En Sıcak Konular

TETAŞ’ın zam talebine EPDK’dan onay

6 Haziran 2008 13:44 tsi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.’nin (TETAŞ) toptan elektriğe 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin başvurusunu onayladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) bu tarifeyi onaylamasının ardından Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin de (TEDAŞ) yeni maliyet hesabı ve elektriğe ne kadar zam yapılacağına ilişkin talebi Enerji Bakanlığı’na iletmesi bekleniyor. Fiyat artış oranında son sözü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın söyleyeceği de ifade ediliyor. 
Haberin devamı 

Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, EPDK’nın konuyu dünkü toplantısında ele aldığını belirterek, “Söz konusu artışta son dönemde doğalgaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş ile Elektrik Üretim A.Ş.’nin fiyatlarını yüzde 10 artırması etkili oldu” dedi.

EPDK’nın TETAŞ’ın tarifesini onaylamasının ardından 1 Temmuz’dan itibaren KWh başına elektrik fiyatı 9.53 YKr’den, 10.74 YKr’ye yükselecek. Ayrıca TETAŞ, iletim sistemine bağlı müşterilerine de aynı oranda zam uygulayacak.

Hafta başında Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, EÜAŞ’ın ürettiği elektriğe yüzde 10 zam yaptığını belirterek, “EÜAŞ’ın yaptığı zam da bir zincir olarak TETAŞ’ın ürünlerini etkiliyor” demişti. Bu çerçevede, enerji KİT’lerinde otomatik fiyatlandırmaya geçilecek olan 1 Temmuz’dan önce TEDAŞ’ın da yeni tarifesinde yapacağı artış oranını belirlemesi bekleniyor.

DOĞALGAZDA DA ZAMA İHTİYAÇ VAR
Yetkililer, Botaş’ın da doğalgaza 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 olmak üzere yaptığı zammın yeterli olmadığını ve yüksek miktarda yeni bir artışa daha ihtiyaç olduğunu belirtmişler ve TEDAŞ’ın da yüzde 25’e yakın zam istediğini kaydetmişlerdi.

Merkez Bankası, bu hafta enflasyon hedeflerinde yaptığı revizyona gösterdiği gerekçeler arasında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yapısal bir soruna dönüşmesini göstermişti.

Hükümet, Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak tüketiciye yansıtılmıştı.

ntvmsnbc.com



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs