En Sıcak Konular

Guantanamo artık Doğu Afrika için çalışıyor

12 Haziran 2008 11:16 tsi
Afrika'nın doğu yakasında ortadan kaybedilen masum insanlar, 'şüpheli' adı altında soluğu dünyaca ünlü Guantanamo'da alıyor

Müslüman İnsan Hakları Forumu (MHRF) araştırmacıları en az 100 kişinin 2007 başlarında Kenya'da tutuklanıp Somali'ye getirildiğini buradan da Etiyopya'ya götürülerek sırra kadem bastıklarını bildirdi. Gizli ve kayıtsız bu yoğun insan sevkiyatının Somali'de Etiyopya işgal kuvvetleri ile Somalili direnişçiler arasında çatışmalarından başlamasından hemen sonra Aralık 2006 ve Ocak 2007'de gerçekleştiği belirtildi.

Şimdiye kadar benzeri duyulmayan en büyük ve en karışık savaş esiri transferlerinden biri Afrika kıtasında Etiyopya-Somali-Kenya üçgeninde yaşandı. Müslüman insan hakları forumu, sorumlu ülkelerin hiç bir hukuki gerekçe olmadan topladıkları ve çeşitli ülkelere aktardıkları insanların sayısı, kimlikleri, nerede oldukları ve akıbetleri hakkında bilgi vermemelerinden şikayet etti.

Bir ülkeden diğer bir ülkeye oradan bir başka ülkeye nakledilen, tek kişilik hücrelere konulan, kimse ile görüştülmeyen insan haklarından tamamen tecrit edilmiş kişiler arasında çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğuna dikkat çeken MHRF, ısrarlı girişimler sonucunda Etiyopya hükümetinin "şüpheli terörist" tanımlaması ile sadece 41 savaş esiri olduğunu açıkladığını belirtti.

Foruma göre, Somali'deki çatışmalardan Kenya'ya kaçan kişiler mülteci kamplarında Kenya güvenlik güçleri tarafından toplanarak Somali'ye getirildi, burada da isgalçi Etiyopya askerleri tarafından Etiyopya'daki sorgulama ve işkence odalarına sevkedildiler. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki gizli hücrelerde sorgulanan ve işkence gören kişiler ya Kenya'da tutuklanıp Somali üzerinden veya Somali'de tutuklanıp Etiyopya'ya getirildiler. Tutuklanan kişilerin bir kısmının ise Küba'daki Amerikan hapishanesi Guantanamo'ya götürüldüğü belirtildi.

Etiyopya-Somali-Kenya üçgeninde bir elden diğer ele zincirleme aktarılan yüzlerce kişiden pek çoğu bu 3 ülke vatandaşı. Ancak aralarında diğer ülke vatandaşları da bulunuyor. Kenya'da tutuklanan kişilerin ellerindeki pasaport ve kimlikleri alındığından gönderildikleri ülkelerde vatansız işlemi gördükleri bildirildi.

Esir ticaretine konu olan insanların Kenya, ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, İsveç, Etiyopya, Eritre, Tunus, Umman, Yemen, Rwanda, Tanzanya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Uganda, Suriye, Komor, Fas ve Ürdün vatandaşı oldukları bildirildi.

MHRF 2-31 Ocak 2007 tarihleri arasında Kenya içinde 21 ülkeden 152 kişinin tutuklandığını belgeledi. Bu 152 kişiden 30'u ya Kenya'da serbest bırakıldı veya ülkelerine sınırdışı edildi. 4'ü mahkemelerde hüküm giydi. Diğerlerinin ise başka ülkelere gönderildiği tahmin ediliyor. MHRF verilerine göre, Ocak ve Şubat 2007'de farklı günlerde 117 kişi Somali'ye oradan dan Etiyopya'ya sevkedildi. Bunlardan en az 1'i Küba'daki Amerikan hapishanesi Guantanamo'ya işkence ve sorgulama için götürüldü.

Kenya hükümeti, sadece Somali'nin Etiyopya kuvvetleri tarafından işgal edilmesine yardım etmekle kalmadı, aynı zamanda sınırın her iki tarafında çatışmalardan kaçanların yakalanması operasyonlarında Amerikan ve Etiyopya istihbarat ve güvenlik personeline aktif desteklerde bulundu. Bu sayede, Etiyopya kara kuvvetleri Somali'nin bağımsızlığı için mücadele veren İslam Mahkemeleri Birliği'ne karşı ABD hava bombardımanları eşliğinde saldırıya geçebildi. Bu saldırılarda çok sayıda sivil insan hayatını kaybetti. 

