En Sıcak Konular

Taliban'dan 'film gibi' baskın

15 Haziran 2008 20:57 tsi
Taliban'dan 'film gibi' baskın Bir hapishaneye Hollywood yapımcılarını kıskandıracak baskın düzenleyen Taliban, intihar saldırılarıyla kapıyı uçurup 400’ü kendi savaşçısı olan 1100 esirin kaçmasını sağladı. Afgan hükümeti yaptığı açıklamada eylem için "çok sofistike" dedi...

Afganistan’da 2001’de Amerikan işgaliyle devrilen, ancak dirilmekte gecikmeyen Taliban, ABD öncülüğündeki NATO güçlerine kök söktürdüğü güney bölgesinde Hollywood filmlerini aratmayacak bir operasyonla hapisteki esirlerini kurtardı. İyi planlanmış hapishane baskınına Afgan hükümeti bile ‘çok sofistike’ diyerek övgü düzdü.
İki intihar saldırısının önünü açtığı baskın, önceki gece Taliban’ın kalesi Kahdahar kentindeki Sarposa hapishanesinde yaşandı. NATO en az 1100 esirin kaçmayı başardığını, Taliban bunların 400’ü nün kendi savaşçısı olduğunu duyurdu. Daha sonra Afgan adalet bakanlığı 1052 mahkumun bulunduğu cezaevinden 886’sının kaçtığını, bunların 380’inin Taliban savaşçısı olduğunu söyledi. Baskında en az 15 gardiyan da öldü.

Taliban sözcüzü Yusuf Ahmedi, bir hapishane yetkilisi ve görgü tanıklarına göre, operasyon bir intihar eylemcisinin bomba yüklü bir su tankeriyle hapishanenin ana girişine dalıp havaya uçurmasıyla başladı. Patlamayla girişteki tüm güvenlikçiler ölürken, ikinci intihar eylemcisi hapishanenin arka duvarında üzerindeki bombaları infilak ettirerek delik açtı. Ardından roketlerle yönetim binası havaya uçuruldu.

Motorsıkletlerle içeri daldılar
Taliban savaşçıları motorsikletlerle hapishaneye girip kalan gardiyanları da öldürdü. İçerdeki savaşçılar dışarıda bekletilen otobüslere doluşup bölgeden uzaklaşırken, çok sayıda mahpus nar ve üzüm bahçelerinde kayıplara karıştı. İki katlı kerpiçten hapishanenin bir kısmı yıkıldı, çevredeki 30 dükkan da zarar gördü.

Ahmedi, yılbaşında ilan edilen ‘İbret’ adlı askeri harekat kapsamında hapishane operasyonuna iki aydır hazırlandıklarını belirtip, “Bugün başardık, Taliban ve diğerleri dahil bütün esirleri kurtardık” dedi. Diğer sözcü Kari Muhammed Yusuf da “Bütün eski mahpuslar güvenli yerlere ulaştı” diye ekledi.

Dört ABD askeri öldürüldü
NATO ve ona bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) firarileri yakalamak için bölgeyi kuşutma altına aldı. Tüm araçları ve motorsikletleri durduran güvenlik güçleri, şüpheli evlere baskınlar düzenledi. Operasyonu “Asilerin şimdiye kadarki en sofistike saldırısı” diye niteleyen Adalet Bakan Yardımcısı Muhamed Kasım Haşimzay, henüz kimseyi yakalayamadıklarını belirtti. Baskına katkısından şüphelenilen hapishane yetkilisi Abdül Kabir gözaltına alındı. Saldırı, Paris konferansından 20 milyar dolar yardım sözüyle dönen Hamid Karzai yönetimi için büyük darbe oldu. Dün Ferah‘ta mayınlı saldırıda dört ABD askeri öldürüldü. Paktia’da haftaiçi çok sayıda sivili öldüren ABD güçleri protesto edildi.

radikal



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs