tanrı mı kurtarır uzaylılar mı< | " /> tanrı mı kurtarır uzaylılar mı< | "/>

En Sıcak Konular

Hawking’i tanrı mı kurtarır uzaylılar mı<

12 Haziran 2008 15:33 tsi
Hawking’i tanrı mı kurtarır uzaylılar mı 'Tanrı da bu kuralların içinde var olabilir' ne demek? Aslında Hawking’in ne dediği belli, 'şifayı uzaylıdan arıyor'. Belki de en iyisi, Hawking hakkındaki 'Dabbe’tül arz' spekülasyonları da anımsandığında, arzusuna uyarak gerçekten de

Stephen Hawking kuşkusuz bu yüzyılın yetiştirdiği en önemli fizikçilerden biri. Ancak herkesin olduğu gibi bir takıntısı var. O takıntı ‘uzaylılar’! Tabii Hawking’in sıradan biri gibi uzaylılara merak duyduğunu söylemek zor.

Muhtemelen bu uzaylı merakı ve uzaya giderek koloni kurulması veya yabancı yaşam formları ile birlikte olunması isteğinin ardında sağlının nazik durumu da bulunuyor.

Bu nedenle uzay seyahetlerini sürekli teşvik ederek ve uzaylılara “seslendiği” anlarda kendisini sorulan Tanrı ile ilgili sorulara da ilginç yanıtlar veriyor. Nitekim son açıklamaları da bu minvalde oldu.

Aslında bir çok kişi gibi Stephen Hawking de insanlığın dünyada bir geleceği olmadığını düşünüyor. En yakın zamanda başka gezegenlerde koloniler kurulması gerektiği de onun fikri.

Evren’deki başka galaksilerde ve gezegenlerde hayat bulunduğuna inandığını söyleyen Hawking, bunun için uzay yolculuklarının büyük önemi olduğunu dillendiriyor. Ve elbette kendisi de uzaya gitmek istiyor.

İşte bu noktada kendisine o soru yöneltiliyor: “Tanrı’ya inanıyor musunuz?” Verdiği yanıt ilginç. Dikkatle okumakta yarar var.

“Evrenin bilim kurallarına göre hareket ettiğine ve var olduğuna inanıyorum. Bu kuralları Tanrı koymuş olabilir. Ancak bu kurallar değişmez, Tanrı da bu kurallar içerisinde var olabilir”.

Yani? Çok net değil! Daha doğrusu çelişik. Evrenin bilim kuralları ile harekat ettiğine kimsenin şüphesi zaten yok. Öte yandan bu kuralları bir yaratıcının koymuş olduğuna ilişkin de kabul var.

İyi ama, “Tanrı da bu kurallar içerisinde var olabilir” ne demek? Kuralları koyan iradenin kurallara uymak zorunluluğu “beşeri” bir yaklaşım. Kuralları “yaratanın” böyle bir zorunluluğu olmadığı gibi, o kuralları yeniden yaratma gücü bulunuyor.

Demek günümüzün en zeki insanları dahi zaman zaman şaşırabiliyor. Çünkü bu söylem, yani “Tanrı da bu kurallar içerisinde var olabilir” cümlesi, kurallar olmazsa tanrı da olmaz manasına geliyor ki, bizatihi yaratıcı kavramına çelişik.

Aslında Hawking’in ne dediği belli, “şifayı tanrıdan değil uzaylıdan arıyor”. Belki de en iyisi, Hawking hakkındaki “Dabbe’tül arz” spekülasyonları da anımsandığında, gerçekten de uzaya gönderilmesi gerekiyor.



Bu haber 2,461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,947 µs