En Sıcak Konular

Gecelik faizler yarım puan artırıldı

16 Haziran 2008 20:07 tsi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçen ay başladığı faiz oranlarını Haziran ayı toplantısında da 0.50 puanlık artırım ile 16,25 puana çekti.

Kurul, gecelik faiz oranlarını yüzde 15.75’ten yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranını yüzde 19.75’ten 20.25’e yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçen ay başladığı faiz oranları artırımını Haziran ayı toplantısında da 0.50 puanlık yükseliş ile sürdürdü. Kurul, gecelik faiz oranlarını yüzde 15.75’ten yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranını yüzde 19.75’ten 20.25’e yükseltti.

Para Politikası Kurulu’nun Haziran ayı olağan toplantısı Başkan Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu’nun katılımı ile yapıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kurulun Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının artırılmasına karar verdiği belirtildi.

Buna göre gecelik faiz oranlarında; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15.75’ten yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranı yüzde 19.75’ten yüzde 20.25’e yükseltildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11.75’ten yüzde 12.25’e, borç verme faiz oranı yüzde 22.75’ten yüzde 23.25’e çıkarıldı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18.75’ten yüzde 19.25’e yükseltildi.

PETROL HESABI TUTMADI

Yakın dönemde arz ve talep koşullarına ilişkin verilerin Nisan Enflasyon Raporu’nda sunulan öngörülerle uyumlu seyrettiği belirtilen açıklamada, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise göreli olarak güçlü seyrettiği ifade edildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.

Son dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında nispeten olumlu gelişmeler gözlendiğini kaydedilen açıklamada, petrol fiyatlarının ise Nisan Enflasyon Raporu’ndaki varsayımların belirgin olarak üzerinde seyrettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu çerçevede, enflasyonun yılın son çeyreğinden itibaren kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2009 sonunda yüzde 7.5 olan hedefe yakın gerçekleşeceği öngörülmektedir. İktisadi birimlerin beklentilerini oluştururken önümüzdeki üç yıl için sırasıyla yüzde 7.5, yüzde 6.5 ve yüzde 5.5 olarak belirlenen hedefleri esas alması, arz yönlü şokların ekonomi üzerindeki maliyetlerinin sınırlı kalması açısından önem taşımaktadır” denildi.

FAİZ ARTIRIMLARI SÜRECEK

Süregelen belirsizlik algılamaları ve arz yönlü şokların enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu vurgulanan açıklamada, “Merkez Bankası, söz konusu risklerin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla, gerektiğinde ölçülü bir faiz artışına gidebilecektir. Bundan sonraki olası faiz artışının miktarı ve zamanlaması küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Para Politikası Kurulu, Ocak ayı toplantısında faizleri 0.25-0.50 puan arasında düşürerek gecelik faizi 15.75'den 15.50'ye, Şubat toplantısında da 0.25 puan düşürerek 15.25'e kadar çekmişti. Kurul, Mart ve Nisan ayı toplantılarında faiz oranlarında değişiklik yapmamıştı. Kurul, Mayıs’ta 22 ay aradan sonra ilk kez faiz artırımına giderek, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15.75’e yükseltmişti.

haber7



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs