En Sıcak Konular

Aleviler Bruno’yu da anacak

22 Haziran 2008 23:08 tsi
Sivas Katliamı’nın 15. yıldönümü nedeniyle Madımak Oteli önünde buluşacak olan Alevi örgütleri, anma etkinliğine soykırıma uğrayan Yahudileri ve Ortaçağ’da diri diri yakılarak öldürülen düşünür Giardano Bruno’yu da ekledi

Sivas’ta 1993 yılında 35 aydının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin yıldönümü etkinlikleri, 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılacak. Anma etkinlikleri için Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Sivas Katliamı’nın bu yıl geniş tutulması için geniş bir organizasyon yapıyor.

‘ÖZÜR DİLENSİN’ • İnanç ve düşünce özgürlüğünü savunan herkes Sivas’a davet ediliyor. Çağrı metninde devletin Alevilerden özür dilemesi ve Madımak Oteli’nin müze yapılması talep ediliyor. Çağrı metninde şöyle deniliyor:

GEÇMİŞ KATLİAMLAR • “Aslında hepimiz biliyoruz ki; katliamlar, insanı yakarak öldürmeler yeni değildir. ‘Enel hak’ dediği için Hallacı Mansur asıldı, Seyyid Nesimi’nin derisi yüzüldü. Her türlü özgür ve muhalif düşüncenin kilisenin baskısı altına alınmaya çalışıldığı Ortaçağ’da düşünür ve bilim adamı Giardano Bruno yakılarak öldürüldü. İkinci Dünya Savaşı’nda milyonlarca insan gaz odalarında yakıldı. 16. yüzyılda Pir Sultan asıldı. Daha yakın tarihlerde, 1 Mayıs 1977’de İstanbul’da, Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de ve daha başka olaylarda onlarca insan öldürüldü, yakıldı, işkenceye tabi tutuldu.  

AYIPLARLA YÜZLEŞELİM • Kuşkusuz, onlar yandılar ve karanlığa bir ışık oldular. Ama artık karanlığa ışık tutmak bedenlerin ateşlerde külleşmesiyle değil; bilimle, teknikle, akılla olmalı... Bunun için, geçmişte yaşanan katliamları unutturmayarak, katliamların yenilenmesini önleyerek, farklılıkların zenginlik olduğu bilincini beyinlere kazıyarak ve hepsinden önemlisi vicdanlarımızla, geçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla yüzleşerek ışığı çoğaltmalıyız.

BRUNO DA ANILACAK • Vereceğiniz destekle, sadece Madımak Oteli’nde katledilenleri değil aynı zamanda Bruno’yu da anacağınızı biliyor muydunuz? Daha aydınlık bir Türkiye için 2 Temmuz 2008 Çarşamba günü Sivas’ta Madımak önünde buluşmak üzere.”

Taraf



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs