En Sıcak Konular

Bol su içmek belleğe iyi geliyor

16 Haziran 2008 15:02 tsi
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Kutluay İşeri, ''İyi uyumak, bol su içmek, egzersiz yapmak belleğin daha güçlü olmasına yardımcı etkenlerdir'' dedi.

Doç. Dr. İşeri, öğrenmenin çevreden gelen duyusal uyaranların ve bilginin beyne alınması, işlenmesi, beyne ait hale getirilmesi, belleğin ise bu verilerin depolanabilmesi, istenildiğinde geri çağrılarak yeniden kullanılması yeteneği olarak tanımlandığını belirtti.
İnsanın çok sayıda bilgi edindiğini ifade eden İşeri, ''Tüm öğrenilenleri depolayan tek bir beyin dokusu yoktur, bellek fonksiyonlarında tüm beyin işlev görür'' diye konuştu.
İşeri, belleğin ikiye ayrıldığını, bilgi veren belleğin gerçekleri ve olayları depolayabildiğini, bu bellektekilerin kolay öğrenilip kolay unutulduğunu, diğerinin öğrenilen davranış veya becerileri depoladığını, bu bellekte depolananların daha geç öğrenildiğini, öğrenilmesi için egzersiz yapılması gerektiğini bildirdi.
Beynin sol ve sağ olmak üzere iki bölümü olduğunu, sol beynin mantıksal analiz, bilgi sıralama, dil ve konuşma, okuma yazma, hesaplama, sembol  tanıma, sağ beynin ise sanatsal ve müzikal yetenekler, yüz tanıma, derinlik algısı, hayal kurma, duygusal algı ve mizah anlayışı gibi işlevleri bulunduğunu belirten İşeri, ''Araştırmalarda, beynin iki yarı küresinin farklı bilgiyi işlediği belirlenmiştir. Etkili öğrenme için beynin her iki tarafının öğrenme faaliyetinde kullanılması gerekir. Her iki lop birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir'' dedi.
Öğrenilen bilgiler arasında iyi bağlantı kurmanın bütün bilgileri hatırlamada kolaylık sağladığını, sık aralıklarla tekrar etmenin, sistematik bir sınıflama yapmanın ve stresi hafifletmenin öğrenmeyi artırdığını vurgulayan Doç. Dr. İşeri, çalışılırken klasik müzik dinlenmesinin de öğrenmede olumlu etkisi olduğunun kanıtlandığını bildirdi.

Milli gazete



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs