taşın altından İngiltere çıkıyor? | " /> taşın altından İngiltere çıkıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Neden her taşın altından İngiltere çıkıyor?

16 Haziran 2008 16:56 tsi
Neden her taşın altından İngiltere çıkıyor?
Son iki aydır her taşın altından Londra çıkıyor. Önce Başbakan gidip ‘stratejik ortaklık’ imzaladı. Sonra Kraliçe Türkiye’ye geldi. En son Dış Politika Başdanışmanı Davutoğlu ‘Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nde bizi anl

İngiltere ile aramız iyi. Bu kesin. Fakat neden şimdi ve neden Londra, orası biraz tartışmalı. Ancak asıl konumuz bu değil. Yani her taşın altından İngiltere çıkıyor diyebiliriz belki ama bu sefer taşın üstünde de onlar var.

TBMM’de görüşülen “Yabancılara Mülk Satışını öngören tapu tasarısı”nı şu sıralar en yakından ve heyecanla izleyenlerin başında yine İngilizler geliyor.

Bilindiğin gibi yabancılara mülk satışı kısa süre önce mahkeme tarafından askıya alınmıştı. Askıya alınmayla birlikte yine yabancılara satışta yüzde 10’luk bir sınırlama getirilmesi meselesi de Britanya’nın ilgi alanında.

Gerçi başta “İngiliz emlakçılar” olmak üzere bu “yavaşlatıcı” hamlelere moralleri bozulmuş değil. Ancak siyasi açıdan bakışları biraz daha ikircikli. Örneğin The Telegraph gazetesi konuyla ilgili olarak “Türkiye bir bir hamlenin eşiğinde tereddüt gösteriyer” yorumunu yazmış bulunuyor.

“Büyük hamle” nedir bilinmiyor ama mülke İngiliz ilgisi kesin. İlgi çekici bir nokta da yüzde 10 konusu. Bu bir sınırlama ama daha çok serbest bırakma da sayılabilir.

Çünkü nüfusu 75 milyona giden Türkiye ancak-yaklaşık-80 bir yabancı emlak sahibi mevcut. Bu oran % 0.1’e denk geliyor. Yani daha çok alım yolu açık. Şimdi yüzde 10’a kadar önü açılıyor.

İkinci bir nokta, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Tapu Kanunu’nda değişiklik tasarısına verilen “yabancı yatırımcılar”ın şirketler eliyle edinebilmesini isteyen önerge.

Bu teklif muhalefetin tepkisini çektiği için geri alınmıştı. Şimdi yeniden (yarın) Adalet Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor. Muhtemelen tasarıya eklenecek.

Son konu ise yine kısa süre önce ortaya atılan, askeri ve stratejik bölgeler meselesi. Bu bölgelerin de yabancılara açılması yönünde bir teklif biraz da ürkek biçimde gündeme gelmişti.

Bu da büyük reaksiyon çekti. Yeniden “denenip denenmeyeceği” ise şimdilik meçhul.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,166 µs