Pentagon ürperdi: Makarov kim? | " /> Pentagon ürperdi: Makarov kim? | "/>

En Sıcak Konular

Pentagon ürperdi: Makarov kim?

9 Haziran 2008 16:16 tsi
Pentagon ürperdi: Makarov kim? Rusya, füze kalkanı ve ABD’nin NATO ile yayılması nedeniyle uzun süredir sahneye ‘yeni silahlar’ sürüyor. Ama tehlikeli oyuncakların tetiğini çekebilecek biri de lazım. İşte o isim bulundu. Bulunmakla kalmadı, Rus Silahlı Kuvvetleri̵

Tek satırla durum şu; Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Rusya Ordusu Genelkurmay Başkanı Yuriy Baluyevskiy’i görevden alarak, yerine Savunma Bakanı Yardımcısı Nikolay Makarov’u atadı.

Tabii bu kadar basit değil. İlk bakışta sıradan bir görev devir-teslimi veya yeni Başkan’ın yeni ekibini seçmesi olarak görünebilir. Ana neticede seçilen Rusya’nın Genelkurmay Başkanı.

Yani herkesi ilgilendirir! Ne kadar ilgilendirdiğine geleceğiz. Ama önce tam ne olduğuna bir bakalım. Eski Genelkurmay Başkanı Baluyevskiy’in uzun süredir istifa edeceğine ya da görevinden alınacağına ilişkin söylentiler zaten vardı.

Bu söylentilerin ana ekseni, Baluyevskiy’nin ordudaki reformlara karşı çıktığı iddiasına yaslanıyor. Aslında bu garip bir durum. Çünkü ordudaki reformlara ilişkin Rusya’dan gelen en yaygın bilgi, Rus silahlı kuvvetlerinin yeni ve güçlü silahlarla donatılmaya çalışıldığı.

Eski nükleer füzeler elden geçirildiği gibi, çok daha kabiliyetli ve Batı’nın füze kalkanını bile işe yaramaz hale getirecek yenilerinin inşa edildiği biliniyor. Konu stratejik silahlarla da sınırlı değil.

Rusya’nın efsanevi donanmasını da yeniden hayata geçirmeye çalıştığı, yeni savaş gemileri yaptığı ve uzun zamandır “bağlı” duran eskilerini de yenileyerek denizlere sürmeye uğraştığı biliniyor.

Peki bir Genelkurmay Başkanı bu duruma neden itiraz eder? Esasen itiraz noktası ya da itilaf noktası bu değil gibi. Baluyevskiy’nin “yeni ordu”yu oluşturacak eğitim ve yenileme sistemine karşı çıktığı söylenebilir. Zaten bu durum, yeni patronun kimliğinde kendini gösteriyor.

Yeni orduya yeni komutan!

Rus Silahlı Kuvvetleri oldukça güçlü bir kurum. Salt askeri açıdan değil, iç siyasi dinamikler ve yine efsanevi istihbarat teşkilatı (GRU) açısından.

Kaldı ki, Rusya’nın komutanı, stratejik nükleer gücü kontrol ediyor, devlet başkanı ve savunma bakanı ile birlikte nükleer güç kullanımında yetkisi var.

İşte bu koltukta artık Orgeneral Nikolay Makarov oturuyor. Peki Makarov kim? Nispeten genç bir general Makarov. 58 yaşında. Bir önceki görevi Savunma Bakan Yardımcılığı. Bu yüzden atamada, Rusya Savunma Bakanı’nın rolü olduğu da çıkarımlanabilir.

Makarov pırıltılı bir general. Kendine özgü askeri yetenekleri test edilmiş. Detaylarına girmiyoruz, Rusya’da bir çok komutanlık ve bölge sorumluluğu üstlenmiş. “Amfibik” bir komutan.

Kara ve deniz unsurlarını yönettiği söyleniyor. Ama asıl ilgi alanı özel kuvvetler. Her sınıftan askeri birimlere ait özel kuvvetlere ilgi duyuyor ve bunların biraraya getirilmesi ve tek merkezden yönetilmesi düşüncesi bulunuyor.

Ordunun gereksinimlerini ve nasıl gidereceğini iyi bildiği belirtiliyor. Fakat onu asıl öne çıkaran, Rus siyasilerin tercihi kılan özelliği kafasını eğitime takmış olması. Her birimde ve her alanda özel eğitimlerin sistematik olarak orduda uygulanması taraftarı.

Bazı kaynaklar, soğuk savaş sonrasından günümüze gelen dönemde değişen askeri yapılanmalara intibak için ikili bir sistem istediğini söylüyor. Bir, ordunun teknik açıdan yeniden yapılanması. İki, buna uygun askerlerin yetiştirilmesi.

Bu ihtiyaçların giderilmesi için Rusya’nın iki “şeye” ihtiyacı bulunuyordu. Birincisi para, ikincisi yapacak komutan. Para, sürekli fiyat ve taleple enerjiden geldi. Komutan ise Makarov oldu. Gerisi Pentagon’un işi diyebiliriz.



Bu haber 3,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,184 µs