En Sıcak Konular

Halk sahile akın etti vatandaş güneşlenemedi

23 Haziran 2008 10:06 tsi
New York Times, Türkiye’de son dönemde yaşanan gerginliklerin temelinde elitler ile halk arasındaki ‘sınıf’ ayrımının yattığını vurguladı. Elitlerin halka bakış açısını eski vali Kerim’in sözleriyle örnekledi

ELiT iLE HALK ARASINDAKi SINIF AYRIMINI iŞTE BÖYLE ANLATTI

ABD’NİN saygın gazetelerinden New York Times, AK Parti hakkındaki kapatma davasını değerlendirdiği haberinde Türkiye’de elit kesimle halk arasında bir ‘sınıf’ ayrılığının bulunduğunu yazdı. AK Parti’yi geniş kitlelerin temsilcisi olarak gösteren NYT, Türkiye’de son dönemde yaşananların elitlerin, yetkilerini halkla paylaşmama gayreti olarak gösterdi.

PERDE ARKASI YÖNETİM SÜRÜYOR

‘ELİT ile halk’ arasındaki ‘sınıf’ ayrılığının bugünlerde de devam etitğinin altı çizilen Sabrina Tavernise imzalı haberde ‘Türk siyasi hayatı da bu anlamda çok özel bir tecrübe yaşıyor: Yargıçlardan ve generallerden oluşan bir zümre, seçilmiş hükümetleri görmezden gelerek, -1960’tan beri 4 defa- yıllardır perde arkasından topluma yön veriyor. Yine aynı isimler, eğitimi ve yargıyı etkileyecek şekilde nüfuz yaratmış durumda’ değerlendirmesi yapıldı.

ESKİ VALİNİN MANŞETLİK SÖZÜ

NYT, sınıf ayrımına örnek olarak İstanbul’un eski valilerinden Fahrettin Kerim Gökay’ın, 50 yıl önce gazete manşetlerine çıkan sözlerini gösterdi. NYT şöyle yazdı: 1940’lardan bir gazete manşeti sınıf ayrımının ne kadar keskin olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor: ‘Hava çok sıcak, halk sahillere akın etti. Vatandaşlar güneşlenecek yer bulmadı.’ Bu cümlenin tercümesi şu: Sıradan Türkler, yüzme havuzlarında ayrıcalıklı / elit Türkler’e yer bırakmadı.

GÜNAHKARLARLA KONUŞTU!

KAPATMA davası ve Anayasa Mahkemesi’nin başörtü kararıyla ilgili görüş de alan NYT, çarpıcı tespitlere yer verdi. Hakkında siyasi yasak istenen AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin’in ‘Dikkat, bir günahkarla konuşuyorsunuz’ sözlerine yer veren gazete, Baskın Oran’ın, ‘Son oyununu oynuyorlar. Asker artık darbe yapamıyor. Tutunabilecekleri son çizgi de, Anayasa Mahkemesidir’ görüşünü de aktardı.

CHP LİBERALİZMİN ÖNCÜSÜ DEĞİL

BAŞBAKAN Erdoğan’ın ‘Türkiye’de mevcut elidin yerine kendi elidini yerleştirmekte olduğu kaygısı da var’ diyen gazete, CHP’yi de ‘Laik parti, artık liberalizmin öncüsü değil’ diye yazdı.

DIŞ HABERLER


Halk gerçekten kızmış durumda


CUMARTESİ Günü Taksim’de yapılan ‘Darbelere karşı 70 milyon adım’ yürüyüşüne de yer verilen haberde ‘Geçtiğimiz Cumartesi akşamı, yüzlerce insan ‘Darbeye dur de’ yazılı pankartlar taşıyarak İstanbul’un göbeğinde yürüdüler. Kola kutusu içine para koyup büyük ses çıkaran üniversite öğrencisi Hilal Kaplan, (İnsanlar ilk defa darbeye karşı ses verdiler. Halk gerçekten çok kızmış durumda. Yıllardır içimizde birikenler şimdi açığa çıkıyor) dedi’ ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rice de önceki gün AK Parti’nin her kesimi ülkenin bir parçası haline getirdiğini, geçmişteki ayrımcı politikaları bir kenara bıraktığını belirterek ‘Onlar (AK Parti), Kürt kökenli vatandaşlara ulaşarak, son seçimde oylarının büyük bölümünü aldı. Türkiye’de yoksullara ve kırsal kesimdekilere de daha önce hiç yapılmadık biçimde ulaştılar. Dindar insanlara ulaştılar’ demişti. Rice, kapatma davası nedeniyle dünyanın sesini yükseltmesi gerektiğini vurgulamıştı. 
 
 Star



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs