En Sıcak Konular

Kutan, D-8’i ve kurucusunu anlattı

13 Haziran 2008 14:26 tsi
Kutan, D-8’i ve kurucusunu anlattı Kutan, D-8'in 11. yıl kutlamalarının Erbakansız buruk olacağını söyledi, "D-8 aktif olsaydı, ne Irak ne de Filistin olurdu" dedi.

Başbakanlığı döneminde Necmettin Erbakan'ın girişimiyle kurulan D-8 11'nici yıldönümünü bu yıl buruk bir şekilde kutlamaya hazırlanıyor.

Her sene olduğu gibi Çırağan Sarayı'nda tertiplenen D-8'in kuruluş yıldönümü kutlamalarına Erbakan, ev hapsinde bulunması nedeniyle ilk kez katılamıyor.

Türkiye'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ESAM tarafından düzenlenen "D-8 Teşkilatı'nın 11. Kuruluş Yıl Dönümü Anma Toplantısı" 14 Haziran Cumartesi günü 10:30 – 14:30 saatleri arasında D-8 Anlaşmasının imzalandığı Çırağan Sarayı'nda yapılacak.

D-8 toplantısına başta D–8 Genel Sekreteri Sayın Dr. Dipo Alam, D-8 İcra Direktörü Sayın Muhammed Tabatabi olmak üzere D-8 Grubu üye ülkeleri; Bangladeş, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan, Endonezya Büyükelçileri ve Büyükelçilik temsilcileri ve milletvekilleri katılacak.

D-8'in şu ana kadar ki çalışmaları ve hedefleri hakkında Dünya Bülteni'ne açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, D-8'ler'in 20. yüzyılın, 21'inci yüzyıla en büyük armağanı olduğunu gururla ifade etmek istediğini belirtti.

11. yılını kutlayacak olan D-8'li ilgili duygularınızı alabilir miyiz?

Gururla söylüyorum; D-8'ler 20. yüzyılın, 21'inci yüzyıla en büyük armağanıdır. Türkiye'nin ve tabii ki Milli Görüş'ün öncülüğünde kurulan D-8'ler yeterince aktif hale getirilseydi, bugün ne Irak işgal edilebilir, ne de Filistin'de İsrail devlet terörü uygulayabilirdi. D-8'ler, son yüzyılın en büyük oluşumudur. D-8'ler savaş değil barış, sömürü değil adalet, üstünlük değil eşitlik, baskı değil hürriyet üzerine kurulu yeni bir dünyanın adıdır.

1996 yılında Refahyol Hükümeti kurulduktan sonra, Başbakan olan Erbakan, ilk seyahatini Uzakdoğu ülkelerine yapmıştı. Başbakan Erbakan, uzun zamandan beri savunduğu D-8 tipi bir birliktelik teklifini ziyaret ettiği ülkelerin devlet başkanlarına açtı. Bu teklife karşı, ülke liderleri, böyle bir oluşum için geç bile kalındığını, bu kadar faydalı bir oluşum içinde bulunmayı memnuniyetle kabul ettiklerini ifade ettiler. D-8 böyle kuruldu.

Sayın Erbakan'ın kuruluş yıldönümüne katılamıyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet. Bu anlaşmaya üstün gayretleriyle öncülük etmiş olan 54. Hükümetimizin Başbakanı, Sayın Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN'ın bu davetimize icabet edemiyor. Böylesine tarihi bir oluşuma öncülük eden Erbakan çok istediği halde bu anlamlı toplantıya katılamıyor. Niye? Çünkü haksız ve asılsız ithamlar neticesinde önce siyasi yasaklı hale getirildi. Sonra yine aynı haksız ve asılsız iddialarla hapse mahkum edildi.

Oysa herkes biliyor ki D-8'leri kurarken sayın Erbakan'ın tek derdi mazlum İslam coğrafyasının kurtulmasıydı. Sömürü değil adalet, savaş değil barış dolu bir dünyayı hayata geçirmekti. Bütün insanlığın saadeti için çırpınıyordu. Karşılığı bu olmamalıydı.

Üzüntümüz büyüktür. Ancak üzüntümüz kendi adımıza değil insanlık adınadır.

Ben de sizin vesilenizle Türk milleti adına, bütün islam alemi adına, ve yüreği barış, sevgi ve kardeşlik için çarpan herkes adına kendisine bir kez daha şükran ve minnetlerimi arz ediyorum. Allah kendisinden razı olsun.

D-8 NEDİR?

D-8, kısaca Developing Eight (kalkinmakta olan 8 ülke) anlamına gelen 8 ülkeyi ifade eden bir kuruluş. Bu sekiz ülke Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. Bu sekiz ülkenin Refahyol Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 üyelerinin tamamı aynı zamanda İslam Konferansı Örgütü nün de üyeleridir. D-8 üyeleri, tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler.

D-8'İN KURULUŞU

22 Ekim 1996 tarihindeki "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nı izleyen bir dizi hazırlık toplantılarından sonra 15 Haziran 1997 yılında İstanbul'da yapılan Devlet ve Hükümet başkanları zirvesinde D-8'in kuruluşu resmen ilan edilmiştir (İstanbul Deklarasyonu).

D-8'lerin bayrağında yer alan 6 tane yıldız D-8'lerin temel ilkelerini sembolize etmektedir. D-8'lerin bayrağinda 6 temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamaları şunlardır.

Savaş değil, barış !
Çatışma değil, diyalog !
Çifte standart değil, adalet !
Sömürü değil, işbirliği !
Baskı ve tahakküm değil, insan hakları hürriyet ve demokrasi !

KURULUŞ'UN ORGANLARI

Zirve

Devlet/hükümet başkanlarının iki yılda bir gerçekleştirdikleri toplantılardır. D-8'in en üst düzey karar alma organıdır.

Konsey

Üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantılarıdır.

Komisyon

Üye ülkelerin kıdemli uzmanlarından oluşan ve eşgüdüm çalışmalarını yürüten kurul toplantılarıdır.

İcra direktörlüğü

D-8 Grubunun çalışmalarına sekretarya hizmetleri sunan ve üye ülkeler arasındaki iletişimi sağlayan İcra Direktörlüğünü Türkiye tarafından atanan bir büyükelçi (Ayhan Kamel) İstanbul'da bulunan merkezinden yürütmektedir.

D-8'İN AMACI

D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar oluşturmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir…
D-8, kurucu üyelerinin kompozisyonunun da yansıttığı gibi, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur. Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır.

D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur.

Dünya bülteni



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,678 µs