En Sıcak Konular

Emekli olayım derken neler kaçırdı

8 Haziran 2008 09:44 tsi
Hükümetin hazırladığı Sosyal Güvenlik Reformu'nun uygulamaya girmesi ile yüzbinlerce kişi erken emekli olmak için sigortalı oldu. Ama kaçırılan fırsatlar bakın nelerdi?

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasının hemen ardından, 65 yaştan etkilenmek istemeyen yüz binlerce kişi Sosyal Güvenlik Kurumu'na akın etti.

2008'in ilk dört ayında 703 bin kişi sigortalı olurken sadece nisanda giriş yaptıranların sayısı 438 bini buldu. En az 300 bin kişinin işsiz olmasına rağmen sigorta yaptırdığı tahmin ediliyor. Ancak bir ya da birkaç günlük sigortalı olarak 65 yaştan etkilenmek istemeyenlere hükümetten kötü haber geldi.

Geçtiğimiz günlerde yasalaşan istihdam paketine 18-29 yaş arasındaki gençlerle 18 yaş üstü kadınların priminin 5 yıl boyunca İşsizlik Fonu'ndan ödenmesi hükmü konuldu. Bundan yararlanabilmek içinse son 6 ayda işsiz olunması şartı aranacak. Bu nedenle sigorta giriş-çıkışı yaptıranlar, bu teşviki kaçırdı. İşveren, aynı yaştaki iki kişiden primini devletin ödeyeceği işçiyi tercih edecek.

'Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak' deyimini hatırlatan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu durumdan medyayı sorumlu tutuyor. Vatandaşın gereksiz yere telaşlandırıldığını anlatan Çelik, şunları söyledi:

"Yaygara koparanlar, sosyal güvenlik reformunu hak etmediği şekilde eleştirenler, vatandaşlarımıza, gençlerimize yanlış yaptılar. Yasa yürürlüğe girdiği zaman 6 ay geriye baktığımızda sigortalılığı olmayan, çalışmayan, işsiz olan 18-29 yaş arası gençlerimiz ve kadınlarımız teşvikten yararlanacaktı. Vatandaşlarımız bu konuda yanlış bilgilendirildi. Bir yıldır-altı aydır çalışmadığı halde bir ay önce işe girmiş oldular. Şimdi bu vatandaşlarımız bu teşvikten istifade edemeyecekler."

Zaman
 



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs