Obama Ricelaşabilir mi? | " /> Obama Ricelaşabilir mi? | "/>

En Sıcak Konular

Obama Ricelaşabilir mi?

6 Haziran 2008 15:15 tsi
Obama Ricelaşabilir mi? ABD tarihi bir seçim süreci yaşıyor. Siyahi aday Obama Başkanlığa oldukça yakın. Peki seçtirirler mi? Hangi tavizlerle seçilir? Rice gibi beyaz maske takacak mı? Yoksa ABD'de sivil devrim mi olacak? İbrahim Karagül sorularımızı yanıtladı...

ABD seçimlerinde ibre Obama’dan yana gibi. Bu ibre tersine dönebilir mi? Ne döndürebilir? Siz İran saldırısının bu yönde etkili olacağını söylüyorsunuz?

Böyle bir eğilim artık açıkça ortada… Şahinler seçimi kazanamayacaklarına da dair belirtiler oluşursa giderayak Demokratları iktidarları boyunca sıkıştırmak için böyle bir operasyonu yapabilirler.

Obama mı McCain mi kazanır sizce?

Ben net bir öngörüde bulunamıyorum. 1950’lerde siyahilerde otobüslere binemiyordu, şimdi bir siyahinin Başkan olmasını beyaz Amerikalılar kaldırabilecek mi, bilmiyorum. Obama yada McCain kim seçilirse seçilsin, çok şey değişmeyecek. Dünyada ve Türkiye’de Demokratlar gelirse her şeyin düzeleceğine dair yanlış bir kanaat var. ABD’nin Ortadoğu ve dünyadaki tasarruflar Cumhuriyetçilerin değil bir bütün olarak devletin 21.yüzyıla dair politikalarıdır.

Biçim ve üslup yönünden farklar olabilir diyorsunuz…

Evet fakat Clinton zamanında da Sudan Kosova bombalandı.

Şöyle düşünebilir miyiz? ABD derin devleti, siyahi bir Başkan adayıyla kendilerini demokratik, çoğulcu göstererek dünya ile ve Amerikan toplumuyla ilişkileri düzeltmek gibi bir hedef olabilir mi?

Böyle düşündüklerini sanmıyorum. Daha fazla agresif kullanma eğilimi var. Çünkü kendileri karşısında duracak bir güç olmadığını düşünüyorlar. Beyaz Amerikan’ın Obama’yı kaldıracağını çok sanmıyorum. Hatta Demokratlar içerisinden bile siyahi olduğu için oy vermeyecekler çıkabilir. Fakat Obama’yı finans sistemi destekliyor. Anglo-sakson milliyetçiliği ile küresel-finans sermayesi arasındaki farklılaşma burada kendini gösterebilir.

Bir başka siyahi siyasetçi şuanda Bush’un sağ kolu olan ve McCain seçildiği takdirde onun yardımcısı olacak olan Rice. Obama kimliği ile Rice’dan farklı bir ilişki kuruyor. Obama derin devlete rağmen veya onun isteğiyle başa gelse de derin devletin o politikalarının bir taşıyıcısı mı olacak yoksa bağımsızlaşabilecek mi? Obama Ricelaşacak mı?

Obama şahinleşebilir… Hillary çekildikten sonra İsrail lobisine gidip konuşma yaptı ve İran’ın nükleer silahlanmasına karşı çıkacağını söyledi. Yahudi lobisiyle ilişkilerini güçlü tutmaya çalışıyor. İster istemez şahinleşecektir. Zaten Beyaz Saray’a kim gelirse gelsin politikaları başka iktidar odakları belirler, seçilenlerin etkisi olmaz.

Bizde de Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde farklı toplumsal kesimden olması nedeniyle, engellenmeye çalışıldı kriz çıktı. Orada da bu tür bir engellenme olabilir mi?

Ciddi şeyler olabilir… Sürpriz ve şaşırtıcı gelişmeler olabilir. ABD’de bir sivil devrim olabilir, tam tersine ABD tarzında darbe niteliğinde bir müdahale olabilir. Onun için ABD’deki birçok gazeteci Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimini son 50 yılın en ciddi seçimi olarak değerlendirdiler. Ben de bu ABD seçiminin onlar açısından son 50 yılın en önemli seçimi olarak görüyorum. En tehlikeli, en çekişmeli, en renkli seçimi olacağı kanaatindeyim.

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş

Yarın: Türkiye neden nükleerleniyor?



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs