En Sıcak Konular

Futbol filan konuşmuşlar!

12 Haziran 2008 20:32 tsi
Futbol filan konuşmuşlar! Eski Washington Büyükelçisi Loğoğlu'nun önceki akşam evinde verdiği yemek basına yansıyınca, açıklama eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'ndan geldi. Bunun, dikkatleri üzerinde toplayan "ekibin" ilk buluşması olmadığı da açığa çıktı. Ama Kanadoğl

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, solun etkili isimlerinden Hikmet Çetin, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras ve eski Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tunçalp Özgen de eşleriyle birlikte masada yerini almıştı.

'Anayasa Mahkemesi ve kapatma davası' gibi konulara yoğunlaşan Ankara, buluşmanın içeriğini merak ederken, Zaman'ın sorularını cevaplayan davetliler, yemeğe özel anlam yüklenmesinden rahatsız oldu. 'Maçı konuştuk, Atatürk'ün hangi takımı tuttuğunu tartıştık' açıklaması yapıldı. "Yediğimiz yemek burnumuzdan geldi." diyen Kanadoğlu, bunun önceden planlanmadığını, davetlilerin kim olduğunu da gidince öğrendiklerini belirtti.

Eski Başsavcı yorumlara tepkisini, "Sanki gizli bir toplantı yapılıyor. Cumhurbaşkanı Sezer de çıktığına çıkacağına pişman olmuştur. Buna verdirilmek istenen anlam yanlış." sözleriyle dile getirdi. Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, buluşmayı 'aile arasında bir yemek' olarak nitelendirirken, YÖK üyesi Tunçalp Özgen, "Fatih Terim'i konuştuk. İneğin altında buzağı aramayın." ifadesini kullandı. Hikmet Çetin de yemekte siyasî tartışmaların gündeme gelmediğini belirtti ve ekledi: "Böyle kalabalık bir ortamda bu konular konuşulmaz."

Edinilen bilgiye göre, buluşmayı ASAM Başkanı Loğoğlu organize etti. Yemek, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onuruna verildi ve davetliler de buna göre seçildi. Konuklar, gündeme sürpriz bir şekilde oturan yemeğin amacını 'maç konuştuk' şeklinde özetledi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki '367' tartışmasının mucidi eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, davetin dikkat çeken isimlerinden biriydi. Yemeğin önceden planlanmadığını ileri süren eski başsavcı, davetlilerin ev sahibi tarafından belirlendiğini öne sürdü.

Sezer çıktığına çıkacağına pişman olmuştur

"Sanki gizli bir toplantı yapılıyormuş, böyle bir şey olur mu?" diyen Kanadoğlu, yemeğin basına yansımasından özellikle Sezer'in rahatsız olduğunu ima etti: "Cumhurbaşkanı Sezer de çıktığına çıkacağına pişman olmuştur. Buna verdirilmek istenen anlam yanlış. Hepsini tanıyorum ama Hikmet Bey'i görmeyeli bir seneyi geçti. Nusret Bey de öyle. Maç da konuşulmuştur futbol da konuşulmuştur. Özel bir toplantının özel olmayan genel bir gündemi. Siz bir araya gelince ne konuşursanız konuşulan şeyler bunlar. Hiç önemi yok. Hele bunun, günün siyasi gündemi ile hiç ilgisi yok ki. Onlar hiç konuşulmadı, zaten nesini konuşacaksınız."

Sezer tarafından YÖK üyeliğine atanan eski Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tunçalp Özgen, yemeğin "bir dost buluşması" olduğunu söyledi. Loğoğlu'nun, eski hastası olduğunu kaydeden Özgen, "Hikmet Çetin Bey Pakistan ve Afganistan'ın durumuyla ilgili birtakım bilgiler verdi. Fatih Terim ve Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu konuşuldu. Türkiye Cumhuriyeti siyaseti ile ilgili hiçbir şey konuşulmadı. Anayasa Mahkemesi'nin son kararı hiç gündeme gelmedi. İneğin altında buzağı aramayın, bu bir dost yemeğiydi." diye konuştu. Sabih Kanadoğlu ile de ilk defa dünkü yemekte tanıştığını belirten Özgen, Sezer'in sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, davetin Loğoğlu tarafından Sezer'in onuruna verildiğini hatırlattı. Aras, "Aile arasında bir yemek. Hiçbir siyasi ve politik konuşma olmadı. " dedi.

Eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin de yemeğin siyasi bir yanının olmadığını, siyasetten çok futbolun konuşulduğunu iddia etti. Toplantının özel bir hedefinin ve siyasi gündeminin olmadığını öne süren Çetin, şöyle devam etti: "Özel bir anlamı yok. Loğoğlu öteden beri tanıdığım arkadaşım. Sayın Sezer dışında kimlerin katılacağını önceden bilmiyordum. Son siyasi tartışmalar konuşulmadı. Böyle bir ortamda ve kalabalık ortamda bu konular konuşulmaz."

Bu arada siyasi kulisleri hareketlendiren sürpriz yemeğin ilk olmadığı ortaya çıktı. Yemekli toplantının ilkinin geçen hafta yine eski Büyükelçi Faruk Loğoğlu'nun evinde verildiği anlaşıldı.
 
5 Haziran'daki buluşmaya ağırlıklı olarak eski bakanlar ve eski büyükelçiler davet edildi. Listenin başında Loğoğlu'yla aynı apartmanda yaşayan SHP lideri Murat Karayalçın yer aldı. Davette CHP'li eski Kültür Bakanı Talat Halman, ANAP'lı eski Bakan Mehmet Ali İrtemçelik, DSP'li eski Bakan Tayyibe Gülek ve çok sayıda büyükelçi hazır bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin eğitim özgürlüğünü genişleten düzenlemeyi iptal ettiği güne denk düşen toplantının ana gündemini mahkemenin şok kararı ile AK Parti hakkında açılan kapatma davası oluşturdu. Edinilen bilgiye göre Karayalçın, yemekte yaptığı değerlendirmede AK Parti'nin kapatılacağına inanmadığını söyledi. Karayalçın, şu görüşü dile getirdi: "Hukuki olarak düşünüldüğünde, kapatma davasına konu olan fiilin ortadan kalkmış olması esas alınacağı için kapatma kararı çıkmayacağını düşünüyorum. Eğer siyasi olarak değerlendirme yapılacaksa, kapatma kararı Türkiye için doğru sonuçlar vermeyecektir. Kendi vicdanımdaki siyasi değerlendirmeler, AKP'nin kapatılmayacağı yönündedir."  

zaman 



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs