En Sıcak Konular

Hapishaneler tıklım tıklım, yer kalmadı

9 Haziran 2008 09:32 tsi
Türkiye’de artan suç oranları cezaevlerinin dolup taşmasına neden oluyor. Adalet Bakanlığı Mayıs 2008 verilerine göre cezaevlerinin kapasitesi dolunca koğuşlara ek yatak koyuldu.

Türkiye’de bulunan 379 cezaevinin toplam kapasitesi 90 bin 558. Mayıs 2008 verilerine göre ise cezaevlerinde kalan mahkum sayısı ise 95 bin 551. Buna göre cezaevlerinde kapasitenin üzerinde 5 bin fazla mahkum bulunuyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü de çareyi koğuşlara ek yatak koyarak sorunu çözdü. Adalet Bakanlığı, daha uzun vadede ise mahkum sayısındaki bu hızlı artış karşısında 18 yeni cezaevinin daha temelini atarak bir an önce faaliyete sokmaya çalışıyor.

BÜYÜKŞEHİRLERDE SUÇ DAHA FAZLA

Suçların yüzde 42’si ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde işleniyor. Türkiye’deki toplam sabıkalı sayısı da 8 milyonu geçerken, Adalet Bakanlığı Adli Sicil Bankası’na kayıtlı kişi sayısı da 14 milyona ulaştı. 2000 yılında çıkarılan af yasasından 28 bin 114 hükümlü ve tutuklu yararlanırken bunlardan 447’si tekrar suç işleyerek, cezaevine geri döndü. Tahliyeler sonrası cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin sayısı 49 bin 512 kişiye düşmüştü.

3 bin kişiye hapis yerine iş cezası

Yenİ Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tanıdığı olanakla 3 bini aşkın hükümlü hapis cezasını, Necmettin Erbakan gibi evinde ya da çeşitli kamu işlerinde çalışarak çekiyor. 2,5 yıl önce devreye giren denetimli serbestlik uygulamasıyla 3 bin 25 hükümlü, cezasını kamu yararına çalışarak çekti. Hükümlüler 411 bin 374 saat kamu yararına ağaç dikim, bakım, onarım çalışmaları ve idari hizmetlerde çalıştı.

akşam



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs