En Sıcak Konular

Gül'ün Japonya ziyareti sona erdi

8 Haziran 2008 18:13 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya'da gerçekleştirdiği görüşmelerinin iki ülke arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini yansıtacak şekilde sıcak ve dostane bir atmosferde geçtiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Gül, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyareti tamamlayarak yurda döndüğünü belirten Gül, ziyaretinin Türkiye'nin 1999 yılından beri sürdürdüğü Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
 
Japonya ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin Türkiye'yi bölgesinin güçlü ve önemli bir ülkesi olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ülkeler bakımından Türkiye; Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleriyle sürdürdüğü yakın ilişkiler nedeniyle önemli bir ekonomik işbirliği ve ticaret ortağı olmak konumundadır" dedi.
 
Türkiye'nin Uzak Doğu'nun ekonomik önemine paralel olarak siyasi açıdan da uluslararası alanda önemli bir ağırlık merkezi olacağını düşündüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'daki temaslarında bu dinamiklerin ele alındığını söyledi.
 
Tokya ve Osaka'daki temaslarına ilişkin bilgi veren Gül, Japon İmparatoru Akihito'yu "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" vesilesiyle Türkiye'ye davet ettiğini hatırlattı.
 
Türkiye ile Japonya arasındaki köklü dostluğun özellikle "2003 Japonya'da Türkiye yılı" etkinlikleriyle daha da geliştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretim sırasında bu samimi dostluğa bizzat tanık oldum" diye konuştu.
 
2010 yılında düzenlenecek "Türkiye'de Japonya Yılı" etkinliklerinin de iki ülke ilişkilerini güçlendireceğine olan inanıcını dile getiren Gül, görüşmeleri sırasında bu etkinliğin organizasyonuna ilişkin çalışmalar üzerinde özellikle durduklarını belirtti.
 
Gül, Japon işadamlarıyla bir araya gelerek Türkiye'de yabancı yatırımcılara sağlanan imkanları anlattığını söyledi.
 
Sadece Japonya'nın değil, dünyanın en büyükleri arasındaki şirketlerle görüştüğünü vurgulayan Gül, bu şirketlerle hem işadamlarıyla toplu görüşmeler yaptıklarını hem de şirketlerin başkanları ve heyetlerini ayrı ayrı kabul ederek, görüştüğünü belirtti.
 
Kushimoto'daki Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda yapılan anma törenine ve ziyareti dolayısıyla düzenlenen bazı kültürel faaliyetlere katıldığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretimin Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere ivme kazandırılması ve bu ülke ile işbirliğimizin güçlendirilmesi açısından yararlı sonuçlar getireceğine inanıyorum" dedi.

cnnturk



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,240 µs