. Zaman zaman operasyonlar İran sınırına yakın yerlerde yapılıyor ve bu konuda İranla işbirliği yapıyoruz, çünkü orası dağlık bir bölge ve sınır düz bir hattan oluşmuyor ve zor bir sınır" şeklinde cevap verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise ABD, Irak ve Türkiye'nin PKK konusunda aynı safta yer aldığına dair güveninin tam olduğunu belirterek, "PKK Irak'ın düşmanıdır, PKK Amerika'nın düşmanıdır, PKK Türkiye'nin düşmanıdır, PKK bölgenin düşmanıdır. PKK'nın Türkiye'ye saldırmak için Irak'ın topraklarını kullanmasını engellemek için daha fazla işbirliği yapmalıyız" dedi.

RİCE: TÜRKİYE İLE ABD İLİŞKİLERİ ŞUAN ÇOK İYİ

Bir gazetecinin Türkiye ile ABD arasında eskiden yaşanan zorlukların ardından bugünkü konumu ve AK Parti kapatma davası hakkında sorulan soruya cevap veren Condoleezza Rice, "Elbetteki geçmişte zorluklar yaşandı. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin şuan çok iyi bir yerde olduğuna inanıyorum. Geniş bir alanı kapsayan birçok konuda işbirliği yaptığımıza inanıyorum hatta bütün bunları görüşmek için zaman bile bulamıyoruz. Bugün Kıbrıs, Kosova, Afganistan, İran ve İran'ın uluslararası arenada yerine getirmesi gereken yükümlülükleri, Ortadoğu konusunu konuştuk. Yakında da Afganistan konulu bir konferansta yine beraber olacağız. Sayın Babacan'a Türkiye'nin Ortadoğu ve dünyada oynadığı etkin rolden dolayı Amerika'nın duyduğu memnuniyeti aktardım. Sayın Babacan'da bana Türkiye'nin Afrika'da yeni büyükelçilikler açacağını söyledi ve bu çok iyi bir şey çünkü aynı değerleri paylaşıyoruz. Bu değerler demokrasiyle ilgili. Kişisel özgürlük haklarının önemli olduğuna kuvvetle inanıyorum, bunlar evrensel değerlerdir. Bunları Türkiye'nin gerçekleştirmekte olduğu reformlarda görüyoruz. Erdoğan hükümetiyle çok iyi ilişkilerimiz var. Dışişleri bakanlığı döneminde ve şimdi cumhurbaşkanlığı görevinde Abdullah Gül ile iyi ilişkilerimiz olduğu için şanslıyım. Şimdi ise Babacan dışişleri bakanı ve yine ilişkilerimiz iyi. Bizim görüşümüz Türkiye'nin sorunlarını elbette demokratik süreçle çözeceğidir ama çok iyi çalışma ilişkileri bulduğumuz ve ortak değerleri paylaştığımız bu hükümetle çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,754 µs