En Sıcak Konular

Sarkozy: Daima İsrail'in dostu oldum

22 Haziran 2008 23:53 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in resmi konuğu olarak, 3 günlük resmi bir ziyaret için Kudüs'e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, kendisini İsrail'in dostu olarak gördüğünü belirtti ve "Daima İsrail'in dostu oldum ve olacağım" diye konuş

Ben Gurion Havalimanında düzenlenen devlet töreninde konuşan Sarkozy, Filistinlilerle İsrail arasında yürütülen barış görüşmelerine de değindi ve "Barışa giden yolun önümüzde uzandığına inanıyorum. Buraya, bu konudaki desteğimi, görüşmelerde ortağınız Fransa'nın ve Avrupa Birliği'nin desteğini getirmeye geldim" dedi.

Sarkozy, Filistinlilerle bir anlaşmanın hemen "yarın" mümkün olabileceğini belirtirken, varılacak bir anlaşmanın, her iki halkın, yan yana barış ve güven içinde yaşamasına imkan vereceğini söyledi.

Törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de şunları söyledi:

"İsrail devletinin kurulmasına Fransa'nın yaptığı katkının nedeni fırsatçılık değil, insani değerlerdir. Fransa, sizin geçenlerde '20. yüzyılın en önemli olaylarından biri' olarak nitelediğiniz İsrail'in kuruluşunda kendi izini bırakmıştır."

İbranice ve Fransızca karşılama konuşmasında Peres, iki ülke arasındaki işbirliğinin kültürel ve ekonomik temelleri bulunduğunu ifade ederken, Fransız geleneklerinden esin alan temelin, İsrail toplumunda var olan büyük insan kaynakları potansiyelinin gelişmesini sağladığını ifade etti.

Peres, Fransız Cumhurbaşkanının bölgede sağladığı başarılardan da takdirle söz ederek, ilettiği mesajın "yarını, bugünün önüne koyduğunu ve Orta Doğu halkları arasında daha iyi yarınlar için bir psikolojik atılım ve ekonomik güç sağlayacak işbirliği için gerekli çerçeveyi oluşturduğunu" söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de İsrail'in kuruluşundan sonraki ilk 20-30 yılda Fransa'nın, İsrail'in gücüne ve güvenliğine yapmış olduğu katkının muazzam olduğunu ifade etti. Son yıllarda da iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda benzeri görülmemiş bir şekilde genişleyip derinleştiğini belirten Olmert, güvenlik, ekonomi, kültür, ticaret, bilim ve teknoloji başta olmak üzere bir çok alandaki iki ülke işbirliğinin yerinin müstesna olduğunu kaydetti.
 
zaman



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs