En Sıcak Konular

Nokta’ya ‘darbe’ iddiasını doğrulama fırsatı verilmeli

6 Haziran 2008 12:14 tsi
Nokta’ya ‘darbe’ iddiasını doğrulama fırsatı verilmeli Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın savcısı Aydın, emekli Oramiral Örnek’in günlüklerindeki ‘darbe teşebbüsünün aydınlatılması için’ Nokta Dergisi davasını temyize götürdü

EMEKLİ Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Özden Örnek’e ait darbe günlüklerini yayınlayan Nokta Dergisi davasında mahkeme heyeti ‘darbe günlüklerini araştırmaya gerek yok’ dedi ve Nokta Dergisi ile Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’ün ‘gazetecilik’ yaptığına karar vererek beraat kararı verdi. Ancak savcı, emekli Oramiral Örnek’e ait olduğu iddia edilen ve darbe girişimlerin anlatıldığı günlüklerin gerçek olup olmadığının incelenmesini talep etti.

İSPAT HAKKI VERİLMELİ

MAHKEMENİN beraat kararının ardından Alper Görmüş ‘Beraat kararıma sevinemedim. Soruşturmanın genişletilmesini istiyorum. Günlüklerin gerçek olduğunu ispatlama hakkı bana tanınmadı’ demişti. Tüm bunların ardından davanın görüldüğü Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi savcısı Süleyman Aydın, ‘beraat’ kararına itiraz etti ve dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Anayasa ve TCK uyarınca Alper Görmüş’ün ispat hakkı bulunduğunu belirten Savcı Aydın, günlüklerin gerçek sahibinin kim olduğunun ve darbe teşebbüsünün aydınlığa kavuşturulması gerektiğini açıkladı.

İŞTE İTİRAZ GEREKÇELERİ

CUMHURİYET Savcısı Aydın temyiz dilekçesinde karara 3 yönden itiraz etti.

l Anayasa’nın 39. maddesi ve Türk Ceza Kanunu’nun 127. maddesine göre sanık Alper Görmüş’e ispat hakkı verilmesi gerekiyordu. Sanığa bu fırsat verilmedi.

l Yargılama sürecinde ‘yapılan haberin hukuka uygun kabul edilmesi için gerçek olması gerekir’ hükmü gereğince, darbe günlüklerinin gerçek olup olmadığı araştırılmalıydı. Mahkeme heyeti Savcılığın bu isteğini reddetti.

l Mahkeme heyeti, haberin en önemli delili günlüklerin bulunduğu CD’ler hakkında polis tarafından hazırlanan teknik raporları dikkate almadığına işaret etti. Teknik raporlarda günlüğün Özden Örnek’in bilgisayarına ait olduğu belgelenmişti.

EKSİK İNCELENDİ, BOZULSUN

SAVCI Aydın, Yargıtay’a gönderdiği itiraz dilekçesinde, verilen beraat kararının usule ve yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Savcı Aydın, eksik inceleme yapan mahkemenin Alper Görmüş hakkındaki beraat kararının bozulmasını istedi. REMZİ KOPAR


Darbe davası açılabilir


DAVADA sanık sıfatıyla yargılanan Nokta Dergisi Yayın Yönetmeni Alper Görmüş de berat kararını temyiz edeceğini söyledi. Temyiz için hafta başında başvuru yapacağını belirten Görmüş ‘Savcının bu hareketini gayet olumlu buluyorum. Benim açımdan en başından beri bu davanın, hakaret, iftira davası olmadığını, kamusal bir dava olduğunu düşünüyorum. Süreç benim de istediğim gibi gidiyor. Benim için bu günlüklerin doğru olduğunun mahkeme kararıyla saptanması önemliydi’ dedi.

ALPER Görmüş’ün avukatı emekli askeri hakim Ümit Kardaş, ‘Kararı aynı gerekçelerle bizde temyiz ediyoruz. Alper Görmüş’e iddiasını kanıtlama hakkı tanınmadı. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığın yaptırdığı ve CD’nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan çıktığına dair bir teknik rapor var. Duruşmada bunu istetmiştik. Tanık dinletme isteklerimiz reddedildi. Eğer Yargıtay davayı bozarsa ve yeni yargılama sonunda günlüğün orjinalliği ve kime ait olduğu kesinleşirse bu kişi hakkında soruşturma açılır’ dedi.


Sarıkız ve Ayışığı


DENİZ Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüklerde, Türkiye’nin iki darbe planını ucuz atlattığı ortaya çıkmıştı. Nokta Dergisi’nin gündeme getirdiği Örnek’e ait günlüklerde, dönemin kuvvet komutanlarının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e rağmen Sarıkız kodadıyla bir darbe planı yaptıklarını, ancak Özkök bunu öğrenince darbeden vazgeçtikleri ayrıntılarıyla yer alıyordu. Sarıkız’ın başarısızlığa uğraması üzerine dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ‘Ayışığı’ kod adıyla bir başka darbe planlamış ve o da bayarısızlığa uğramıştı.


Gazetecilik başarısıdır


ÖZDEN Örnek’e ait olduğu iddia edilen ‘darbe günlükleri’ni yayınladığı gerekçesiyle hakaret ve iftira suçundan yargılanan derginin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat etmişti. Görmüş hakkındaki beraat kararının gerekçesinde ‘Konu ifade özgürlüğü olarak ele alınmıştır. Haber atlatma ve ses getirecek bir belgenin haberini yapmak gazetecilik refleksinin gereği olarak kabul edilmelidir’ denildi. Anak mahkeme heyeti, günlüklerin kime ait olduğunun ve doğru olup olmadığının araştırılmasına gerek olmadığına karar vermişti


Hepsini sildim


EMEKLİ Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, günlüğünün yayınlanmasının ardından star Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar’a yaptığı açıklamada ‘Günlük bana ait değil. Emekli olurken bilgisayarımdaki notlarımın hepsini silmiştim’ demişti.

Star



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    26,799 µs