En Sıcak Konular

Fırat, haberin orjinalini dağıttı! - Video

23 Haziran 2008 16:55 tsi
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat kendisi ile yapılan röportaj hakkında basın toplantısı düzenledi: "Bazı yerler cımbızlanarak kullanılmış"

Haberin orjinalini dağıttı: Haber ne kadar çarpıtılmış görürsünüz

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat kendisi ile yapılan röportaj hakkında basın toplantısı düzenledi. Röportajda bazı yerlerin cımbızlanarak kullanıldığını söyleyen Fırat, basın mensuplarına haberin orginalini dağıtarak; 'Haber ne kadar çarpıtılmış görün' dedi.


İşte Fırat'ın konuşmasından notlar:

-Aslında bu kişileri kusuru yok. Çünkü basın organında böyle bir bilgi var ise insanlarımız biraz da kolaycılığa alıştığı için haberin orjinine gitmeden onu yapma ihtiyacı duyuyorlar. O zaman da yanlış şeyleri yazma durumunda kalıyorlar. Genelde bir siyasi olarak bir insan olarak özellikle yabancılarla yaptığım mülakatlarda olayların yanlış değerlendirilmemesi ve Türkiye'nin yakın tarihini bilmeden değerlendirmemelerini tavsiye ederim. Adı geçen bir muhabir uzun bir röportaj yaptı. Gazeteye bakarsanız bu röportajın kısa bir parçası alınmış. Muhabirin kendi değerlendirmesi olarak orada yer almış. Tüm röportaj alınmış olsaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun işgali, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması aşamasından bugüne kadar olayları getirdim

Orda söylediğim yeni Cumhuriyet kurulmuş, O cumhuriyet halkın o güne kadar olan değerlerini ortadan kaldırmıştı. Cumhuriyetin kurulması, Saltanatın kaldırılması, alfabenin getirilmesi, medreselerin kapatılması bir devrimdir. Her devrim sosyal bir tramvadır. Devrimin temel niteliği de budur. Eğer biraz zahmet edip Türk Dil Kurumu ve başka bir sözlüğe baksaydı. Devremin köklü beklenmeyen bir değişikliğin tümüne devrim, inkılap denildiğini görürdü. Her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda tramva yaratmıştır. Bir gün önce eski yazı latin alfabesine geçilmiştir. O gün okuma yazma oranı sıfıra düşmüştür. Bunun değerlendirilmesi devrimin iyi yada kötü oluşu anlamında bir değerlendirme değildir.

Fransa devrimi 100-150 yıl önce yapılmasına rağmen ülke hala bunun etkisini yaşıyor. Sovyet devrimi yaşanmasına rağmen hala bu yaşanıyor. Türk toplumunun da bundan etkilenmediğini söylemek doğru değildir. Bu bir tespit anladığım kadarı ile yapılmak istenen bu ortaya çıkarılarak çok güzel bir analizin bir şekliyle gölgelenmesinden ibaret.

Aslında bugün gündem bu olmamalıydı. Gündem başma bir şey olmalıydı. Bugün yine bir medya kuruluşumuzun başyazısında Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini verirken laik ve sosyal devlet olduğu dile getirildi. Türkiye'de tartışılması gereken aslında Atatürk'ün getirdiği devrimler içselleştirilmiştir. Birileri bunu Türk halkına izah etmelidir. Demokrasi düşmanlarının kimler olduğu ve Anayasa'nın değiştirilemez denilen maddelerini kimlerin değiştirmek isteyeceklerini soracaktır. Bu akşam diğer medyaya beyanatta bulunan düşünürler bunun üstünden düşünme imkanı bulabilecekler.

Üçüncü olarak TBMM'de gurubu bulunan bir partinin AK Parti'ye akıl vermesinini anlayamıyoruz. 2002 seçimlerinden sonra halk sandığa gömdükten sonra parti başkanlığından 10 ay sonra tekrar dönmesi anlaşılır değil. Kendi partilerini nasıl iktidara taşıyacaklarını yine sandığa gömülmemeleri için neler yapacaklarını düşünsün.

Biraz sonra bu haberin orginali ile tercümesini sizlere vereceğiz. Lütfen okursanız. Okuduktan sonra dönüm o malum gurubun haberi ile kıyaslarsanız ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunu görürsünüz. Basın etiğine siyasi etik kadar inanıyorum.

 

 

aktif haber

 



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs