En Sıcak Konular

Haşim Kılıç ilk kez konuştu!

10 Haziran 2008 08:15 tsi
Haşim Kılıç ilk kez konuştu! Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, tartışmalı karardan sonra ilk kez konuştu.

Kılıç, 'Meclis'in yetkisini gasp' olarak nitelendirilen tarihi kararı aldıkları oturuma ilişkin görüşmelerdeki bazı ayrıntıları dışarıya kimin sızdırdığını bilmediğini söyledi


CHP ve DSP'nin üniversitelerde başörtüsü özgürlüğünü öngören anayasal düzenleme ile ilgili başvurusu üzerine Anayasanın iki maddesindeki değişiklikleri 'iptal' kararı veren Yüksek Mahkeme'nin Başkanı Haşim Kılıç ilk kez konuştu. Kılıç, karar günü kamuoyuna duyurduğu gibi, üyelerin müzakerelerine ilişkin herhangi bir bilgi verilmemesi hususunda prensip kararı aldıklarını hatırlattı, içeride konuşulanları basına kimin sızdırdığını kendisinin de bilmediğini söyledi.

YAZILI AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Kararın ardından toplumun çeşitli kesimlerinden mahkemeye yöneltilen eleştirileri izlediklerini belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “Arkadaşlarla birlikte gelişmeleri yakından izliyoruz. En kısa zamanda gerekli açıklamalarda bulunacağız” dedi. Haşim Kılıç, başvurunun görüşülmesi sırasında, bazı üyelerin, “seçimleri 20 yıla çıkarırlarsa ne yaparız” diyerek varsayımsal sorular ortaya attıkları iddiasını hatırlamadığını da kaydederek, bunun tamamen spekülasyondan ibaret bir konu olduğunu bildirdi. Kılıç, şunları söyledi:

“Bu konuda şu anda bir açıklamam yok, ama bir açıklama yapmayı düşünüyoruz. Gelişmeleri arkadaşlarımla birlikte yakından izliyoruz. Biraz daha zaman geçmesini bekliyoruz. Ondan sonra gerektiği şekilde bir yazılı açıklama yapacağız.”

Başkan Haşim Kılıç, görüşmeler sırasında bazı üyelerin “Seçimlerin 20 yılda bir yapılmasını öngören değişiklik getirilirse ne yaparız?” şeklinde bir soruyu gündeme getirdikleri yolundaki medyada yer alan iddiaları anımsamadığını belirtti. Basına da yansıyan ve 'Varsayımsal yargı' değerlendirmelerine yol açan böyle bir soruyu kimin sorduğunu anımsamadığını kaydeden Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Ben görüşmeler sırasında öyle bir konuşmanın olup olmadığını, öyle bir sorunun sorulup sorulmadığını kesinlikle hatırlamıyorum. Daha doğrusu kaynağı kim, bilmiyorum. Ama arkadaşlarla genel olarak hiçbir şekilde bir açıklama yapmayacağımız konusunda anlaştık. İptal kararı ve gerekçesi ile ilgili hiçbir şekilde, kimsenin bir açıklama yapmayacağı ve kimseye bilgi verilmeyeceği konusunda prensip kararı aldık arkadaşlarla. Kararın nasıl oylandığına ilişkin herhangi bir bilgi verilmeyeceği yönünde bir prensip kararı aldık. Buna rağmen arkadaşlardan herhangi birinin bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Görüşmeler sırasında seçimlerin 20 yıla çıkarılacağı ihtimali yönünde bir sorunun sorulduğunu da hatırlamıyorum. Bu tamamen spekülasyon. Ama öyle bir takım spekülasyonlar geçiyor. Tüm bunları izliyoruz. Gelişmelere bakıp bir açıklama yapacağız arkadaşlarla birlikte.”

GEREKÇEYİ EN KISA ZAMANDA YAZACAĞIZ

Başkan Kılıç, bir soru üzerine de iptal kararının gerekçesini en kısa zamanda yazacaklarını ifade ederek, “Şu anda önümüzde bir takım işlerimiz var. Gerekçeyi de bu arada, en kısa sürede yazacağız” diye konuştu.


'Birlik çağrımız için tebrik yağıyor'

Mahkeme kaynaklarına göre, Başkan Kılıç'a, iptal kararını kamuoyuna açıklarken sarf ettiği sözler nedeniyle toplumun tebrik ve kutlamalar yağıyor. Başkan Kılıç, 5 Haziran Perşembe günü alınan iptal kararını açıklarken, şunları söylemişti: “Bugün Mahkeme'nin kararı sonucunda, sizlere sadece sonucu bildirmiş olmamız ve bu konuda oy çokluğu mu, oy birliği mi şeklinde herhangi bir ayrıntıya yer vermemiş olmamızın da bir sebebi vardı. Ben bu sebebi sizlerle paylaşmak istiyorum; Şüphesiz ki verilen kararlar, bir kısım insanımızı sevindireceği gibi, bir kısım insanımızı da da üzecektir. Bence verilen karar ne olursa

olsun, ülkemizde birliğimizi, beraberliğimizi ve birlikte yaşama azmi ve sevincimizi asla ortadan kaldırmamalıdır. Bu nedenle Mahkememiz'in üyelerine yapılan ve spekülasyonlara yol açan bu davranışlardan dolayı, biz bugün kararın gerekçesi açıklanana kadar, kararın ne olduğu, nasıl alındığı konusunda bir bilgi vermiyoruz. Bu nedenle yanlış yorumlar yapılmaması, yanlış değerlendirmeler, sonuçlar çıkarılmaması adına da gerekçeli karar yayınlanana kadar sizlerden sabırla hareket etmenizi istiyorum. Gerekçeli kararımız yayınlandığında kararın nasıl alındığı, gerekçenin ne olduğunu bütün ayrıntıları ile göreceksiniz.”


Kılıç ve Adalı karara muhalif

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağına son vermek amacıyla Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliği 2'ye karşı 9 oyla iptal etmişti. Yüksek mahkemenin “yetkisini aşarak” verdiği ileri sürülen bu kararına, Başkan Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı karşı oy kullanmıştı. Gençlere eşit öğrenim hakkı sağlayan Anayasa düzenlemelerinin iptali yönünde oy kullanan 9 üye, siyasetçilerin yanı sıra hukuk çevrelerinin de yoğun tepkilerine maruz kalmıştı.

yenişafak



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,498 µs