En Sıcak Konular

Dağlıca baskının kod adı 'Düğün'

24 Haziran 2008 16:26 tsi
Dağlıca baskının kod adı 'Düğün' 
12 askerin şehit olduğu 8'inin kaçırıldığı Dağlıca baskınında PKK'ya yardım eden 2'si korucu 12 kişi yargılanıyor. Baskının şifresi 'düğün'..

HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'nin Irak sınırındaki Dağlıca Piyade Taburu'na PKK'lı teröristlerin 21 Ekim 2007 gecesi yaptığı ve 12 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması tamamlandı. 2'si korucu olan 8'i tutuklu 12 sanık, terör örgütü mensubu olmak ve yardım ve yataklık suçlarından hakim karşısına çıktı. Hazırlanan iddianamede sanıkların baskın öncesi PKK'ya Dağlıca Taburu ile ilgili bilgiler verdiği öne sürüldü.

Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde bulunan Dağlıca Piyade Tabur Komutanlığı, Keri Tepe üs bölgesine 21 Ekim 2007 gecesi kalabalık bir PKK'lı terörist grubu tarafından saldırı yapılmıştı. Yapılan saldırıda 12 asker şehit olurken, 13 asker yaralanmış, 8 asker kaçırılmıştı. Saldırı ile ilgili Askeri Savcılık tarafından yaklaşık bin sayfalık bir soruşturma dosyası hazırlanmıştı. Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri tarafından hazırlanan iddianemede, PKK tarafından kaçırılan daha sonra teslim edilen 8 asker hakkında 6 ayrı suçtan dava açılmıştı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada tutuklu bulanan 8 asker tahliye edilmişti.

DAĞLICA BASKINININ ŞİFRELERİ

Dağlıca baskını ile ilgili Askeri Savcılık soruşturmasının yanı sıra Van Cumhuriyet Başsavcılığı da ayrı bir soruşturma başlattı. Hazırlanan dosyada ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Dağlıca davasında tahliye edilen 8 askerin dışında, 8'i tutuklu 12 kişi de baskında PKK'ya istihbarat verdikleri gereçleriyle yargılanıyor. Savcı Çetin Akkaya tarafından hazırlanan iddianemede, terör örgütü PKK'nın ilçe ve köydeki muhbirleriyle yaptığı tlefon görüşmelerdeki şifreler de çözdü. Yapılan telefon görüşmelerinde şifreli haberleşmelerle Dağlıca Taburu'ndaki asker sayısı ile bu bölgede bulunan korucuların sayıları ile nöbet mevzileri bildirildiği iddianamede belirtildi.

BASKININ KOD ADI `DÜĞÜN'

İkiyaka Dağları ve Dağlıca Bölgesi ile Doski Vadisi'ndeki terörist grupların sözde lideri ve Dağlıca baskınını yöneten kişilerden biri olan `Agit' kod adlı Vahyettin Karay ait telefonla, `Zindan' kod adlı Hüseyin isimli teröristin sanıklardan `Beşir' kod adlı korucu O.E. ile görüştüğü belirlendi. Yapılan dinlemede, Dağlıca'da bulunan askerlerin, korucuların sayıları baskını yapacak teröristlere bildirildi. Baskın öncesi Dağlıca Taburu'nda bulunan askerler ile korucular ve polisler için hakaret içeren şifre isimler verildi. Operasyona da `Düğün' denildi. Örgütün bulunduğu yer `Dükkan', Irak'ın Kuzeyi `İstanbul', örgütün üst düzey yöneticisi `Büyük kardeş' olarak şifrelendiği ortaya çıktı.

Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan sanıklardan korucu O.E,'nin Hüseyin adlı teröriste cep telefonuyla geçtiği mesajda, "Merhaba amcaoğlu goziri. 22 (asker) vardır. Gece ile gündüz, 10 tane (korucu), 12 tane (rütbeli asker) orda kalıyor. Aynı sayıda karşısında bot yolunda, üstünde bir tepe var orda kalıyorlar. İyi akşamlar selamlar" diye yazdığı ortaya çıktı.

Başka bir telefon görüşmesinde ise,, "Dedim 15 tane (asker) vardı. Diğerleri de (korucular). Hepsi 22 tane, yeni gelen toplam 44 (asker) olmuş. Önce 22 çıkıyordu, yeni 44 olmuş. Çünkü bizim adamlardan bazıları o (askerlerin) yanına gitmişti. O yer var ya bir ara orada yemek yemiştik. Şimdiye kadar iki taraftan karşılıklı (asker) vardı. Şimdi 44 tane haberin olsun" dedi.

Bu telefon görüşmesinde tarif edilen yer ise Dağlıca bölgesinde askeri birliklerin bulunduğu alan. O.E.'nin, yaptığı bu görüşme ve geçtiği mesajın ardından 21 Ekim 2007 tarihinde Ağit kod adlı Vahyettin Karay'ın da aralarında bulunduğu teröristler Dağlıca Piyade Tabur Komutanlığı, Keri Tepe üs bölgesine saldırarak 12 askeri şehit ederken, 8 askeri kaçırmıştı.

Saldırıyla ilgili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu sanıklar korucu M.B., F.I., korucu O.E., Y.S., H.A., H.M., S.D., F.K. ile tutuksuz sanıklar C.D., S.G., N.Ö., A.T.'nin `Terör örgütü mensubu olmak ve terör örgütüne yardım yataklık' suçlarından yargılanmalarına 18 Haziran'da başlandı. Duruşma ertelendi.

70 YAŞINDAKİ KADIN DA TUTUKLU

Sanıklar arasında terör örgütüne eleman kazandırdığı iddia edilen 70 yaşındaki H.A adlı bir kadın da bulunuyor. Tutuklu olarak yargılanan H.A.'nın telefon görüşmelerinde, örgütün dağ kadrosuna eleman gönderdiği iddia edildi. Hazırlanan iddianamede H.A'nın Irak'ın Kuzeyi Kanirash bölgesinde bulunan PKK'lı Beritan kod adlı Cihan Asi adlı teröristle bağlantılı olduğu, terör örgütünün dağ kadrosuna eleman kazandırma faaliyetlerinde bulunduğu iddia edildi. Avukat Dinçel Aslan H.A.'nın sağlık durumununu kötü olduğunu kendisinin kalp ve şeker hastası olduğu, dosyada da bu konuyla ilgili raporunun bulunduğunu belirtti. Avukat Aslan "Bitlis Kapalı Cezaevin'de tutuklu bulanan müvekkilim H.A'nın sağlık durumu iyi değil. Bitlis'te kardiyoloji uzmanı bulunmadığı için tedavisi yapılamıyor. Tedavinin yapılması için Van Cumhuriyet Savcısına talepte bulunacağız" dedi.

Aktif haber



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,460 µs