fişleme davası | " /> fişleme davası | "/>

En Sıcak Konular

Jandarmaya fişleme davası

19 Haziran 2008 18:39 tsi
Jandarmaya fişleme davası Jandarma'nın herkesi izleyebilmek, fişlemek için yetki talebinde bulunması farklı tepki ve yorumlara konu olurken, Jandarma güçleri bir Vali yardımcısını fişlemeye kalkınca mahkemelik oldu. Bu dava, sadece taraflarıyla değil, sonuçlarıyla da emsal olmaya

Diyarbakır'da Vali Yardımcılığı görevinin yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Sur Belediye Başkanlığı görevlerini yürüten Ahmet Aydın, Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendisini fişlediği iddiasıyla 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Jandarmanın bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı ise bu tür fişlemenin olmadığını ileri sürdü.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ise "Bütün hukuki yolları kullanarak şahsımla alakalı mağduriyetimi gidereceğim. Bu maddi ve manevi tazminat olsa da dava açacağım." demişti. Bunun üzerine Aydın, Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'ni başvurarak Jandarma Genel Komutanlığı hakkında 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Önce İçişleri Bakanlığı'ndan 20 bin YTL maddi ve manevi tazminat talep eden Aydın'ın istemini bakanlık, Jandarma Genel Komutanlığı'nın fişlemeyi yalanlaması üzerine reddetti. Daha sonra 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açan Aydın, mahkemeye 2006 yılında kendisine imzasız mektupların içinde gönderildiğini belirttiği fişlenme ile ilgili olduğu ileri sürülen belge ve bilgileri verdi.

Davayı açtığını doğrulayan Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, mahkemede olan bir konu hakkında görüş belirtmek istemediğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın 31 Mart 2006 yılında Diyarbakır'daki devletin yöneticileri ile yargı üyelerini fişlediği ortaya çıkmıştı.

Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu imzasıyla 6 Ocak 2006'da Bölge Komutanlığı'na yollanan yazıda eski fişlerin güncellenmesi istenmişti. Yeni fişler için 15 Mart 2006 tarihine kadar süre verilmişti.

Validen hâkim ve savcıya kadar isimlerin bulunduğu fişlerde "AKP atadı. Eşi türbanlı. Dul olup ahlaken güçlü değil. Atatürkçü. Sosyal biri" bilgileri yer aldı. Listelerdeki isim, görev ve görev sürelerinin doğruluğu dikkat çekiyor. Diyarbakır'da vali, hâkim, savcı ve müdürlerin jandarma talimatıyla fişlendiğini gösteren belgeler yayınlanmıştı. Çalışmanın tek disketle yapılması, sonra tüm verilerin imha edilmesi isteniyordu.

"Hiçbir resmi ya da özel kuruluşla yazışma yapılmayacak. Çizelgeler imzasız ve başlıksız olacak şekilde emniyetli PC'lerde hazırlanacak. Bir diskete kaydedilecek. Bir çıktı alınacak, sonra tüm veriler imha edilecek. Disket kurye ile komutanlığa gönderilecek." Güncellenmesi istenen fişlerin altında, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Kurmay Binbaşı A.D.'nin imzası yer alıyordu.

Jandarmanın fişlediği isimler arasında bir dönem Diyarbakır'da görev yapan Vali Efkan Ala, Vali Yardımcısı Erol Özer, Vali Yardımcısı Cumali Atilla, Bismil Kaymakamı Kenan Çiftçi, Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yılmaz bulunuyordu. Fişlendiğini öğrenen ismi geçen görevliler, haklarını mahkemede arayacaklarını söylemişlerdi.

FİŞLEMEDE YER ALAN BAZI BİLGİLER

Diyarbakır Valisi Efkan Ala (Şuan Başbakanlık Müsteşarı): 2 yıldır görev yapıyor. Batman Valisi olarak görevliyken 14.09.2004 tarihinde AK Parti hükümeti tarafından İl Valisi olarak atanmıştır. Eşi türbanlıdır.

Vali Yardımcısı Cumali Atilla: 2 yıldır görev yapıyor. Çocuğu Fethullah grubuna ait olan Özel Nil İlköğretim Okulu'nda okuyor. Elazığlıdır.

Vali Yardımcısı Ahmet Aydın: Bir yıldır görev yapıyor. Siirt Vali Yardımcılığı görevinde iken Kastamonu'ya tayini çıkmış, buradaki görevine başlamadan tayinden sarfınazar edilerek Diyarbakır iline tayin edilmiştir. Nurcu görüşe sahiptir.

Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştür: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır, milliyetçi ve vatanperverdir.

Vali Yardımcısı Erol Özer: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır.

Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci: Bir yıldır görev yapıyor. Sosyal etkinliklere katılır.

Vali Yardımcısı Alaattin Serdar: Bir yıldır görev yapıyor, sosyal etkinliklere katılır.

GENELKURMAY YALANLAMIŞTI

Genelkurmay Başkanlığı, fişleme konusunda yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanlamıştı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, teknolojik imkanlarla her türlü belgenin tahrif edilmesi, sahtesinin yapılması ve amacından saptırılmasının mümkün olduğu kaydedildi. Genelkurmay açıklamasında, 'Söz konusu emirler; EMASYA (Emniyet Asayiş ve Yardımlaşma) planları gereği ihtiyaç duyulan bilgilerin toplanması amacına yönelik olup hiçbir şekilde kişilere ilişkin bilgi talebi içermemektedir. İnceleme sonucunda, tahrifat yapılmak suretiyle emirlerin, ilgisi olmayan konularla irtibatlandırılarak gündem yaratılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır' ifadelerine yer verilmişti.

cihan



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs