En Sıcak Konular

Alevi'si-Sünni'si, Türk'ü-Kürt'ü ile ihlallere 'dur' diyeceğiz

23 Haziran 2008 00:01 tsi
Alevi'si-Sünni'si, Türk'ü-Kürt'ü ile ihlallere 'dur' diyeceğiz Toplumun değişik kesimlerini temsil eden sivil örgütler (STK), kanaat önderleri, gazeteci, akademisyen yazar ve siyasiler, "Ortak Akıl Hareketi" adı altında bir platform oluşturdu. Sivil toplum, ekonomik ve siyasi istikrarı hedef alan antidemokratik gir

"Temel hak ve özgürlüklerin önünü açmak, millet iradesini her türlü vesayetten kurtarmak için yeni anayasa şart" düşüncesindeki platform, 200'ün üzerinde katılımcıyla yola çıktı. Ortak Akıl Hareketi, Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformu Manifestosu'nun duyurulmasıyla başladı.

Türkiye, üst üste gelen yargı kararlarıyla ortaya çıkan krize çözüm arıyor. Çarenin milletin iradesinden ve demokrasiye tam bağlılıktan geçtiğine inanan STK'lar ve aydınlar, elini taşın altına koyarak, Ortak Akıl Hareketi'ni oluşurdu. Hareket, ilk etapta www.demokrasiplatformu.org adlı bir site kurdu. 6 ayı kapsayan faaliyet sürecinde kısa filmler çekilecek. Araştırma ve anketler yapılarak, kamuoyuyla paylaşılacak. TV aracılığıyla tartışma programları hazırlanacak. Toplumsal tepki için gerekirse mitingler düzenlenecek.

Bugün kamuoyuna duyurulacak menifestoda Türkiye'nin gücünü birlik ve beraberliğinden aldığı ifade ediliyor. Ülke bütünlüğünün korunmasının "hürriyetlerin esas, kısıtlamaların istisna olduğu hukukun üstünlüğü temelinde gelişen ve ona dayanan yeni bir anayasa" ile mümkün olduğu belirtilerek, şöyle deniliyor: "Devlet, milletin belirlediği hukuku uygulayan, topluma hizmet eden bir kurumdur. Demokratik devletin resmî ideolojisi olamaz. İnsanlar belirli bir ideolojik kalıba sokulmaya çalışılmamalıdır. Devlet, hukuku kendi düşüncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır. Devlet, düşünceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni bir anayasa bu ilkeler üzerine inşa edilmelidir. Özgürlüklerin ve demokrasinin teminatı da gerçek bir hukuk devletidir. Yeni demokratik bir anayasa hem hukuk devletinin gerçekleştirilmesinde, hem de özgürlüklerin ve demokratik işleyişin güçlendirilmesinde en önemli ve acil bir adımdır. Türkiye'nin sorunlarının çözümü, özgürlüklerin genişletilmesi ile, özgürlük demokrasi ile, demokrasi ise yeni bir anayasa ile sağlanabilir."

Alevi'si-Sünni'si, Türk'ü- Kürt'ü ile ihlallere 'dur' diyeceğiz

Ortak Akıl Hareketi, Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformu Manifestosu'nun internetten duyurulmasıyla başladı. Bugün yapılacak basın toplantısıyla kamuoyunda tartışmaya açılacak. Hareket hakkında bilgi veren Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Necati Ceylan, ülkedeki son gelişmelerin temel hak ve özgürlükleri gölgelediğini belirtiyor. Devlet organlarının yetki alanlarının tam olarak belirlenmesini istediklerini kaydeden Ceylan, "Hukuk devletini geçtik, ancak kanun devleti bile değiliz. Kanunlar bile bizzat yargı tarafından ihlal ediliyor. Alevi'si Sünni'si, Türk'ü Kürt'ü hep beraber bu ihlallere dur demek istiyoruz." şeklinde konuşuyor. Ortak Akıl Hareketi'ne destek veren diğer sivil toplum örgütlerinin bazıları şöyle: Memur-Sen, Hak-İş, MÜSİAD, İHH, İslam Dünyası STK'lar Birliği Eğitim-Bir-Sen, Mazlum-Der, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, Ensar Vakfı, Benim Adıma Karar Verme Platformu, Muhtar Dernekleri Federasyonu, Dünya Ehli Beyt Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Hekimler Birliği Vakfı, Hukukçular Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Genç İşadamları Vakfı, Ecza-Bir Derneği, Demokrat Hanımlar Derneği, Çağdaş Aile Derneği, İnsan Hakları ve Özgürlükleri Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Sivil Düşünce Platformu, Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyanet-Sen, Tüketiciler Birliği, Öğretmen-Sen, Anadolu Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Birliği, Adaleti Savunanlar Derneği.

Ortak Akıl Hareketi'ne her görüşten destek

Ortak Akıl Hareketi, farklı görüşteki aydınları "yeni anayasa ve demokrasi" zemininde buluşturdu. Hareket, değişik kesimden 200 kişi ve kuruluşla yola çıktı. Desteğin daha da büyümesi bekleniyor. Platformda yer alan yazarların bazıları şunlar: "Gazeteci-yazar Ali Adakoğlu, Prof. Yasin Aktay, müzisyen Şanar Yurdatapan, eğitimci-yazar Ufuk Coşkun, Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, araştırmacı-yazar Ümit Fırat, araştırmacı-yazar Ali Bulaç, Prof. Şerafettin Gölcük, gazeteci-yazar Mehmet Metiner, Prof. Osman Okka, gazeteci-yazar Hakan Albayrak, gazeteci-yazar Mustafa Karaalioğlu, gazeteci-yazar İbrahim Karagül, araştırmacı-yazar Altan Tan, araştırmacı-yazar Ahmet Taşgetiren, araştırmacı-yazar Cihan Aktaş, Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, araştırmacı-yazar Abdurrahman Dilipak, Doç. Dr. Mustafa Şentop, Prof. İhsan Süreyya Sırma.
 
Zaman



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,190 µs