sürpriz çağrı | " /> sürpriz çağrı | "/>

En Sıcak Konular

Chavez'den FARC'a sürpriz çağrı

9 Haziran 2008 18:34 tsi
Chavez'den FARC'a sürpriz çağrı Venezuela lideri Hugo Chavez, beklenmedik bir açıklamayla, Kolombiya'daki Devrimci Silahlı Güçler Cephesi FARC'ın liderliğine ''Silahlı mücadeleye son verin, elinizdeki rehineleri de serbest bırakın" çağrısı yaptı.

Venezuela'da televizyonlarda yayımlanan ''Alo Başkan'' programındaki konuşmasında Chavez, doğrudan doğruya FARC'a şöyle seslendi:

"Gerilla savaşı tarih oldu. FARC, imparatorluğun (ABD'yi kastediyor) bize yönelik tehdidinde bahane olarak kullanıldığını bilmelisin.

"FARC'ın dağlarda tuttuğu herkesi serbest bırakmasının zamanının geldiğine inanıyorum. Bu, insani bir adım, bir işaret olur, karşılığında da hiçbir şey istenmemeli, hiçbir şey. FARC'ın yeni liderine şimdi benim teklifim bu."

FARC'ın lideri Manuel Marulanda'nın ölümü ve Kolombiya ordusunun lider kadrosunu hedef alan operayonları ardından örgüt son zamanlarda hayli güç durumda.

Chavez, FARC'ın 1964 yılından bu yana yürüttüğüne benzer gerilla savaşlarının modern Latin Amerika'da yeri olmadığını söyledi ve "Şu anda Latin Amerika'da, silahlı hareketin yeri yok. Bunu FARC'a söylemeliyiz. Marulanda'ya bunu söylemek isterdim." diye konuştu.

Chavez, şaşırtıcı açıklamalarıyla manşetlere çıkmakta zorlanmayan bir isim.

Ama bu son çağrısı kendi standartlarıyla değerlendirildiğinde bile sıradışı.

Daha birkaç ay öncesine kadar, Kolombiya ve uluslararası topluma FARC'ı terör örgütü olarak nitelemekten vazgeçmeleri uyarısında bulunan Chavez'in, şimdi örgüte ''silahlı mücadeleye son verin ve rehineleri bırakın'' çağrısı yapması, politikasının tam zıddına döndüğüne işaret ediyor.

En yakın model

Ancak BBC Latin Amerika muhabirleri, FARC'ın tarihi boyunca kendi hiyerarşisi dışında kimseyi dinlemediğini ve Kolombiya kamuoyunun eğilimlerini de pek dikkate almadığını hatırlatıyor.

Ama eğer birilerine kulak vereceklerse, bu kişi ancak Chavez olabilir.

Yayımladıkları bildirilerde, Venezuela liderine ve Simon Bolivar tarzı devrimci hareketi olarak niteledikleri eylemlerine parlak ifadelerle gönderme yapıyorlardı.

Chavez'in ''21. yüzyıl sosyalizmi'' olarak nitelediği politikalarını da, Kolombiya'da uygulamak istediklerine en yakın model olarak gördüklerini söylüyorlardı.

Bu nedenle önde gelen uluslararası dostları Chavez, "Siyasi rehineleri serbest bırakın ve oturup müzakere edin." dediğinde, dinlemeleri mümkün.

Ama kısa vadede, FARC'ın herhangi bir adım atması beklenmiyor.

Örgütün efsanevi lideri Manuel Marulanda öldürüldü. Yerini alan Alfonso Cano, teorik olarak güçlü, inatçı bir komünist.

Ancak alt kadroların bazıları liderliğe daha savaşçı bir isim istedikleri için bir süre örgüt içinde etkinliğini arttırmak isteyecektir.

Gözlemcilerin üzerinde neredeyse hem fikir oldukları nokta ise, FARC liderliğinin nefret ettiği, son beş yılda aldıkları darbelerden sorumlu tuttukları Kolombiya'nın sağcı Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe'yle görüşmek istemeyecekleri yönünde.

bbc

 



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs