En Sıcak Konular

DTP, Washington'da ofis açacak

22 Haziran 2008 15:50 tsi
Amerikan Kongresi üyeleriyle temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gelen DTP Milletvekili Sebahat Tuncel, burada Znet internet sitesine verdiği mülakatta Washington'da bir büro açmak için nabız yokladıklarını söyledi.

Demokratik Toplum Partisi Milletvekili Sebahat Tuncel, Znet'te Jake Hess imzasıyla bugün yayımlanan röportajında, Brüksel'de de bir büroları bulunduğunu hatırlatarak, "Brüksel'deki büro yeterli değil. Washington'da bir temsilcilik açarak diplomatik ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz" dedi. Tuncel, ABD ziyareti sırasında Kongre üyeleriyle doğrudan temasa geçeceklerini ifade ederek, büronun açılması için nabız yoklayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyonuna da değinen Tuncel, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin "Türk işgalini" desteklediğini savundu. DTP milletvekili, "Dünyadaki zorbalar gerçekten birlik olmuş durumdalar. ABD ve İsrail ile birkaç ülke ve aynı zamanda Kuzey Irak'taki yerel yönetim Türkiye'nin bölgeyi işgalini destekliyor" ifadelerini kullandı. Tuncel, bu tavrın nedenini ise bölgesel ve ekonomik çıkarlar olarak açıkladı.


"PKK 29. İSYAN HAREKETİDİR"

Röportajın başında "insan hakları savunucu" olarak lanse edilen ve "cesur" gibi kelimelerle övülen Sebahat Tuncel'in, geçmişte hapis yattığı ve halen hakkında DTP ile birlikte devam etmekte olan bir dava olduğu hatırlatıldı. Röportajının başında Kürt sorunu hakkında bilgi veren Tuncel, bunun bir geçmişi olduğunu belirterek "1639 Kasr-ı Şirin Anlaşması'ndan, 1920'deki Sevr Anlaşması'na kadar birçok evreden geçtiğini" savundu. Tuncel, "Cumhuriyetin kurulmasının ardından ve M. Kemal Atatürk'ün ölümünün ardından Kürtlere karşı inkar politikaları yürütüldüğünü" öne sürdü. Şimdiye kadar 28 Kürt isyanı olduğunu dile getiren Tuncel, terör örgütü PKK'nın ise "29. isyan hareketi olduğunu" savundu.

Tuncel, Kürtlerin sadece "kendi haklarını kullanmak istediklerini" savundu. Kürt sorununun çözümünde soruna nasıl yaklaşıldığının büyük önem taşıdığını dile getiren Sebahat Tuncel, "Sorunun terörist bir sorun olarak lanse edilmesi sadece çatışmayı ve sorunları artırır" dedi.

Sorunun bugün 1990'lı yıllardan farklı olduğunu kaydeden Tuncel, "1990'lı yıllarda Kürtlerin varlığı kabul edilmiyordu. Bugün bu kabul ediliyor; ancak sorunun çözümü için bir pozitif adım atılmıyor" diye kaydetti. Tuncel, özellikle de "Cumhuriyetçi Halk Partisi'nin çözüm üretmek yerine bütün çözüm yollarını tıkadığını" savundu.


AK PARTİ HÜKÜMETİ ASKERİLEŞTİ

Kendisine AK Parti'nin sorunu çözmeye ilişkin girişimleri ve PKK saldırılarının son dönemlerde artması sorulan Tuncel, bu soruya ise "Türkiye'de iki otorite var. Biri hükümet, diğeri ise perde arkasındaki ordu" diye cevap verdi. Tuncel, "Türkiye'de ordunun siyaset üzerindeki etkisinin hala devam ettiğini" kaydetti. AK Parti'nin çözüm önerilerinin ise hem uluslar arası kamuoyu hem de Türkiye'de destek aldığını; ancak AK Parti'nin nihayetinde statükoyu destekler bir hale geldiğini ve ikili otoritenin kaybolduğunu savundu. DTP milletvekili "Devlet ve bürokrasideki kritik noktaları ele geçirdiler ve hükümet askerileşti" dedi.

DTP'nin 7 - 8 aydır parlamentoda olduğunu kaydeden Tuncel, ayrıca Başbakan Erdoğan'a "AK Parti bu süreçte bizimle hiç diyalog kurmadı" eleştirisini yöneltti. Tuncel, ayrıca AK Parti'nin "toplumu kutuplara ayırdığı" iddiasında da bulundu.

Türkiye'deki partilerin sorunu çözmekte isteksiz olduğunu ve sorunun çözümü için cesur siyasetçilere ihtiyaç olduğunu dile getiren Sebahat Tuncel, "Turgut Özal bu konuda cesur adımlar attı, gerekli olduğunda bir federasyon kurulabileceğini belirtti; ancak öldü veya öldürüldü" diye konuştu.

Kendisine "devletten ne tür bir baskı gördüğü, kendilerini destekleyen bir yargı veya resmi kurum olup olmadığı" sorulması üzerine ise Tuncel şu şekilde konuştu: "Türkiye'de bağımsız bir yargı yok, yargının üzerinde büyük bir siyasi etki var. DTP'ye açılan kapama davası da yasal değil."

Röportajda Washington'da açmayı düşündükleri büro hakkındaki bir soruya cevaben ise Tuncel, "Brüksel'de bir büromuz var, ikincisini de Washington'da açmak istiyoruz. Böylece diplomatik ilişkilerimiz güçlenecek. Brüksel'deki büro yetersiz kalıyor. Washington'da büro açarak Kongre üyeleri ile doğrudan ilişki içinde olmayı umuyoruz. Şu an bu büronun açılmasının mümkün olup olmadığını araştırıyoruz" dedi.

Sebahat Tuncel son olarak "ABD, İsrail ve aralarında Kuzey Irak'taki bölgesel kürt yönetiminin de olduğu bazı ülke ve oluşumların, Türkiye'nin K. Irak işgalini desteklediğini" savundu ve "Bunlar bölgesel ve ekonomik çıkarlar için hareket ediyorlar" diye konuştu.

cihan

 



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs