En Sıcak Konular

Ünlü romancıdan Müslümanlara ağır sözler

23 Haziran 2008 17:57 tsi
Ünlü romancıdan Müslümanlara ağır sözler Türkçe’ye birçok romanı tercüme edilen ünlü İngiliz Romancı Ian McEwan, Müslümanlardan nefret ettiğini söyledi. Temimi, McEwan’ı “Nazilikle” suçladı.

İngiltere’nin sayılı gazetelerinden “The Independent’ ünlü romancı Ian McEwan’ın İslamcılarla ilgili ırkçı eleştirilerini gündeme taşımasından sonra İslamofobiya olgusu yeniden Avrupa’daki en önemli tartışma konularından biri haline geldi. McEwan İtalyan gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa’daki İslamcılara saygı duymadığını ve hepsinden nefret ettiğini söyleyerek ağır hakaretlerde bulundu. McEwan’ın bir başka yazar arkadaşı da onun gibi İslam karşıtı söylemleri seslendirerek, İslamcıların erkekliklerini ancak kendilerini patlatarak ispat edebildiklerini söyledi.

McEwan’ın hakaret ve nefret dolu sözlerini yayınlayan gazete, yazar hakkında toplumda ırkçı nefret duygusunu yaymak suçundan soruşturma açılmasını bekliyor. Diğer yandan merkezi Londra’da bulunan Siyasal İslam Düşüncesi Enstitüsü, İslamcıları ve onların Avrupa’daki varlıklarını savunarak İngiliz romancı McEwan’ı, Nazilerden daha tehlikeli aşırı sekülarist olarak niteledi. Ian McEwan’ın Türkçe’ye tercüme edilmiş birçok romanı bulunuyor.

McEWAN İSLAMCILARI KÜÇÜMSEDİ

Önemli İngiliz gazetelerinden  “The Independent” Pazar günkü baskısında "günümüzün en meşhur İngiliz edebiyatçısı ve romancısı olarak" nitelendirdiği  Ian McEwan’ın İtalyan “Corriere Della Sera” gazetesi ile yapmış olduğu söyleşiden yeni bölümler aktardı. 1998 yılında dünyanın en önemli edebiyat ödüllerinden olan Man Booker ödülünü almış bulunan Ian McEwan’ın, daha önce tartışmalı konularda görüş açıklamaktan kaçınırken, şimdi Müslümanlara yönelik ağır eleştirileri ve hakaretleri nedeniyle ırkçılıkla suçlanan İngiliz romancı arkadaşı “Martin Amis’i” savunurken bu konulara girmekten mutlu görünüyor.

McEwan İtalyan gazetesi ile yaptığı söyleşide şöyle diyor: “Arkadaşım Martin’in ırkçılıkla suçlanması çok komik ve etik olarak da doğru değil. Martin kesinlikle ırkçı değildir. Ben de İslamcıları küçümsüyorum. Çünkü onlar benim nefret ettiğim bir toplum düzeni kurmak istiyorlar. Onların dini inanç ve metinler doğrultusunda kurmak istedikleri toplum düzeninde kadın haklarına ve farklı cinsel tercihlere kesinlikle yer yoktur.”

Gazetecinin benzer aşırı düşüncelerin Amerika’daki bazı Hıristiyan tarikatlar içinde de savunduğunu söylemesi üzerine yazar şöyle karşılık verir: “ Bunlar da aynı şekilde komik şeyler… Tanrı’nın inananları kurtarıp kâfirleri cezalandıracağını savunan böylesi eski ortaçağ düşüncelerinin tamamına karşıyım. Fakat Amerika’daki aşırı dindarlar başkalarını öldürmek istemiyorlar. Müslümanlardan farkı bu!” 

The Independent gazetesi, yazarın İslam’ı daha önce de eleştirdiğini fakat arkadaşı Martin Amis’in konuşmasından kısa bir süre sonra ilk kez böylesine aşırı ifadeler kullandığını yazdı.

ERKEKLİK TEORİSİ

Yine ünlü bir İngiliz edebiyatçısı olan Martin Amis, geçen senenin sonlarında yaptığı ırkçı açıklamalar ile tüm Britanya’da büyük tartışma ve tepkilere neden olmuştu. Amis açıklamasında, Müslümanların Britanya içindeki seyahat haklarına kısıtlama getirilmesi, Ortadoğu veya Pakistan’dan gelenlerin sıkı bir denetime tutulması, şüphelilerin derhal sınır dışı edilmesi görüşünü savunmuş ve “semtimizde oturan Müslümanların her an intihar bombacısına dönüşmesinden endişe ediyoruz” demişti.

Amis, Londra Times gazetesine yaptığı açıklamada İslami Cemaatleri ağır bir diller eleştirerek onları sapkınlıkla suçladı. “İntihar eylemlerini erkeklik sanıyorlar. Tüm aşırı İslam cemaatleri ve mensupları sapık ve hastadır. Bunların, erkekliklerini ispatlama sorunları var ve bunu ancak terörist eylemlerle ispatlayabileceklerini sanıyorlar.”

AZZAM TEMİMİ: HER MÜSLÜMAN İSLAMCIDIR…

Diğer yandan Siyasal İslam Düşüncesi Enstitüsü müdürü Dr. Azam et- Temimi, eylemlerinin dini değil siyasi sebeplere dayandığını söylediği İslamcıların varlığını savundu.

Dr. et-Temimi yaptığı açıklamada, romancının İslam hakkında bilgisiz ve cahil bir kişi olduğunu söyledi. “Romancı, Müslümanların bazen İslam adına başvurmak zorunda kaldığı şiddetin dini değil, siyasi nedenlerden kaynaklandığını bilmiyor. Eğer Filistin ve Irak işgali olmasaydı, hiçbir Müslüman hiçbir batılıyı öldürmezdi.”

Dr. et-Temimi, Yazar McEwan’ın tüm Müslümanlardan değil aşırı İslami Hareketlerden bahsettiği şeklindeki sorumuza ise şöyle yanıt verdi: “İslam ve Müslümanlar ile İslamcıların farkı olduğu şeklindeki iddialar kaçak güreşmek için gündeme getiriliyor. İslamcılık ne demek? Ben Müslümanım ve Müslümanların haklarını savunuyorum. Irak’ın işgaline karşıyım. Bu nedenle ben İslamcıyım, bilinçli Müslümanların çoğunun da böyle düşündüğüne inanıyorum.”

TEMİMİ: ROMANCI NAZİLER GİBİ TEHLİKELİ

Mc. Ewan’ın “İslamcılar kadın haklarının ve cinsel serbestliğin olmadığı bir toplum düzeni kurmak istiyorlar”  şeklindeki eleştirilerine cevaben Dr. et-Temimi şöyle dedi. “Bu yalan bir suçlamadır. Zira Avrupa’da yaşayan Müslümanlar burada azınlık olduğunun farkında ve yaşadığı ülkelerin kanunlarına riayet ediyor. Onların tek istekleri kendilerine insanca muamele edilmesidir.”

Dr. et-Temimi her iki İngiliz romancı Amis ve Mc. Ewan’ın İslam karşıtı söylemlerini, İslam’a ve Müslümanlara olan önyargı ve kinlerine bağladı. “Zira aşırı laikçiler yeryüzünde kendilerine muhalif hiçbir düşünceye tahammül edemiyor ve onu boğmaya çalışıyorlar. Bu diğerini yok etme teorisidir ki insan toplumu için Nazi düşüncesinden daha tehlikelidir.”

Azam et-Temimi sözlerine şöyle devam etti: “11 Eylül hadisesinden bu yana İslam’a bu cürette saldıranların sayısı çoğaldı. Fakat bunu yanı sıra İslam’a ve Müslümanlara karşı önyargılardan uzak insaflı yazar, düşünür ve edebiyatçılar da yok değil. Britanya toplumu o yüksek hoşgörüsünü hala muhafaza etmektedir.”

Dr. et-Temimi insaf sahibi aydınlara örnek olarak Nobel edebiyat ödülü sahibi İngiliz bayan roman yazarı “Doris Lessing’in” İslam karşıtı her iki yazarı da eleştirerek şöyle dediğini atlardı: “ Bu iki ünlü yazarımızın İslam karşıtı tutumlarından dolayı utandım. Aralarındaki rekabetin zirvede olduğu dönemlerde bile İslam ve Batı medeniyeti birbirlerinden çok şeyler alıp vermişlerdir. Şimdi ise iki taraf birbirlerini bilgisizce suçluyor. Kendisine çok şeyler borçlu olduğumuz bir medeniyetin bu şekilde haksız yere suçlanması insanı gerçekten üzüyor…”

timeturk.com



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs