En Sıcak Konular

Taraf'a karşı taraftan yanıt geldi!

26 Haziran 2008 14:31 tsi
Taraf'a karşı taraftan yanıt geldi! Taraf'ın "Ankara'da kıyamet senaryosu" haberine Gazeteport yanıt verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik haberler ve belgeler ile dikkat çeken Taraf Gazetesi bugün de yeni bir iddia ortaya atarak, AKP’nin Temmuz ayında kapatılması durumunda, hükümetin istifa edeceğini ve 1-4 Ağustos tarihindeki Yüksek Askeri Şura toplantısının yapılamayacağını öne sürdü. Ancak bu iddianın hiçbir geçerliliği bulunmuyor. 

Taraf'ın haberinde, bu durumda, Yaşar Büyükanıt’ın yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in de emekli olacağı, Genelkurmay Başkanlığına da Deniz ya da Hava Kuvvetleri komutanlarından birinin ya da Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’un gelebileceğini de iddia etti.  Ancak bu iddialarının tümünün gerçekleşme ihtimali bulunmuyor. Ankara’daki siyasi ve askeri çevreler bu iddialarla ilgili şu yorumu yaptılar:

PARTİ KAPATILIRSA: AKP hakkındaki kapatma davası 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesinde karara bağlanırsa ve parti kapatılırken, Başbakan ile Cumhurbaşkanı’na da siyasi yasak gelse dahi süreç etkilenmez. Çünkü bu durumda hükümet istifa etse dahi, yeni hükümet kurulana kadar Başbakan ve Bakanlar Kurulu görevine devam ediyor. Siyasi yasak Cumhurbaşkanının makamını da etkilemez. 


YAŞ TOPLANIR: YAŞ toplantıları ile Başbakan arasında direk bir bağlantı yok. Başbakan dilerse YAŞ toplantılarına başkanlık ediyor. İster birinci gün katılıyor isterse üç gün boyunca katılıyor. Başbakan gelmese de YAŞ toplantıları Genelkurmay Başkanın'ın başkanlığında devam ediyor. YAŞ toplantılarına Başbakan’ın başkanlık etmesi zorunluluğu bulunmuyor.


ÖRNEĞİ VAR: 2002’de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in sağlık durumu uzun toplantılara katılmasına engeldi. Ecevit’in 2002 Ağustos ayında yapılacak YAŞ toplantısına katılmaması durumunda ne olacağı sorusu ortaya atıldı ve YAŞ’ın toplanamayacağı öne sürüldü. Ancak bu tartışmalar sürerken 4 Temmuz Bağımsız Günü nedeniyle ABD Büyükelçiliği’ndeki törene katılan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a, "Ecevit katılamazsa YAŞ ne olur?" sorusunu yöneltildi.. Büyükanıt da ‘’Bu hukuki bir sıkıntı yaratmaz. Başbakan katılmazsa Genelkurmay Başkanı’nın başkanlığında toplantı yapılır. Toplantıya Başbakan’ın katılması halinde ne kadar kalacağına dair kesin hatlar da yok. İsterse bir dakika, isterse toplantının sonuna kadar katılabilir." dedi.


KOŞANER EMEKLİ OLMAZ: Taraf’ın iddası gerçekleşse ve Büyükanıt’ın yanı sıra Başbuğ da emekli olsa dahi, hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Kara Kuvvetleri Komutanlığı boşalacak. Bu durumda en kıdemli Orgeneral Jandarma Genel Komutanı Koşaner önce 1-2 günlüğüne Kara Kuvvetleri Komutanı, ardından Genelkurmay Başkanı olur.


ERGİN SAYGUN’UN DURUMU: Taraf’ın bir başka iddiası da Büyükanıt ve Başbuğ emekli olursa bu durumda Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’un önce 1. Ordu ardından Kara Kuvvetleri Komutanı ve daha sonra da Genelkurmay Başkanı olacağı yönünde. Ancak Saygun 2005’de Orgeneral oldu. Dolayısıyla 2004’de Orgeneral olan Koşaner daha kıdemli.


DENİZ VE HAVA: Taraf’a göre bir başka olasılık da Büyükanıt ve Başbuğ emekli olunca Deniz ya da Hava Kuvvetleri Komutanlarından birinin Genelkurmay Başkanı olabileceği iddiası. Bugüne kadar TSK’da Denizci ya da Havacı hiç Genelkurmay Başkanı olmadı. 25 Genelkurmay Başkanı da karacı…


ERDOĞAN İMZALAMAZSA: Bir başka iddia da Başbakan’a siyasi yasak gelirse hükümet istifa edecek ve Başbakan da istifa etmiş bir konumda YAŞ kararlarını imzalamayacak. Böylelikle 30 Ağustos tarihi aşılacağı için Büyükanıt, Başbuğ ve Koşaner emekli olur. Ancak bu durumda devlet krizi çıkar. Hiçbir Başbakan istifa etmiş dahi olsa, Türk Silahlı Kuvvetleri komutansız bırakmaz. Böyle bir olaya sebebiyet vermez.

Gazeteport

 



Bu haber 1,497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs