En Sıcak Konular

Dünyanın en etkili entelektüelleri Müslüman

23 Haziran 2008 16:50 tsi
Dünyanın en etkili entelektüelleri Müslüman Fethullah Gülen En Entellektüel. İngiliz Prospect ve ABD'li Foreign Policy dergileri "Dünyanın en büyük 100 entelektüeli" anketi yaptı. Müslümanlar ilk 10'u olduğu gibi kapattı.

The Guardian gazetesi, İngiliz Prospect ve ABD'li Foreign Policy dergilerince ortaklaşa düzenlediği "Dünyanın en büyük 100 entelektüeli" anketinde Fetullah Gülen’in birinciliği kazanması derginin editörlerini şaşırttığını yazdı.

İngiliz The Guardian gazetesi, Fetullah Gülen'in söz konusu ankette "dünyanın birincisi" seçilmesine dikkat çektiği haberinde Gülen‘in birinci seçilmesinin ankete yandaşlarının yoğun bir biçimde katılmasına bağlandığını belirtirken Prospect dergisin editörü David Goohart da, daha önce Gülen adını duymadığını kabul ederken Gülen destekçilerinin anketle alay ettiklerini öne sürdü.

Ankette birinci olan ilk 10 düşünürün hepsinin Müslüman olduğu, yazar Orhan Pamuk’un dördüncü sırada yer aldığı kaydedilen haberde, "Gülen’le müttefik olan AKP’nin kapatma davsı ile karşı karşıya olduğu ve İslami düzen getirmekle suçlandığı" belirtildi.

Gazete, Gülen'in, sistemi devirmek suçlamasıyla yargılandığı davada temize çıktığını belirtirken de Gülen'in dünya çapında "İslam'ın toleranslı bir yaklaşımla eğitildiği çok sayıda okulu kurduğunu da kaydetti.

LİSTE MÜSLÜMANLARDAN OLUŞTU
Derginin yeni çıkan sayısında, anket sonuçlarıyla birlikte, oylamayla ilgili bir değerlendirme de yer aldı. Açıklamada, ankete 500 binden fazla kişinin oy kullandığı ifade edildi. Oy kullananların sayısıyla ilgili olarak 'çığ' benzetmesini kullanan dergi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu kadar büyük ilgi, seçtiğimiz kadın ve erkeklerin gücü hakkında özel bir şeyi ortaya çıkarıyor. Listeye eklenen aydınlar, fikirlerinin etkisi nedeniyle seçildiler. Fakat 'halk aydını' olmak geniş ve çeşitli kitlelerle iletişim kurma yeteneğine de sahip olmak demektir."

Foreign Policy, listedeki bazı aydınların kişisel internet sitelerini kullanarak, bir kısmının da basın açıklamalarıyla anket hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi tercih ettiğini hatırlattı. Dergi, anketin en etkili biçimde ise Fethullah Gülen ismiyle birlikte tanıtıldığını vurgulayarak,

Gülen'e yakınlığıyla bilinen Zaman Gazetesinin ilk sayfasında anket haberinin yayınlanmasından sonra oyların akmaya başladığını belirtti. Gülen'in destekçilerini, 'sınıf atlamaya istekli, eğitimli Müslümanlar' olarak tanımlayan dergi, bu kişilerin verdiği oylarla Gülen'le birlikte diğer Müslüman aydınları da ilk 10'a taşıdığına dikkat çekti.

İŞTE DÜNYANIN EN BÜYÜK DÜŞÜNÜRLERİ!
1- Fethullah Gülen
2- Muhammed Yunus
3 Yusuf El Kardavi
4- Orhan Pamuk
5- Atzaz Hassan
6- Amir Halit
7- Abdülkerim Suruş
8- Tarık Ramazan
9- Myhammed Mamdani
10- Şirin Ebadi
11- Noam Chomsky
12- Al Gore
13- Bernard Lewis
14- Umberto Eco
15- Ayaan Hırsi Ali
16 -Amrtya Sen
17- Ferid Zekeriya
18- Gary Kasparov
19- Richard Dawkins
20- Mario Vargas Llosa

aktifhaber.com



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs