hakimler yargılanmalı' | " /> hakimler yargılanmalı' | "/>

En Sıcak Konular

'O hakimler yargılanmalı'

26 Haziran 2008 22:25 tsi
'O hakimler yargılanmalı' Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Hasan Fendoğlu, "Hayata Dönüş" operasyonunda, Bayrampaşa Cezaevindeki mahkumlara işkenceden yargılanan Jandarma görevlileri hakkında açılan davanın zaman aşımından dolayı düşmesine adeta isyan etti ve bakın n

 Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Ulrike Haur, Türkiye'de işkence vakalarında azalma eğilimi görülmesine rağmen Polisin yakalama ve gözaltında işkence ve kötü muamele vakalarının sürdüğünü söyledi.

Adalet Bakanlığı, '26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü' kapsamında Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile Sivil Toplum Örgütlerine Sincan Cezaevi’ni gezdirdi. Adalet Bakanlığı Güvenlik ve İnfaz Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanı Türker Tok, Türkiye'deki cezaevilerinin son derece modern olduğunu belirterek, "Artık bir çok Avrupa ülkesi bu konuda bizi aştınız diyor" dedi. Tok, Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardında açılan davanın zaman aşımında düştüğünün hatırlatılması üzerine "Hayat dönüş operasyonun o günün koşulların yapıldı. Yargının verdiği bir karar" demekle yetindi.

Suç duyurusunda bulunmalı

Fendoğlu ise davanın zaman aşımında düşmesinin kabul edilebilir bir yönü bulunmadığını belirterek "Mevzuat açık, davanın zaman aşımına uğrayarak düşmesine neden olan hakimler hakkında sanık avukatları suç duyurusunda bulunulmalı. Hakimler hakkında maddi ve manevi tazminat davası açılmalı. Bu bir zihniyet meselesi" dedi.

Azalma var ama...

Cezaevinde düzenlen program kapsamında bir de bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Ulrike Hauer, Türkiye'nin işkence ve kötü muamelemenin önlenmesi için son yıllarda cesur adımlar attığını ve bu nedenle işkence vakalarında azalma görüldüğünü belirterek, "Ancak özellikle yakalama ve gösteriler sırasında işkence ve kötü mamele vakaları görülmektedir. Haziren 2007 yılında kabul edilen polise geniş yetkiler veren yasayala bu olaylarda artış olduğu gözlenmektedir" dedi.

Bireysel başvuru hakkı olmalı

Fendoğlu da insan hakları ihlaleri konusunda Anayasa Mahkemesine başvurulmasının önünü açan bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Fendoğlu şöyle konuştu: "İnsan Hakları konusunda AHİM'e yapılan başvurular konusunda üçüncü sıradayız. Almanya'da hak ihlaleri konusunda AHİM'e gidilmeden önce anayasa mahkemesine başvurulma imkanı tanıyor benzer bir yapı bizde de yapılabilir."

1 milyon kişi işkence gördü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da "1980 yılından bu güne kadar yaklaşık 1 milyon insanın işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını düşünüyoruz. İşkencenin esas amacı toplumu suskunluğa sürüklemektir" diye konuştu.

radikal



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs