En Sıcak Konular

Mezhep düşmanlığı yasaklansın

6 Haziran 2008 16:49 tsi
Mezhep düşmanlığı yasaklansın 
Mekke’de biraraya gelen Haşimi Rafsancani ve Kral Abdullah İslami mezhepler arası düşmanlığı körükleyen kitapların yasaklanması çağrısında bulundu.

İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsanaci ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile biraraya geldi. Mekke’de devam eden Uluslararası İslami Diyalog Konferansı’na iştirak eden Rafsancani, Kral Abdullah’ı diyalog çalışmasından dolayı tebrik etti. 


Rafsanci ve Kral Abdullah dünkü görüşmeleri esnasında Müslümanlar arasında mezhep çatışmalarını körükleyen ve Müslümanlar arasında ayrılık tohumları ekmeye çalışan dini kitapların basılması ve dağıtılması tehlikesine karşı uyarıda bulundu. İki lider mezhep düşmanlığını körükleyen kitapların yasaklanmasını da istedi. 


İran Haber ajansının verdiği habere göre, Dünya İslam Birliği’nin düzenlediği konferansta konuşan İranlı Yetkili, “İslam mezhepleri arasındaki ortak noktalar çok çok fazla, Müslümanlar arasındaki ortak İslami hükümlerin oranı % 95’i buluyor. Ben İslami konularda uzman Şii bir Müslüman olarak diyorum ki aramızdaki müşterek noktalar o kadar fazlaki ayrılık ve ihtilaf konularına girmeye hiç gerek yok” dedi.


MÜSLÜMANLAR ARASINDA İHTİLAF ÇIKARMAK HARAM


Müslümanlar arasında ihtilaf çıkarmanın haram ve günah olduğunu vurgulayan Rafsancani diyalog başlatmanın da sevap ve gerekli olduğunu kaydetti. Rafsancani “öteki dinlerle diyalog kurmadan önce biz kendi aramızda diyalog kurmalıyız ki kuracağımız bu diyalog sayesinde herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak bir görüş belirleyip ona göre ötekilerle daha kolay diyalog kuralım” diye konuştu. 


İslam Dünyasının güçlü noktalarından bahseden Rafsancani Mülüsmanların dünyadaki zenginlik kaynaklaklarının % 20’sine sahip olduğunu İslam ülkelerinin uluslararası kuruluşlarda 57 oyu olduğunu hatırlatarak “Müslümanlar isterse dünyanın kaderinin belirlenmesinde bir rol oynayabilirler” dedi.


MEZHEP ÇATIŞMASINI KÖRÜKLEYEN KİTAPLAR VAR


Konferans çerçevesinde Rafsancani ile bir araya gelen Kral Abdullah ise mezhepler arası ihtilaf konularının giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İki lider İslam Dünyası, Ortadoğu ve uluslararasında cereyan eden birçok konuyu ele aldı. 


İranlı yetkili şunları kaydetti: “Mekke’de düzenlenen diyalog konferansı İslam Dünyasındaki sorunları giderme yollarını araştırıp bulma konusunda etkin bir rol oynacaktır. İslam Dünyasındaki her hangi bir ihtilaf ya da bölünmenin nedeni muhtevadan yoksun içinde sadece mezheplerle ilgili hurafe ve yalanların olduğu kitap ve yayınlardır. Bu kitap ve yayınlar islami birliğin önündeki en ciddi engeldir, İslam düşmanlarının da aradığı budur zaten.”


İran Haber ajansında yer alan habere göre Kral Abdullah da Rafsancani’nin bu kitaplarla ilgili tespitine katılarak “diğer mezheplere karşı yazılan ve yayınlanan bu değersiz kitaplar müslümanlar arasında ihtilafların artmasına neden oluyor” dedi.


Rafsancani gibi İslam Dünyasında etkili liderlerin Konferansa katılmasıyla İslam Ülkeleri arasında ortak bir tavır belirlenebileceğine dikkat çeken Kral Abdullah bu sayede İslam Dünyasının konumunu güçlendirecek uygun çözüm yollarının tespit edilebileceğini vurguladı.


Filistin, Lübnan, Irak ve Afganistan’la ilgili daha gerçekçi ve yapıcı çözümlere ulaşmanın gereğine değinen Kral Abdullah mezhep çatışmalarına son vermek için özellikle İran ve Suudi Arabistan’da bilinçli alimlerden müteşekkil gruplar oluşturmak ve bölgeyle ilgili hayati kararlar almadan önce görüş alışverişinde bulunmak gerektiğini vurguladı.


İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ  GELİŞTİRİLMELİ


Riyad gazetesinde yayınlanan habere göre Tahran’la Riyad’ın aralarındaki ilişkileri güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Rafsancani, İranla Suudi Arabistan’ın ilişkilerinin kötüleşmesinin ancak İslam düşmanlarının işine yarayacağını vurgulandı.


Rafsancani Mekke’de bulunan İranlı hacılara ve İran Hac Komitesi yetkililerine hitaben yaptığı konuşmadaysa şunları söyledi: “İran-Suudi ilişkilerini sağlamlaştırmak için ciddiyet,hikmet ve basiretle çalışmalıyız.” 


İran’ın en ılımlı siyasi figürlerinden biri olan Rafsancani Tahran’ı daima Riyad’la ilişkilerini iyileştirmeye davet ediyor.


Uluslararası İslami Diyalog Konferansı ikinci gününde faaliyetlerini sürdürdü.Konferans Kral Abdullah’ın mart ayında düzenlenmesi yönünde çağrıda bulunduğu semavi dinler arası diyalog konferansına hazırlık konferansı olarak kabul ediliyor.


Konferans açılışında dinler arası diyaloğun önemine bir kez daha vurgu yapan Kral Abdullah’ın bu çağrısına  Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdulaziz Al Şeyh’e katıldı ve kökten dinciler tarafından İslam hakkında oluşturulan “şüphelerin” giderilmesi, İslam’ın hoşgörüsünün ortaya konulması gerektiğini söyledi.


Dünya çapında 500 İslami şahsiyetin katıldığı konferans üç gün sürecek. Konferansın ele alacağı konularsa özetle şöyle: Diyalog ve Çerçevesi, Semavi dinlerle Hinduizm ve Budizm gibi felsefe mensuplarıyla kurulacak diyaloğun tarafları, Sürekli İslam’a hakaret edildiği bir dönemde hristiyanlıkla diyaloğun geleceği.

Timetürk



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs