triolojisi! | " /> iyibilgi analiz'" /> triolojisi! | "/> iyibilgi analiz'"/>

En Sıcak Konular

Tanrıya inanmama triolojisi!

13 Haziran 2008 16:00 tsi
Tanrıya inanmama triolojisi! Son iki gündür, bazı gazetelerde, gündem dışı olmalarına rağmen kendilerine has bir gündemleri olan üç haber peşpeşe yayınlanıyorlar. Neden acaba? iyibilgi analiz'

Son iki gün içinde, sitemizde de yer verdiğimiz üç tane haber ortaya çıktı: Birincisi, Kuveytli bir psikologun, Allah’ın 99 ismini birer çizgi kahraman olarak resmetmesi; ikincisi akademideki tanrıya inanmayan insanların oranın yüzde doksandan fazla olduğu; üçüncüsü de bazı fütüristlerin yaptıkları, 2045 yılında erkeğin yerini robotların alacağı, kadınların da ayakkabı değiştirir gibi bedeni uzuvlarını makinelerle değiştirebilecekleri spekülasyonları hakkındaydı.

Siyasi ve ekonomik gündemlerin dışını aynı anda işgal eden bu üç haberi üst üste okuduğunuz zaman şöyle bir intiba oluşması kaçınılmaz gibi gözüküyor:

1- Tanrı’ya inanmak saflıktır.
2- Yine de inanıyorsanız, inandığınız tanrının öyle aşkın ve bütün eksikliklerden münezzeh bir tanrı olduğuna inanmayın. Tanrı aslında 99 tane çizgi kahramanın toplamıdır. Mümkün olduğunca pagan düşünün!
3- Son kertede, siz tanrıya inansanız da inanmasanız da tanrının tesis ettiği (ya da en azından böyle olduğu iddia edilen) kozmolojik dengeyi mahvetmeye kararlıyız. Buna hazır olun!

Üniversitede medya bölümünde okuyanlara ilk derste ‘her haberin bir ya da birden fazla mesaj ihtiva ettiğini; mesajların da daha ziyade mesajı alana bağlı olduğunu’ anlatırlar. Dolayısıyla en kıytırığı da olsa hiçbir haber sadece ‘haber’ değildir; her haber bir mesajdır.

Gazetecilik mesleğinin erbapları, bu hususu ziyadesiyle hazmetmiş kişilerdir. Onları erbap yapan şey tam da onların bu hususu hazmetmişliğidir. Gazetecilik mesleğinin erbabı olan kişi, çok haber yapan değil, okuyucusunun kendi arzu ettiği mesajı almasını başaran kişidir.

Hulasa bu üç haberin muhtevalarının analitiğini yapmak yerine ihtiva ettikleri mesajları irdelememin arkasında mezkûr haberlerin okuyucuları sadece haberdar etme amacı taşımamaları yatıyor. Zaten aksini iddia etmek haberleri hazırlayan gazetecilere hakaret etmek olurdu.

İşte bizim hakaret emekten imtina ettiğimiz ve sadece hakikati söylediğimiz gibi bu haberleri yukarıda işaret etiğimiz gibi mesaj verecekleri bir şekilde takdim eden gazetecilerin de hakikate hakaret etmekten imtina etmesi gerekmiyor mu?         

www.iyibilgi.com analiz Erkam Can



Bu haber 4,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs