En Sıcak Konular

Sanayi büyüdü ama 9 sektör alarm verdi

10 Haziran 2008 16:30 tsi
Sanayi büyüdü ama 9 sektör alarm verdi Sanayi üretimi, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 ile beklenenin üzerinde artış gösterdi. Ancak nisandaki üretim artışında sadece 9 sektör Türkiye'nin toplam sanayi üretiminin üzerinde performans gösterdi.

8 sektörün üretim artışı ortalamanın altında olurken, 9 sektör de üretim geriledi. Üretimde en büyük artış otomotivde yaşanırken, en fazla düşüş ise televizyon ve haberleşme cihazları üretiminde oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını dün açıkladı. Açıklanan verilere göre geçen yılın aynı ayına göre üretiminde yüzde 32,4 artış gösteren otomotiv sektörü ilk sırayı aldı. Petrol ürünleri, tütün ve mobilya sanayi ise Türkiye ortalamasının iki katından fazla büyüdü. Bu sektörlerdeki büyümede ihracata yönelik üretim artışının etkisi oldu. Daralan iç talepten umudunu kesen sektörler ihracata yönelik üretim yaparak büyümeye devam ederken, diğer sektörler ise daralan ekonomi ve iç talep kıskacından kurtulamadı.
 
Televizyonda düşüş sürüyor
Türkiye'nin ihracattaki temel taşı olan sektörler üretimde hız kesti. Tekstilden deriye, kimyasal maddelerden elektronik cihaz üretimine kadar bir çok sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre geriledi. Son 2 yıldır LCD ve plazmaların çıkışıyla tüplü televizyonlara olan talebin azalmasıyla krize giren radyo televizyon ve haberleşme cihazlarının üretimi yüzde 24,6 geriledi. Türkiye'nin en büyük ihracatçı kalemlerinden biri olan tekstilde üretim yüzde 15,2 azaldı.
Öte yandan nisan ayı üretim artışı beklentilerin üstünde çıkmasına rağmen, iç talepteki azalma beklentisi yılın geri kalanında sanayi üretimi için olumlu sinyaller vermiyor. Hem etkisi devam eden küresel dalgalanma hem de siyasi gerginliklerle sanayi üretimindeki büyümenin yıllık yüzde 3'ler seviyesinde olması bekleniyor.
 
Mobilyacı ihracata yöneldi
Nisanda üretimini en çok artıran sektörlerden biri olan mobilya, çıkışı ihracatta buldu. İstikbal Mobilya'nın sahibi ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, iç talepte canlanma olmadığını belirterek, üretim artışlarını markalı ürünlerin ihracatının kurtardığını söyledi. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (Mobsad) Genel Sekreteri Barış Görgüç de mobilyacıların Avrupa ve Ortadoğu'ya ihracatlarında önemli artışların olduğunu vurguladı.
Üretimdeki artışın diğer bir nedeni olarak, kayıt altına alınan mobilya firmalarının sayısının artışını gösteren Görgüç, firmaların kayıt altına alınmasında da sektörlerdeki KDV indirimi beklentisinin etkili olduğunu ifade etti. 
  
TEKSTİLDE ÜRETİM YÜZDE 15,2 GERİLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 6,7 artış gösterdi. Bu kapsamda madencilik sektörü endeksi yüzde 7,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,5, elektrik, gaz ve su endeksi de yüzde 9,1 artış kaydetti.
İmalat sanayi alt sektörleri itibarıyla nisanda ise, geçen yılın aynı ayına göre en fazla üretim, yüzde 32,4'lük artışla otomotivde olurken, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 21, tütün ürünleri imalatında yüzde 15,6, mobilya imalatında yüzde 13,6, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 13,2, elektrikli makina cihazları imalatında yüzde 12,6 arttı.
Maden kömürü, linyit ve turba çıkarımı yüzde 4,5, ham petrol ve tabii gaz üretimi yüzde 0,1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 15,2, derinin işlenmesi bavul, çanta vb yüzde 4,8, basım ve yayım imalatı yüzde 0,7, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 2,9, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 24,6, tıbbi, hassas ve optik alet saat imalatı yüzde 4,8, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 9,6 azaldı.
Sanayi üretimi, nisanda beklenenin üzerinde artış gösterdi. Ancak nisandaki üretim artışında sadece 9 sektör Türkiye'nin toplam sanayi üretiminin üzer...

Referans



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,104 µs