Görgü şahitlerine göre, Kenya ve Etiyopya kuvvetleri tarafından tutuklanan kendilerini savunmaktan aciz kişiler arasında çok sayıda yaralı, çocuk, hamile kadın ve hastalar bulunuyor. Sınıra yakın bölgelerdeki Liboi, Kiunga, Hulugo ve Mandera'da tutuklandıktan sonra fazla dikkat çekmemek üzere çoğu gece vakti Nairobi, Garissa, Malindi ve Mombasa'daki polis karakolları veya yakınlarında sürüklendi, gözleri bağlandı ve zincirlendi. Tutukluluk dönemlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nden ajanlar dahil çeşitli ülkelere ait ajanlar tarafından işkence altında sorgulandılar.

Kenya'dan Somali'deki Etiyopya işgal askerlerine teslim edilenler arasında en az 20 Kenyalı'nın bulunması da ayrı bir soru işareti. Bütün bunlar belgelenmesine rağmen Kenya ve Etiyopya hükümetleri hala olayları inkar ve reddetmeye devam ediyor.

Müslüman İnsan Hakları Forumu Kenya'dan Somali'ye getirilen tutukluların buradan bir kaç gün içinde Etiyopya'daki hapishanelere nakledildiğini belgeledi. Etiyopya'daki hapishanelerin şimdiye kadar olmadığı kadar dolu olduğu bildirildi.

MHRF, geçen sene Ocak başlarında Somali'deki çatışmalar nedeniyle Kenya'ya kaçan Oromo Kurtuluş Cephesi (OLF) ve Ogaden Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden (ONLF) oldukları iddiası ile Moyale ve Mandera bölgelerinde kaç kişinin tutuklanıp Etiyopya'ya teslim edildiğinin tam olarak bilinemediğini kaydetti.

Müslüman İnsan Hakları Forumu, yayımladığı kapsamlı bir raporla, Somali ve Kenya'da güvenlik kuvvetleri tarafından tutuklandıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan kişilerin akıbetlerinden Kenya, Somali, Etiyopya ve ABD hükümetlerinin sorumlu olacağını ilan etti.

Tutuklanan kişilerle ilgili bazı detaylı bilgiler veren MHRF, bir Ummanlı işadamı ve korumasını Kenya'da misafir eden Milly Muthoni Gakuo iki misafir ile birlikte Malindi'deki bir otelde tutuklandı. Bayan Gakuo işkence ve sorgulamalardan 18 gün sonra serbest bırakıldı.

Ummanlı iş adamının tercümanı Tuweil Kamilya Muhammed Alkindi ise tutuklandıktan sonra 27 Ocak'ta Mogadişu'ya götürüldü. Daha sonra diğer tutuklularla birlikte Etiyopya'nın Addis Ababa şehrine nakledildi. Burada tek kişilik hücrede işkence gören bayan Kamilya, serbest bırakılacağı 23 Mart'a kadar Amerikan ajanlarınca sorgulandı. Kamilya, 25 Mart'ta Dubai'deki evine gelebildi. 

MHRF'nin yayımladığı rapora göre, gözaltı ve tutukluluk zamanlarında yaralıların tıbbı yardım istekleri tamamen reddedildi. Bunlardan biri 27 yaşındaki Tunuslu hamile bir kadın Ines Chine. Kurşun yarası vardı. Tedavisinin yapılması gerekiyordu. Ancak Forum gönüllüleri tedavisi yaptılar.

Gözaltındaki Kenyalı kadın Fatuma Ahmed Abdurahman ve 4 yaşındaki kızı, insan hakları örgütlerinin 4 yaşındaki kız çocuğu hakkındaki ısrarlı kampanyaları neticesinde günler sonra serbest bırakıldı.

Komor'dan Halima Badroudine Hüseyin 3 çocuğu ile birlikte kaçak kocası Fazul Abdullah Muhammed'in faaliyetleri hakkında konuşması için tutuklandı. Fazul Abdullah Muhammed, Nairobi ve Dar-es-Salaam'da 1998'de meydana gelen patlamaların planlayıcısı olmakla suçlanıyor. Halima ve çocukları serbest bırakılıp Komor'a dönene kadar Kenya ve Etiyopya'da günlerce işkence altında sorgulandı.

MHRF'nin görgü şahitlerinden elde ettiği bilgilere göre, Halima sorgulanmaya başlandıktan bir kaç hafta sonra tamamen çöktü. Haftada bir kaç sefer sorgulamaya götürüldü. Geceleri götürülüyor ve gece yarılarına kadar sorgulanıyordu. Bazen sorgulamaya çocukları ile birlikte götürülüyordu. Halimayı sorgulayanlar arasında Amerikalı, Fransız, İtalyan, İsviçre, İsrailli, İngiliz ve Libyalı ajanlar vardı. Daha önce Pakistan'da yaşadığı için sorgulama için Pakistanlılar da Etiyopya'ya geldi. 

dünya bülteni



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs