En Sıcak Konular

Balina operasyonu davasında 32 hapis

10 Haziran 2008 21:13 tsi
Kamuoyunda “Balina Operasyonu” olarak bilinen, 2000 yılında 28 il, 20 ülkede yapılan incelemeler sonucunda 480 milyon dolarlık hayali ihracat ve 300 trilyon liralık naylon fatura yolsuzluğu soruşturması çerçevesinde 82 sanık hakkında açılan da

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava süresince hayatını kaybeden ve aralarında Hakiki Koç seyahat firmasının sahibi ve İZOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Niyazoğlu'nun da bulunduğu 8 kişi hakkındaki dava ortadan kaldırıldı.

Davanın karar duruşmasına tutuksuz olan sanıklardan 8'i ile avukatlar katıldı. Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen sanıklar ve avukatlar, beraat kararının verilmesini istediler.

Mahkeme heyeti, dava sürerken ölen sanıklardan Mehmet Niyazoğlu, Michel Wrzesniak, Süleyman Demiryürek, Erdem Mazhar Tunhaşlı, Ayşe Ergin, Erdinç Mayacı, Gürbüz Özkan ve Ziya Erkal hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti sanıklardan Bahri Ergin'i 12 yıl 9 ay, Abdurrahman Yakupreisoğlu'nu 8 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer 30 sanığa ise 2 ile 8 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Sanıklardan 42'si ise beraat etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İçişleri Bakanlığının talimatıyla 2 Ağustos 2000'de başlatılan Balina Operasyonu'nda 28 il ve 20 ülkede inceleme yapıldı. Gözaltına alınan 29'u tutuklu 150'yi aşkın sanık hakkında DGM Savcılığı tarafından “cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak” suçundan 576 sayfalık iddianame hazırlandı.

İddianamede bazı sanıklarla ilgili olarak, DGM kapsamına girmeyen “teşekkül oluşturarak hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürmek ve azmettirmek, zimmet, rüşvet alma verme, kara para aklama, siyasi partiler kanununa muhalefet” iddiasıyla açılan davalarda “görevsizlik” kararı veren 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın DGM'deki davayla birleştirilmesini istedi. Bunun üzerine sanıkların tümü DGM'de yargılanmaya başladı. 1.5 yılın ardından tutuklu bulunan son 7 sanığın tahliyesiyle davada tutuklu sanık kalmamıştı. Yasada yapılan değişiklik nedeniyle dava Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. 

aa
 



Bu haber 1,107 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs